Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

La olteni prunele se usuca, nu intra in contact cu fumul, la moldoveni  prunele intra in contact si cu fumul dar se folosesc " metrii " de calitate superioara adica lemn de fag  ...only ! Prunele au un usor iz de fum !

Editat de okean
Link spre comentariu
Acum 51 minute, okean a spus:

la moldoveni  prunele intra in contact si cu fumul

Poate inainte vreme...acum nu mai au nici ei cu gust de fum, si mai tot timpul ii intreb de care au, poate am noroc si gasesc si afumate odata. Asta in ce priveste Moldova de peste Prut. Moldova de la noi nu stiu ce mai face, nu am cunoscuti care sa faca prune uscate sau afumate.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Eu știam că pe lângă fum (lemne arse) se mai practică și uscarea direct la soare, într-un uscător construit din lemn și cu aerisire, sau chiar la cuptor electric, aer cald care urcă în sus printr-un ventilator. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

In vrancea, bunicul avea un vecin care usca prune, avea doua cuptoare a cate 16 rame (2 x 8)  care in " campanie ' lucrau non-stop...se uscau tone de prune !

La uscat se puneau prunele " prima prim " erau un soi  care si verzi cand dadeau in parg erau dulci, se numeau local " zaharisite ", cele care cadeau la sortat mergeau direct la tuica, evident...Intreprinderea nu era miscare de amatori, se foloseau vreo doua camioane de lemn de fag butuci de calitate, per sezon, prunele din cuptor trebuiau pazite zi si noapte  ... nu era simplu ! La olteni diferenta esentiala e ca prunele se usuca ( deshidrateaza ) la caldura, e un procedeu mai simplu si mai ieftin, prumele nu intra in contact cu fumul deci poti pune lemne de calitate inferioara !

Editat de okean
Link spre comentariu
Acum 42 minute, icar a spus:

Nica, de pe vremea gripei spaniole?

Asa se pare.

Barbatii,majoritatea,murisera in razboi si femeile au preluat si indeletnicirile acestora.

Fereasca'ne Dumnezeu sa ajungem iar la asa ceva.

Link spre comentariu

Femeile aşa cum le percepem/apreciem/dezavuăm, sunt egalele noastre în multe privințe.

Ele sunt ,,egalul nostru", dar au privilegiul de a da naştere vieții!

Bineînțeles, cu aportul nostru!

Ce frumoasă democrație, a zămislit naşterea vieții şi perpetuarea ei, mama natură sau tatăl dătător de viață.

Cam greu cu procreația şi misterele ei!

Link spre comentariu
Acum 11 minute, morarul a spus:

dar au privilegiul de a da naştere vieții!

Da, si popii le alunga din biserica dupa ce au nascut sau nu au voie deloc sa intre in altar. Frumos respect!

Link spre comentariu
Acum 31 minute, NICA a spus:

Fereasca'ne Dumnezeu sa ajungem iar la asa ceva.

Aici spun : fereasca Dumnezeu sa se repete din nou sa avem o pandemie ca gripa spaniola.

Link spre comentariu
Acum 10 minute, icar a spus:

Da, si popii le alunga din biserica dupa ce au nascut sau nu au voie deloc sa intre in altar. Frumos respect!

Nici bărbații nu prea au ce să caute prin Altar în afara preoților sau a ajutoarelor, depinde de preot, m-a dat unu odată... :rade:

În plus o dată pe an femeile au voie în Sfântul Altar, ce e drept se sfințește după biserica. 

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări