morarul Postat Mai 6, 2021 Partajează Postat Mai 6, 2021 Acum 22 ore, radu26 a spus: Calului ar trebui să i se facă monument și să fie scutit de povara miilor de ani de trudă. Cred că îi este suficient. Mergînd pe acest principiu, şi omului ar trebui se facă monument, şi să fie scutit de truda mult mai multelor mii de ani, de dinainte de îmblînzirea/domesticirea calului. Despre cîine ce să mai zic, că el a fost alături de om, la bine şi la greu, cu mult înainte. A nu se interpreta că am ceva cu caii. Iubesc şi respect fiecare animal, în masura în care nu îi este duşman sau prăduitor al omului! Sunt milos de felul meu: era şi este un efort suprem pentru mine să tai o găină. De porc ,,țineam" la tăiere, că nu aveam încotro, dar rar am privit momentul înjunghierii. Deci nu pot fi acuzat de sadism sau răutate. Cai nu am avut, în gospodăria părinților, dar am interacționat cu aceştia în multiple ocazii. De la ținutul calului de dîrlog, la prăşitul porumbului, pînă la călăritul acestuia, cînd mergeam cu plugul mare, rezervat flăcăilor. Amintiri nemiluite. Am cunoscut şi vazut situații, in care animale/bestii de oameni îşi băteau bietul cal cu biciul de sîrmă împletită, fără fuioarele de piele din prelungire aferente unui bici normal, pe spinare şi chiar peste cap sau față, pentru că nu erau capabile să tracteze, în pantă abruptă, o căruța plină de nisip ud, scos din albia rîului. Am rămas marcat de această cruzime umană, şi am avut cîteva nopți coşmaruri. Eram un copil nevinovat, necunoscător sau neinițiat, în ,,animalismul" ființei umane. Dar, am cunoscut mult mai mulți OAMENI, care îşi iubeau şi tratau calul, precum membru al familiei. Erau hrăniți, îngrijiți şi protejați pe măsura meritelor lor. Asta spune multe, despre calitățile/educația/respectul, unui individ uman, născut şi educat într-o societate anume. Nu mai spun multe, că probabil v-am plictisit, dar era necesar de făcut o asemenea observație, pe marginea acestui subiect. Să aveți o seară frumoasă! Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 6, 2021 Partajează Postat Mai 6, 2021 D-le @morarul, omul (la modul general) își merită statutul de dictator al planetei, fiind singura ființă rațională. La modul particular, nu toți semenii noștrii se încadrează la acest statut, din păcate. Torturarea animalelor utilitare (fortarea lor dincolo de limitele fizice) e doar un mic exemplu care impresionează. Dintre muuulte alte exemple, din varii domenii. De aceea lumea (teoretic) ar trebui să fie condusă de "elite", adică oameni care-și merită statutul de om ... practic, chiar și elitele lasă de dorit. În fine, e un subiect amplu ce nu poate fi cuprins într-o simplă postare. Concluzia? ... singura opțiune e să ne trăim viața și să sperăm în "mai bine" . Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 6, 2021 Partajează Postat Mai 6, 2021 Se toacă frunza calului...Grosul acestor animale au fost exploatate cu cap şi cu mult simţ de răspundere.Calul era şi este o investiţie la casa omului.Şi ca orice investiţie scumpă este protejată. Nu vreau să amintesc aici cu câtă grijă ţine omul calul pe lângă casă.Cum îl hrăneşte şi cum îl întreţine.Mai că aş zice că e un membru al familiei!... Pentru o mână de descreieraţi nu pot fi blamaţi toţi proprietarii de cai. Părerea mea e că pentru multe gospodării mici,din zonele defavorizate,calul ar putea fi în continuare util. Link spre comentariu
morarul Postat Mai 6, 2021 Partajează Postat Mai 6, 2021 În mare parte aveți dreptate, în ceea ce ați afirmat. Există şi excepții, din păcate. Ca în orice domeniu de activitate/acțiune a omului. Ce să-i facem, nu toți putem accede in rai. Cineva trebuie şi să mai întrețină focul acolo ,,jos", ca să nu se solidifice smoala! Link spre comentariu
okean Postat Mai 7, 2021 Autor Partajează Postat Mai 7, 2021 Strandul Kiseleff, Bucuresti, anii 40' Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 7, 2021 Partajează Postat Mai 7, 2021 Cea mai tare maşină din Severin dinainte de '90.Dacă nu mă înşel e una americană adusă de un proiectant de la Vagoane.Din Cuba, când a fost în delegaţie. Proprietarul a murit de mult timp.Un individ deosebit ca inteligenţă şi pregătire profesională. Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 7, 2021 Partajează Postat Mai 7, 2021 Daca e de mult timp parasita, te miri ca a ramas cu geamuri intregi si pe propriile roti. Link spre comentariu
icar Postat Mai 7, 2021 Partajează Postat Mai 7, 2021 Acum 4 ore, okean a spus: Strandul Kiseleff, Bucuresti, anii 40' Oare citi ani sa fi avut, atunci, dulcineele? Acum 34 minute, BRANCA a spus: Cea mai tare maşină Si in Sebeș a fost o astfel de masina. A fost primita, mostenire, din America, de un tip din oras. Nasol e ca mostenirea a picat in plina criza de benzina, din anii 80. Masina era lata cât o banda de circulatie, in fata stateau 3 oameni, soferul si inca doi. De lungime ce sa mai zic... A avut probleme, pe de o parte, cu inscrierea in circulatie, pe de alta parte cu benzina. Cica consuma 25 l/100 km! A avut ideea sa schimbe motorul cu unul de ARO, dar nu a tinut, asa ca masina a ramas ani buni in spatele blocului. Prin 95, a disparut. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 7, 2021 Partajează Postat Mai 7, 2021 Poza e preluată de pe un sait al unor severineni.Evident cã e veche.Zice-se că a dispărut după anii '90,dar nu se ştie precis cãnd.Din ce mi-aduc eu aminte era în genul ãlora de mânâncă o găleată de benzină până la colţul străzii! Şi tot am vorbit de proiectantul de la Vagoane.În timp ce la noi transportul feroviar e "înţepenit" în lume e în continuă dezvoltare!... https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=672.30 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 7, 2021 Partajează Postat Mai 7, 2021 Acum 3 ore, icar a spus: Cica consuma 25 l/100 km! A avut ideea sa schimbe motorul cu unul de ARO, dar nu a tinut, asa ca masina a ramas ani buni in spatele blocului. Mie mi-au ieșit din calcule 27l la suta de km la un Cadillac fabricat în '72 echipat cu un V8 de 5 sau 6 litri, nu mai rețin exact . Mașina era a unui prieten din cartier, obișnuiam să mergem cu ea la chefuri prin anii '90. Eu în calitate de șofer, pentru că eram singurul din gașcă ce se putea abtine de la consumul de alcool la un "bairam", așa cum numeam noi petrecerile la acea vreme . Am mai povestit pe aici ... .................................... Pe la sfârsitul anilor '90 fiind într-o vizită la Piatra Neamț am avut ocazia să mă urc într-un Buick fabricat prin '68 (nu mai rețin exact tipul, parcă "Riviera" îi zicea). Românul îl echipase cu un diesel 6 în linie provenit de la un microbuz Irannațional (acelea folosite la ONT pe vremea împușcatului). Pe ăsta nu l-am condus, doar l-am admirat. Cam asta e experiența mea cu vechile mașini americane. Link spre comentariu
okean Postat Mai 7, 2021 Autor Partajează Postat Mai 7, 2021 " Vapoarele " de mai sus foloseau Co 75 sau Co 90 ? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 7, 2021 Partajează Postat Mai 7, 2021 Alimentam cu CO 98 (vechea benzină "premium" care se folosea la Dacia) și vaporul părea că se simte bine. În realitate acea benzină nu avea cifra octanică 98, ci mai mică. Probabil se potrivea cu benzina folosită în America, care nativ avea cifra octanică mai mică față de cea din Europa occidentală . Singurul lucru care mă enerva la mașina aia era că nu știam niciodată cu ce viteză merg, vitezometrul fiind gradat în MPH. Prietenul meu (proprietarul) se amuza pe tema asta, zicea că o să-mi facă un semn cu ojă pe cadran în dreptul vitezei legale din oraș. Link spre comentariu
franzm Postat Mai 7, 2021 Partajează Postat Mai 7, 2021 Acum 12 ore, okean a spus: Aia de sus, nu seamana cu Lenuta lui Briceag? Link spre comentariu
okean Postat Mai 8, 2021 Autor Partajează Postat Mai 8, 2021 Posibil... " Abia la 17 ani, Lenuţa se desprinde de casa părintească şi, la fel ca Nicolae, pleacă către Bucureşti, locul unde toţi sperau să-şi câştige pâine, având în vedere sărăcia satelor din Câmpia Română. În 1936 ajunge ucenică, adică muncitor necalificat la uzinele de textile Lantex. " Link spre comentariu
NICA Postat Mai 8, 2021 Partajează Postat Mai 8, 2021 Gratarul pentru mici a lui Stefan cel Mare la un muzeu din Istanbul. Link spre comentariu
Postări Recomandate