Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Cartela penteu piine. Erau de diferite culori, functie de cantitatea de piine cuvenita, functie numarul si virsta membrilor de familie. Precursorul programului de alimentatie sanatoasa!

Screenshot_20191104-193111_Samsung Internet.jpg

Responsabilizare prin publicitate

Screenshot_20191104-193044_Samsung Internet.jpg

Brichete de carbuni, le primeam alaturi de transa de lemne

Screenshot_20191104-193825_Samsung Internet.jpg

Editat de icar
Link spre comentariu
Acum 18 minute, icar a spus:

Brichete de carbuni, le primeam alaturi de transa de lemne

N-am ars niciodata brichete. Cumparam lignit,  si lemn de la depozit. Vara se gasea ce doreai, fara probleme. Porcariile alea de brichete erau bune, dar infundau sobele/cosurile, trebuiau curatate mai des.

Link spre comentariu

Desi eram copil imi aduc aminte ca erau tichete - le taiai cu foarfeca si te duceai la alimentara ca sa iei ulei zahar etc.  si era si cartela pe care era bifat cu pixul cand cumparai. Imi aduc aminte ca in Iasi era cartela la carne si era carne de 18 lei de porc si de 32 de vita insa aia de vita era in primul rand pentru diabetici. 

Acum 37 minute, VAX a spus:

Alea erau pentru turnatorii la Secu, care primeau bonusuri . Erau si platiti, 300lei lunar.

eram copil si aveam si bonuri si eram prins si pe cartela de carne deci este o aberatie ce spui. Nu se sculau turnatorii cu noaptea in cap si cu kinderii de mana sa vina la macelarie sa ia pe cartela carne de 18 lei de porc. Am stat la cozi pe vremea lui ceasca de mai stiam cum ma cheama. Nasol era cand incepeau cei mari sa se impinga (se termina marfa) si eram prins la mijloc. 

In Iasi era o casa de comenzi unde doar unii puteau sa faca comenzi si le aducea marfa acasa. 

P.S. In Iasi nu a existat cartela pentru paine (cel putin la mine in cartier nu am vazut asa ceva). 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

La mine era pe cartelă. Bunică-mea era vînzătoare la pîine și datorită (sau din cauza, fiecare cum consideră) corectitudinii ei am avut rație de juma' de franzelă pe zi, adică 250g de chestie sfărîmicioasă, rar proaspătă, deși vedeam zilnic nenorocita aia de mașină. Nu pot uita ce mi-a zis acum peste 30 de ani, cînd am întrebat de ce nu putem lua mai multă: "mamă, vreau să dorm liniștită noaptea". Aș vrea să am măcar 1% din tăria ei de caracter.

Link spre comentariu
Acum 25 minute, ratza a spus:

La mine era pe cartelă. Bunică-mea era vînzătoare la pîine și datorită (sau din cauza, fiecare cum consideră) corectitudinii ei am avut rație de juma' de franzelă pe zi, adică 250g de chestie sfărîmicioasă, rar proaspătă, deși vedeam zilnic nenorocita aia de mașină. Nu pot uita ce mi-a zis acum peste 30 de ani, cînd am întrebat de ce nu putem lua mai multă: "mamă, vreau să dorm liniștită noaptea". Aș vrea să am măcar 1% din tăria ei de caracter.

sintem siguri ca daca venea un militian (de la economic eventual) ii dadea numai ratia de pe cartela!

Link spre comentariu
Citat

adică 250g de chestie sfărîmicioasă, rar proaspătă

Nu stiu din ce film e asta. Mai buna piine ca in copilarie si adolescenta, nu am mai mincat! Dupa 89, duc dorul piinii de atunci. Tin minte, eram in liceu, dupa amiaza la ora 4, aducea piinea. Neagra, calda. Scoteam slanina, ceapa si mincam pina ma dureau falcile! Era si pită semi, dar cumparam nai rar. Piinea de atunci nu facea firimituri si, acoperita cu o merindeata, se tinea proaspata in credenț pina se termina si cumparam alta. La scoala, in pauza, cumparam, cu 25 de bani, o chifla moale si cu un gust la care ii duc si acum dorul.

In Bucuresti, pina sa apara piinea turceasca, o porcarie care a doua zi se intarea si se farimita, mincam piine intermediara si bagheta Bucuresti. Acum, rar mai gasesti piine buna.

Credenț. Piinea o tineam in locasul din stinga sertarelor.

e472e289fafb71d4d55e5b1c4ae5a882.jpg

Link spre comentariu
Acum 4 minute, icar a spus:

Mai buna piine ca in copilarie si adolescenta, nu am mai mincat! Dupa 89, duc dorul piinii de atunci.

Pai timpul scurs intre copilarie si adolescenta nu este de un an sau doi. Prin anii 79, 80, 81 si cred 82 se gasea paine buna si in Iasi. Erau multe magazine care faceau paine pe loc (aveau un cuptor sau mai multe). Eu tin minte ca in Podul Ros se facea o paine foarte buna (stateai la coada in jur de 2 ore) dar merita (se zvonea ca pun si oua de iesea asa de buna). Un alt magazin era pe Lapusneanu care la fel avea vatra si facea o paine foarte buna dar cu noua sistematizare a orasului au demolat toate vechile cladiri si implicit si magazinul cu pricina. 

Da tin si eu minte ca era o paine rotunda neagra care avea o coaja crocanta si era buna dar in ultimii ani (84-89) lipsea cu desavarsire. Se gasea cu precadere doar franzela intermediara.

Deci trebuie sa facem dinstinctie de ce perioada vorbim. Rationalizarea nu s-a facut la toate produsele incepand de la o anaumita data. Tin minte ca si inainte de anii 80 cu butelia de aragaz era o problema. 

Link spre comentariu

In fiecare duminica dimineata , de ani de zile , fac 15 Km pana la Pucheni sa iau paine .

Este o brutarie ( putin vizibila , chiar in dreptul trecerii de pietoni , vis a vis de scoala ) unde fac o paine ca pe vremuri .

Imi umple masina de miros , mor de pofta pana acasa . 

Daca e fierbinte , se intampla sa mananc o jumatate de paine , asa goala .

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări