adrian_pic Postat Noiembrie 3, 2019 Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 (editat) Ramele de ochelari pentru vedere din plastic din ala transparent sau translucid erau cele mai bune pentru "fumigene". Iesea ceva mic, compact si eficace. Nu am prins decat pieptene din plastic ordinar nu din acelasi material ca rama de ochelari. Editat Noiembrie 3, 2019 de adrian_pic Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 3, 2019 Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 Acum 38 minute, icar a spus: Camasile aveau, la guler, un locas cusur special, unde intrau aceste straifuri din celuloid, ca sa tina drepte colturile gulerului. Am dat recent de o astfel de camasa, si chiar m-am mirat ca nu a disparut metoda asta de a tine gulerul drept. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 3, 2019 Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 Acum 42 minute, informer a spus: Sau mingi de ping-pong taiate felii subtiri... Adevărat! Asta când nu mai mergeau folosite. Cele călcate se remediau în ibric cu apa fierbinte. Marca Shield, chinezești. Link spre comentariu
okean Postat Noiembrie 3, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 (editat) O selectie de "zornaitori"...toti am trait episodul Editat Noiembrie 3, 2019 de okean Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 3, 2019 Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 1 oră în urmă, gauss a spus: Da..., rachete mergeau și din pieptenii străvechi. Alaturi de unele filme foto. Cele care deveneau casante..., era certificatul reușitei! Si rigla din aia cu sectiune triunghiulara (stil Toblerone) si canal pe doua fete. pe post de rampa de lansare. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 3, 2019 Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 Acum 29 minute, franzm a spus: Si rigla din aia cu sectiune triunghiulara (stil Toblerone) si canal pe doua fete. pe post de rampa de lansare. Aia la profesioniști! Riglă era destul de scumpa (ca atare destul de rara). Mai erau din categoria ei... Drepte, de 40 cm, cu plastic adăugat în zona gradata foarte îngrijit, și muchie adăugată în zona opusa, pentru trasat cu tuș, ridicata de la coala, sa nu se murdărească. Cred ca produse la Reghin... Triunghiulara era și varianta ieftina, fag lăcuit. Unele aveau o tentă de galben - muștar... Amintiri! Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 3, 2019 Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 (editat) Pe vremuri (imemoriabile) un plastic comun era celuloidul. Nitroceluloza cu camfor, plus colorant. Era foarte bun, destul de rezisten, se facea din rl de toate: piepteni, rame de ochelari, jucarii, filme foto si cinema, rame foto, folii cu csre se acopereau unele instrunente muzicale, nasturi, cutiii si cutiute, mingi de pimpong (la origine se cauta un material care sa inlocuiasca fildesul, la bilele de biliard), ca sa enumar pe cele mai comune. Avea dezavantajul ca se aprindea usor. Multe sali de cinema au ars din aceasta cauza. La filme cinema si foto a fost inlocuit de acetat de celuloza, care nu este inflamabil. Celuloidul a cam disparut, fiind inlocuit de ABS si polipropilena. A fost contemporan cu bachelita, prespanul si textolitul, cam disparute si ele. Editat Noiembrie 3, 2019 de icar Link spre comentariu
norad Postat Noiembrie 3, 2019 Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 Eu am amintiri neplacute cand vad rigla cu sectiune triunghiulara. Unii profi ne bateau la palma cu asa ceva. Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 3, 2019 Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 (editat) Cîrîitoare sau sperietoare de ciori. O aduceau motii, joia in tirg. Era niel mai mare, mai lata, ca sa zic asa, o tineam de miner si o roteam. Scotea un zgomot destul de mare. Va dati seama ca asa ceva, nimeni nu cumpara, pentru propriul copil, cu draga inima. Editat Noiembrie 3, 2019 de icar Link spre comentariu
ctepeo Postat Noiembrie 3, 2019 Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 Pellculă foto sau cinema de nitroceluloză ... 'ai de mine! Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 3, 2019 Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 In timpul rularii filmului, se intimpla sa se blocheze crucea de Malta sau se rupea filmul. Pelicula ramina fixa in dreptul becului, de putere foarte mare (se folosea si arc electric intre doi carbuni placati cu folie de cupru), daca operatorul nu era pe faza sa opreasca imediat aparatul, pelicula lua foc. Rolele erau pe aparat, asa ca...vedeti in clip ce se intimpla. In camera operatorului era obligatoriu sa fie stingatoare gata de folosinta. Dupa ce a aparut pelicula din acetat, problemele s-au rezolvat, cel mult se deforma pelicula. Link spre comentariu
alcon Postat Noiembrie 3, 2019 Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 Acum 6 ore, gauss a spus: Cutia era galbena ... Cu " fereastra " dreptunghiulara , cu capetele rotunjite ... sa vezi ce scoti din ea , capacele cariocilor erau negre la toate . Pe langa Universal , era o sigla grafica , un soi de raster , sugerand meridiane si paralele , trasat cu linii negre . Dupa ce se terminau cariocile , se puteau folosi pentru " tiruri " cu orez , sau pentru construirea unor incercatoare rezonabile pentru multimetru , in epoca se manufacturau destule , functie de ce miliampermetru ( micro , mai rar ... ) putea procura omu' . Materialul cariocilor era un plastic dur , casant si lucios , cum e acetatul de la cotoarele surubelnitelor ( scumpe ) cu clichet mai vechi , nu polietilena de inalta densitate cu aditivi , cum sunt majoritatea plasticelor de astazi . Singura polietilena de la carioci era dopul translucid de la coada , aplatisat si fin executat , aproape invizibil . Eu am facut din ele (si) sageti pentru aruncat la tinta , cu ac de patefon la varf , si ampenaje de celuloid de la gulerele camasilor , sa - si mentina forma in pachet . Nu , nu " balenele " pentru gulere , si le mai aminteste cineva ? ... Eu imi aduc aminte ca toate cele sase carioca erau dintr-un material plastic dur, portocaliu, casant si lucios avand sectiune hexagonala cu capac negru la capat, le puteai deosebi doar dupa culoarea dopului translucid de polietilena la coada. Dupa ore de cautare pe net, am reusit sa gasesc cutia, dar, pe fond albastru si cu altfel de carioca la interior. Link spre comentariu
ctepeo Postat Noiembrie 3, 2019 Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 (editat) Acum 18 ore, maresaldeflota a spus: Era și o glumă,, Duru care ne spălă...,, Până şi împăratul Nero se spăla la c*r cu "DERO". Ca f.d. primii detergenţi din România au fost produşi la Timişora în 1958, la Ploieşti începând producţia în 1962. Acum 33 minute, icar a spus: In timpul rularii filmului, se intimpla sa se blocheze crucea de Malta sau se rupea filmul. Pelicula ramina fixa in dreptul becului, de putere foarte mare (se folosea si arc electric intre doi carbuni placati cu folie de cupru), daca operatorul nu era pe faza sa opreasca imediat aparatul, pelicula lua foc. Rolele erau pe aparat, asa ca...vedeti in clip ce se intimpla. In camera operatorului era obligatoriu sa fie stingatoare gata de folosinta. Dupa ce a aparut pelicula din acetat, problemele s-au rezolvat, cel mult se deforma pelicula. Nu existau aparate care să oprească automat rularea filmului dacă se rupea? Că precis mecanic se putea face. Am să mă uit totuşi pe un manual pentru proiecţionişti. Unele ştiu că aveau o cutie în care cădea filmul ca în caz de foc să-l închidă. Editat Noiembrie 3, 2019 de ctepeo Link spre comentariu
okean Postat Noiembrie 3, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 Autobuz tabla litografiata fabica de jucarii 9 Mai LUGOJ cca 1960' Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 3, 2019 Partajează Postat Noiembrie 3, 2019 Erau doua role, ca la magnetofon, una debitoare si una colectoare. Cea colectoare, dupa ce se termina, era data la intors, precum casetele video. Nu exista nici un dispozitiv care sa opreasca aparatul, probabil nu s-au gindit la asa ceva. Uneori, rola colectoare tragea filmul afara din fereastra, asa ca nu se intimpla nimic. Nasol era cind se bloca, atunci apareau incendiile, unele foarte grave. Okean, am agut si eu un autobuz din asta, bagam in el bomboane sau prajiturele. Am avut o gramada de jucarii din tabla, ersu la moda atunci. Acum nu mai e voie, cica se pot rani copiii, de parca cu un creion nu te poti rani! Galosi sosoni si cauciucuri. Link spre comentariu
Postări Recomandate