Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...


Postări Recomandate

Dupa sablarea speciala se da cu un grund special, la Aerostar Bacau se numea " chit FL ", dupa operatiune aspectul era galben verzuliu, asta la MIG 21 Lancer ...dupa aia vopsire si altele...

Editat de okean
Link spre comentariu

Grundul era de fapt, un lac pe baza de oxid de crom, care pasiviza suprafata de aluminiu. Era folosit inca din WWII. Interiorul cocpitului, la avioanele americane, nu era vopsit, ci avea doar acest lac cu oxid de crom. Pilotii erau bulversati de aceasta culoare, asa ca au cerut schimbarea ei, asa ca, in lac, s-a adaugat putin pigment negru, obtinându-se acea culoare caracteristica interiorului cocpitului avioanelor americane din WWII.

Link spre comentariu

Se spune ca Delon a fost remarcat de producatorul american David O. Selznick pe cand o acompania pe Brigitte Bardot la festivalul de film de la Cannes in 1956, ca simplu insotitor. 

Debut in cinematografie in 1957, pana in 1962 jucase in 12 filme, cu Romy Schneider a fost logodit din 59' pana in 63' ...

Editat de okean
Link spre comentariu

Ca sa nu deschid alt topic intreb aici; mai exista in tara vreun atelier unde se incarca capsule de sifon ?(asa ceva)

https://imgur.com/3VREbJ8

Am cateva zeci de capsule, doua aparate si as vrea sa degust un sifon ca pe vremuri....

Editat de fluffy37
Link spre comentariu

Astfel de capsule, dar fara supapa, se gasesc, la un pret mic, la magazinele cu replici airsoft. Nu stiu, neavând supapa, daca pot fi folosite la autosifon, dar merita incercat.

Link spre comentariu

Nu as bea un sifon facut cu un gaz de care nu stiu sigur daca se preteaza pt uz alimentar. Am si eu cateva cutii de capsule ramase din vremurile bune, dar nu mai stiu daca si unde se reincarca.

Link spre comentariu

 "Pe la mijlocul anilor ’70, în comerț apare autosifonul, produs la întreprinderea ELTIM din Timișoara. Era un sifon obișnuit, dar metalic, care pe partea laterală a capului avea un suport cu filet în care se monta o „capsulă”, o mică butelie din oțel de grosimea unui deget, umplută cu bioxid de carbon la presiune înaltă. Pentru a fi umplut cu apă se detașa capul înfiletat, după umplere se înfileta la loc, se monta butelia, la înfiletarea suportului se deschidea ventilul capsulei, care elibera bioxidul de carbon, se agita bine, și gata sifonul. Din cauză că umplerea capsulelor era defectuoasă și/sau acestea pierdeau gaz în timp, de multe ori erau necesare 2-3 capsule pentru obținerea unui sifon de calitate decentă. Costa cca. 200 lei împreună cu setul de 10 capsule, care se putea cumpăra și separat. O cutie cu 10 capsule (NI 770-74) costa 54 lei. Capsulele goale se înlocuiau cu altele pline la orice sifonărie, contra câtorva lei. Succesul a fost relativ, dat fiindcă timp de un deceniu și jumătate nu au reusit să se impună, ele coexistând alături de sifoanele clasice, până pe la sfârșitul anilor ’90, când au fost eliminate total de PET-uri, care permiteau îmbutelierea băuturilor racoritoare la presiune suficientă. O ultimă „zvâcnire” a sifonului clasic avea să se producă în primii ani de după dec. ’89 prin apariția capului de sifon din plastic cu filet pentru PET-uri, umplute cu sifon la o sifonărie obișnuită, evident, pet-uri prevăzute cu cap de sifon, care costa câțiva lei. Au dispărut și ele în câțiva ani, pe alocuri, pe unde a mai supraviețuit câte o sifonărie, mai ales în provincie, ele fiind încă utilizate. "

 

autosifon.jpg

Link spre comentariu

Ţin minte că la un moment dat am umplut autosifonul cu bere şi odată cu vin....mare greşeală.Când apăsai pârghia, ieşea doar spumă, dar o spumă consistentă ca frişca, de stătea lingura dreaptă.Am mâncat frişcă de bere şi vin până m-am săturat, că era riscant să deschizi autosifonul presurizat....

Link spre comentariu

La vin nu ma asteptam sa faca spuma. O fi avut si drojdie pe fund vinul ala :57sau ai bagat doua sau mai multe capsule!(glumesc desigur :))

Dar daca lasai spuma in pahar nu redevenea lichida? 

Chef-ii francezi folosesc in bucatarie la greu exact sifonul asta cu capsule . Fac tot felul de creme (deci nu pentru desert) si le "scuipa" din sifonul asta ca sa fie spuma. Sigur nu folosesc capsule pentru pistoalele cu aer comprimat. 

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări