Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

+_Florin_+,
Imprimanta de care vorbesc eu batea mai multe carectere in acelasi timp!
Daca "aveai noroc" puteau sa bata o linie la cateva zecimi de secunda.
Softul stia ce caractere de pe banda de otel se afla in "fata" hartiei si le batea pe toate posibile.
Sincronizarea benzii cu ciocanelele si intreaga linie de caractere ce trebuiau imprimate.
Nu respecta ordinea staga-dreapta.

Mi-a cam greu sa explic. O imprimata laser de acum poate a ajuns la viteza aia...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, +_Florin_+ a spus:

.E. Mă întreb de ce s-au complicat cu banda de oțel cu caractere. Pentru format A3 era suficient să facă "caruciorul" mai mare și puteau folosi sistemul de la teleimprimatorul descris mai sus, mult mai simplu si fiabil.

S-au complicat pentru ca numai asa se putea mari viteza de printare.

Teleimprimatorul bate cam 10 caractere pe secunda. Imprimantele de rinduri bat cam 10 rinduri pe secunda...

Link spre comentariu
Acum 16 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

+_Florin_+,
Imprimanta de care vorbesc eu batea mai multe carectere in acelasi timp!

................
Mi-a cam greu sa explic. O imprimata laser de acum poate a ajuns la viteza aia...

Da, e vorba de o imprimantă superioară sistemului descris de mine. Superioară  ca volum de material imprimat pe hărtie în unitatea de timp. Așa se justifică "complicația" , banda de oțel cu caractere imprimate.

Probabil a fost prezentă în centrele de calcul unde viteza (mare)  de imprimare pe hărtie era esențială.

La radiotelex esențială era viteza de transmisie radio a materialului (prin intermediul benzii cu gaurele). Altă măncare de pește :)

Link spre comentariu

Am vazut trei tipuri, cu banda, cu tambur  si cu lant (toate de la IBM), viteza de printare era de aproximativ 2000 lpm (linii/minut), cele cu banda si lant aveau 5 seturi de caractere (48 caractere in set).

Link spre comentariu

Indiferent de codare daca nu este digitala se poate rejecta cu filtru notch. Problema este ca daca trebuie sa-l faci foarte ingust (frecventa perturbatoare intre purtatoarea de imagine si cea de sunet) atunci deriva termica il face sa fuga de pe acordul perfect.

Tinara generatie n-a auzit de asa ceva.............

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Apropo de imprimante. La Centrele de Calcul plateai doar minutul de utilizare a procesorului (era foarte scump). Restul era gratis. Cine avea nevoie de multa hartie si indigouri scria in program de N ori sa treaca la pagina urmatoare.

Link spre comentariu

Am avut ocazia sa vad un cititor de benzi magnetice folosit in Centrele de Calcul.
Banda era tensionata folosind niste incinte vidate.
Practic subrafata benzii nu atingea decat capul de citire/scriere.
Erau cam cat un frigider cu congelator actual.
Din acel timp de banda se tragea linia de la tavan dupa ce zugraveai.

Link spre comentariu

,,Din acel tip de bandă se trăgea linia de la tavan după ce zugrăveai."

Ehe, ce mai amintiri!

La ceva timp după apariția mijloacelor moderne de stocare a informației, luînd cronologic tipul acestora: CD, DVD, Blu-Ray, MP3, Carduri SD, memory stick-uri, ..., multe benzi magnetice de mag. sau cas. unele din ele înregistrate cu ,,muzică de suflet", au luat calea tomberoanelor, sau au trăit o a doua viață, în cele mai ingenioase folosințe.

Concret, ce-mi vine în minte acum: bandă de cas. sau mag. folosită la perdea anti-insecte la tocul de uşă, la legat vița de vie de sîrma cu palieri, etc.

Sper să nu fie considerat off topic, doar amintiri...

P.S. cine mai are amintiri de folosință non conformă a vechilor benzi magnetice, poate contribui!

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări