Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Acum 3 ore, Marele Savant a spus:

De fapt la nivel de judet exista ''CTCE'' adica Centrul teritorial de Calcul Electronic, pentru majoritatea unitatilor care nu detineau echipamente de calcul. Iar cele care aveau detineau un ''Oficiu de calcul'' , asta era denumirea oficiala, indiferent de numele sub care erau ele alintate! Centre de calcul mai aveau si institutiile de rang superior, de genul centralelor industriale sau ministerele, anumite universitati, etc.

am cam inceput sa uit chestiile astea...

Link spre comentariu

Despre calculatoarele romanesti merita sa mentionam familia de calculatoare  " Felix " 32, 64, 128, 256, 512. 1024 dupa capacitatea de memorie in KB ! S-au construit din 1970 pana in 78' a fost o licenta frantuzeasca " IRIS ", necesitau incinta cu temperatura controlata intre 18  maximum 19 grade , au fost folosite cu succes mai bine de un deceniu !

Felix-C-256-computer-2.jpg

Editat de okean
Link spre comentariu
On 9/16/2020 at 10:47 PM, doru3160 said:

Incearca un ciocolax...aici vorbim de chestii vechi, dar nu te opreste nimeni sa postezi un document din 87-89. Aici apreciem altceva decat parerile personale. Se pare ca nu te poti abtine.

Ai testat si merge?

Legat de parerile personale, ti-a postat tinel un document care prezinta situatia din 1987 si 1988. Se vede clar si irevocabil ca in 1987 depaseai cota lunara de 35kw iarna si 25kw vara erai taxat de 5 ori mai scump. Ce vremuri! :rade: 

P.S. Multi s-au "adaptat" si furau curent cu o smecherie pusa la contor. 

Link spre comentariu

Documente din 2000 cu povesti din 87 nu fac tema topicului. Fără sa pretind ca ce scrie acolo ar fi sau nu adevărat. Am mai spus, faci din toate o disputa, si peste tot pe unde intervii, denaturezi tema topicului.  Le dau dreptate celor care au ghicit ca în spatele unei asemenea atitudini se ascund mari frustrări.

Link spre comentariu
23 minutes ago, doru3160 said:

Documente din 2000 cu povesti din 87 

De unde stii ca ziarul este din 2000?

Ce scrie acolo nu este adevarat??? De ce spui ca sunt povesti? (Daca lucrai la IRE plateai in continuare kw cu 65 de bani, dar restul populatiei platea penalizari daca depasea cota) Inteleg ca adevarul doare, dar fi macar cinstit si nu-l denigra! 

Inteleg ca va deranjeaza ultimii ani ai dictaturii unde a fost nasol, dar nu puteti sterge din instoria poporului roman acea perioada neagra!

Povesti sunt alea ca dupa '84 a mai fost bine in Romania! 

Editat de merck
Link spre comentariu

Statie emisie receptie R1155  din bombardier Lancaster.....( ce-mi place scala de forma asta.....o s-o introduc in ceva lucrare...)

08LancasterRadioSet.jpg

Si o scula americana Hallicrafters sx28

SX28-119051B.jpg

Link spre comentariu

Apropo de Centrele de Calcul.
Am vazut o imprimanta facuta pentru hartie A3 continuua.
O banda de o otel pe care erau in relief caracterele si pentru fiecare pozitie corespunzatoarea coloanelor de pe un rand de pe hartie era un "ciocanel".
Banda se invartea la viteza foarte mare , iar ciocanele bateau in ea si in ribonul care imprima.
Viteza era foarte mare.
Cred ca acelasi caracter se afla in mai multe pozitii pe banda de otel.
Stie cineva ce productie era? Cred ca avea 2-3 metri cubi.

Link spre comentariu
Acum 57 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Apropo de Centrele de Calcul.
Am vazut o imprimanta facuta pentru hartie A3 continuua.
O banda de o otel pe care erau in relief caracterele.

Sistemul pare cam prea complicat  în comparație cu teleimprimatoarele care au făcut servici din anii 60 pănă prin 90. La noi chiar mai mult.

Teleimprimatoarele Siemens pe care le-am văzut (și cu care m-am jucat uneori prin 80 -83) tipăreau pe hărtie continuă (rolă) A4 iar caracterele erau în relief direct pe ciocănele. Ciocănelele loveau hărtia prin intermediul benzii tușate. Ca la mașina de scris, doar că ciocănelele erau acționate electromecanic. Se auzea un motor electric ce funcționa continuu.

Çănd se termina răndul de caractere sărea automat. pe răndul următor, de la capăt.

Mai scotea și o bandă de hărtie îngustă (16mm cred) pe care erau rănduri transversale de găurele (între 1 și 5 găurele cu diferite poziții pe rănd, corespunzător caracterelor imprimate pe hărtie).

Banda folosea ulterior la transmisia radio de mare viteză  a materialului scris pe hărtie. Adică radiotelex.

.......

L.E. Mă întreb de ce s-au complicat cu banda de oțel cu caractere. Pentru format A3 era suficient să facă "caruciorul" mai mare și puteau folosi sistemul de la teleimprimatorul descris mai sus, mult mai simplu si fiabil.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări