Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Acum 1 oră, NICA a spus:

Gratarul pentru mici a lui Stefan cel Mare

Poate fi reala treaba. Mai cu ceva timp in urma, stiristii de la PRO-TYv, gasisera un Stefan cel Mare, in moldova. Ba chiar au dat si peste un Mos Nicolae. Amnii cu acte in regula. Asa ca ceva, ceva, tot poate fi!:rade:

1 oră în urmă, +_Florin_+ a spus:

La vremea aia clar nu se producea OB de 8 și nici tablă de fier !

Oare? Sabiile din ce erau facute? Sau vaful lancilor? Acu', ca nu-i zicea OL32 sau OLC35/C35, e altceva, dar erau oteluri bune, alfel sabiile, fie se indoiau, fie plezneau! Cit despre laminat, ce sa mai zic, cum naiba faceau tabla pentru scuturi si armuri?!!!! Vedeti, deaia sunt multi convinsi ca piramidele au fost construite de extratrestrii, fiindca, nu-i asa, egiptenii nu puteau cara un bolovam asa de mare!:d

Nu cred ca pe la 1480 se faceau cirnati sau carne tocata!! Se frigea la protap, se fierbea ori la cuptor.

Acum 13 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Suntem chit ?

Am fi, numai ca in Viena nu erau lebede! O legenda ca si tuica din pufoaica sau parizeul cu hirtie igienica!

Cat despre faptul ca cineva ar crede ca ala e graturul lui Stefan cel Mare si Sfant, hai sa fim seriosi! Mai ramine sa se zica ca-i placeau vinetele coapte, cu ulei de masline si cu rosii alaturi. Iar seara, isi facea o portie de cartofi copti, cu slana, carnati si o cana de moare!!!

Link spre comentariu
Acum 21 minute, icar a spus:

Oare? Sabiile din ce erau facute? Sau vaful lancilor? Acu', ca nu-i zicea OL32 sau OLC35/C35, e altceva, dar erau oteluri bune, alfel sabiile, fie se indoiau, fie plezneau! Cit despre laminat, ce sa mai zic, cum naiba faceau tabla pentru scuturi si armuri?!!!! 

Domnul Icar, n-ați înțeles. 

Eu n-am negat "metalurgia" totuși primitivă a evului mediu, profilată pe săbii scuturi și armuri. Își făceau treaba în bătălii. 

Dar bara rotundă și tabla perfectă  din componența acelui grătar clar nu s-au produs în evul mediu, să fim serioși ... n-ar fi folosit la nimic util (poate doar la grătare?) :rade:.

Eu tocmai încercam să demontez aberația că acel grătar ar fi fost construit în sec 15.

E cel mult de pe vremea bunicii, în niciun caz din cea a lui Ștefan.

Link spre comentariu
Acum 35 minute, sesebe a spus:

Un grătar din acea vreme ar fi cel mult turnat și în nici un caz sudat

Totul se facea prin forjare, inclusiv sudarea. Primul lingou de fier a fost turnat in sec.19 de Krupp.

Link spre comentariu

Metalurgia epocii medievale era primitivă, se baza pe turnare și forjare "după ureche"  în majoritatea cazurilor.

Habar n-aveau de rețele cristaline omogene, proporții corecte fier - carbon și nici nu puteau obține temperaturi înalte în cuptoare.

Se obțineau totuși "produse" care răspundeau cât de cât cerințelor : săbii, scuturi vârfuri de lance și instrumente de tortură :)

Link spre comentariu

O să ziceţi că şi armura asta au făcut-o extratereştrii!!

Exista metalurgie empirică şi mult meşteşug artizanal în Evul Mediu.

Screenshot-20210508-221753-Samsung-Inter

Link spre comentariu

Nu stiu cat de autentic este  gratarul ala si nici nu prea ma intereseaza totusi trebuie sa tinem cont ca aveau ei capacitatea de a face tunuri pe vremea aia. Niste tabla sau bare de fier turnate in nisip prin metoda lost wax  se poate face cu usurinta si in regim home made, cel mai dificil este de topit otelul, restul tine de indemanarea mestesugarului. Oare pe vremea aia existau laminoare?

Link spre comentariu

Tunurile se faceau din bronz. Fierul s-a turnat mult mai tarziu, laminoare nici vorba. Tot otelul se prelucra prin forjare.

Cu toate ca nu cunosteau chimie, mesterii fierari puteau omogeniza otelul, il puteau imbogati cu C sau il puteau saraci dupa cum aveau nevoie. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, +_Florin_+ a spus:

bara rotundă și tabla perfectă

Normal ca materialele din acel gratar nu puteau apartine epocii. Cum nu apartine nici gratarul in sine. Eu am subliniat doar ca si in acele vremuri erau meseriasi capabili sa faca metale foarte bune, normal cu finisajul vremurilor.  Nici nu se pune problema ca acel gratar sa apartina secolului XV.

Din ce stiu, pe vremea aia, tunurile se faceau din lemn de cireș, intarit cu coliere din fier.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, icar a spus:

Cat despre faptul ca cineva ar crede ca ala e graturul lui Stefan cel Mare si Sfant, hai sa fim seriosi! Mai ramine sa se zica ca-i placeau vinetele coapte, cu ulei de masline si cu rosii alaturi. Iar seara, isi facea o portie de cartofi copti, cu slana, carnati si o cana de moare!!!

În timp ce osteanul de rând mânca mamaliga ;-)

Link spre comentariu
6 hours ago, icar said:

Mai ramine sa se zica ca-i placeau vinetele coapte, cu ulei de masline si cu rosii alaturi. 

Iar de punea si niscai dovlecei, pai inventa ratatouille-ul franțuzesc.

Mi-am zis ca anul asta de-mi ies vinetele (pun pentru prima oara) apoi sa vezi ce ratatouille fac. 

Pofta mare! 

BFV13909_BakedRatatouille-ThumbTextless1

Link spre comentariu

Interesant ratatuiul ăsta.Similar ghiveciului.Bănui că e mai gustos findcă se face în cuptor.O să încerc şi eu la vară.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, franzm a spus:

În timp ce osteanul de rând mânca mamaliga ;-)

Eu presupun că erau hrăniți mai consistent de atât, altfel n-ar fi rezistat eforturilor din bătălii, marșurilor lungi ... îmi imaginez cât de grele erau armurile de pe ei. Cu soldați epuizati/leșinati de foame n-ai nicio șansă. 

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări