icar Postat Martie 5, 2021 Partajează Postat Martie 5, 2021 Acum 11 ore, octav_ro2002 a spus: Ceasurile alea cu limbile luminoase noaptea nu sunt periculoase Nu e chiar asa. Initial s-a folosit Radiu pentru excitatie. Acesta emite si gama destul. Muncitoarele ce pictau cifrele pe cadrane, aveau obiceiul de a baga pensula in gura, pentru a "ascuti" virful pensulei. Treaba s-a dovedit catastrofala, au facut cancer la buze si limba. Mai tirziu, luminoforul s-a facut cu tritiu, ce emite doar beta, de mica energie, care, intr-adevar, se ecraneaza in sticla sau materialul in care a fost inglobat. Da, imi aduc si eu aminte de convorbirile cu aviz, de vocea nazala a centralistelor si de legatura uneori ca vai de ea. Vorbeam, din Bucuresti, cu ai mei care, in acea vrene, nu aveau telefon. Stind linga Palatul Telefoanelor, mergeam acolo pentru telefon. Mereu erau o gramada de negrii, pardon, scuzati, cetateni de culoare, care vorbeau acasa. Din cauza legaturii proaste, tipau cit puteau de tare, si asa nu-i intelegea nimeni! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2021 Partajează Postat Martie 5, 2021 (editat) Acum 2 ore, icar a spus: Nu e chiar asa. Initial s-a folosit Radiu pentru excitatie. Acesta emite si gama destul. Muncitoarele ce pictau cifrele pe cadrane, aveau obiceiul de a baga pensula in gura, pentru a "ascuti" virful pensulei. Treaba s-a dovedit catastrofala, au facut cancer la buze si limba. Mai tirziu, luminoforul s-a facut cu tritiu, ce emite doar beta, de mica energie, care, intr-adevar, se ecraneaza in sticla sau materialul in care a fost inglobat. M-am referit la cele cu tritiu.Radiul s-a folosit într-o perioada în care efectele radiațiilor nu erau cunoscute, de unde și frenezia de a fi fost folosit pana și la pastă de dinți. Editat Martie 5, 2021 de octav_ro2002 Link spre comentariu
okean Postat Martie 6, 2021 Autor Partajează Postat Martie 6, 2021 AnthonyDaniels & C-3PO... Link spre comentariu
dorian 70 Postat Martie 6, 2021 Partajează Postat Martie 6, 2021 pentru că de când mă ştiu, sunt un mare iubitor de radio... Link spre comentariu
puriu Postat Martie 6, 2021 Partajează Postat Martie 6, 2021 Bunicu-meu inota in Bistrita in tinerete pentru ca "apa e radioactiva". De fapt radioactiv era pietrisul. Din pacate in anii '50 acest pietris s-a folosit la constructii mari care omoara si acum oamenii cu radonul ce iese din beton. Rusii au fost primii care au produs in serie leduri (erau galbene si chioare) si le-au folosit la lunetele pentru pusca. Bateriile se gaseau greu, iar IOR a facut lunete la fel de bune lumiate intern cu tritiu. Dupa mai multi ani tritiul s-a consumat. Link spre comentariu
icar Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 Calculatoarele, asa cum erau ele vazute in viitor Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 Acum 19 ore, puriu a spus: Rusii au fost primii care au produs in serie leduri (erau galbene si chioare) si le-au folosit la lunetele pentru pusca. Iluminarea la PSO-1 era cu bec la inceput de 2,5Vdc apoi de 1,5Vdc si baterii. Abia variantele noi au LED. http://www.dragunov.net/optic_pso1.html Lunetele facute de IOR erau cu macar o clasa peste PSO-1. Iluminarea cu Tritiu duraza cam 10 ani. Link spre comentariu
icar Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 Timpul de injumatatire la Tritiu este de 12 ani. Cred ca ar tine cam 15 ani. Fiolele cu Tritiu erau facute la IFIN. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 Da, asa este insa cam dupa 10 ani vizibilitatea scade prea mult. Cam acesta este termenul de inlocuire a fiolei. Link spre comentariu
icar Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 Probabil ca asa e, nu stiu durata de viata a fiolelor, dar credeam ca tin putin mai mult. La IFIN nu se mai fabrica fiole, se foloseste altceva? Stiu ca sunt luminofori care sunt excitati cu lumina UV. Se foloseste asa ceva? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 La ora asta Tritiul este pe val. Probabil importa cei de la IOR fiole de prin alte parti. Link spre comentariu
validae Postat Martie 7, 2021 Partajează Postat Martie 7, 2021 Luminoforii care se ,,încarcă,, la soare sau la luna plină nu sunt de bază.Lunetele moderne folosesc în majoritate iluminat cu led, consumul fiind redus şi bateriile moderne cu Litiu fiind mici şi fiabile.Nu se compară cu vechile pile Lelanche tip ,,C,, groase şi care curgeau. Link spre comentariu
okean Postat Martie 8, 2021 Autor Partajează Postat Martie 8, 2021 (editat) La mulți ani tuturor Doamnelor și Domnișoarelor, colegelor de forum ! Editat Martie 8, 2021 de okean Link spre comentariu
okean Postat Martie 9, 2021 Autor Partajează Postat Martie 9, 2021 Miraj 3 pe banda...1969 ! Link spre comentariu
Postări Recomandate