dorian 70 Postat August 29, 2020 Partajează Postat August 29, 2020 Să fie... Oricum eu nu prea am prune anul ăsta, din toţi prunii dacă am 30 de bucăţi ( fructe! ) şi alea zbârcite, cătrănite. A fost o primăvară foarte ciudată. 2 Link spre comentariu
Marele Savant Postat August 29, 2020 Partajează Postat August 29, 2020 (editat) La ora asta, NU! Acum 22 minute, okean a spus: V-am facut pofta ? Editat August 29, 2020 de Marele Savant Link spre comentariu
icar Postat August 29, 2020 Partajează Postat August 29, 2020 La anul, o sa o dam mai usor cu palinca, ca primavara asta a fost tare capricioasa. Nici cu aia de trevere nu stiu cum o fi... Apropo de prune uscate, eram acum vreo cincizeci de ani, in vizita la niste tip, in Oltenia. Nu mai stiu satul, era undeva sub munte. Era o vreme destul de faina, putin racoare, dar era o toamna super. Gazdele se omorau cu strinsul prunelor, uscatul si afumatul lor (nu m-am prins niciodata de ce treaba asta, mai bun un gem!). Alaturi, o livada de capsuni...pe rod!!! I-am intrebat de ce nu string capsunile. "Nu avem timp de ele" au zis, "prunele sunt mai importante, daca vreti sa le culegeti, nici o problema!" Ne-am umplut burtile si...vreo citeva borcane de dulceata! Am avut ce tarai la ele prin trenuri si gari! Dar zau ca a meritat!!!! Acum 1 oră, okean a spus: V-am facut pofta ? Okean, dupa cum ziceam mai sus, nu. Sorry.... Link spre comentariu
okean Postat August 29, 2020 Autor Partajează Postat August 29, 2020 Prunele se uscau in cuptoare la maxim 100 grade ce functionau cu lemn de fag ...se foloseau niste rame lungi pe care se puneau prunele intr-un strat ! Ca produs " secundar ", pe rame, rezultau niste turturi dulci aromati, semi uscati, pe care noi ai " vanam " cu placere ! 2 Link spre comentariu
dorian 70 Postat August 29, 2020 Partajează Postat August 29, 2020 Presupun că ramele erau integral din lemn. Sau aveau şi metal? Link spre comentariu
okean Postat August 29, 2020 Autor Partajează Postat August 29, 2020 Rame integral din lemn de brad... Link spre comentariu
okean Postat August 30, 2020 Autor Partajează Postat August 30, 2020 Jocurile copilăriei ... 5 Link spre comentariu
icar Postat August 30, 2020 Partajează Postat August 30, 2020 Noi, in capite de fin, ne bagam hainele, cind ne prindea ploaia pe girla. Dupa ce le piteam bine, sa nu se ude, intram in apa si asteptam sa treaca ploaia! Link spre comentariu
okean Postat August 30, 2020 Autor Partajează Postat August 30, 2020 Da ce ziar o fi fost ? Link spre comentariu
icar Postat August 30, 2020 Partajează Postat August 30, 2020 Alea, puzderie, de dupa 89! A activat la Curierul National, Jurnalul National, Jurnalul SF, Oglinda, unde a fost director. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 30, 2020 Partajează Postat August 30, 2020 Tucă și Diaconescu Păcat că li s-a urcat... Link spre comentariu
doru3160 Postat August 30, 2020 Partajează Postat August 30, 2020 (editat) La 29.08.2020 la 10:48, dorian 70 a spus: Presupun că ramele erau integral din lemn. Sau aveau şi metal? Din câte îmi amintesc de la bunici, parca loznita ii spunea (corect era losnita sau lojnita, dar la tara asa i-a mers numele), și prunele stăteau pe un grătar făcut din nuiele împletite. Nu știu exact din ce copac culese. Prunele le și afumau. Ieșea o mâncare la care nu i-am mai simțit gustul din copilărie. Editat August 30, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
dorian 70 Postat August 30, 2020 Partajează Postat August 30, 2020 La 28.08.2020 la 10:40, dorian 70 a spus: Tot zic că-mi fac şi o lozniţă, "soba" aia în pământ unde bunicul usca prunele pentru iarnă... Aşa ştiam şi eu... Bunicul a murit când aveam 12 ani şi de atunci nimeni n-a mai uscat prune, lozniţa s-a năruit şi a fost astupată. Am văzut odată în piaţă la Vicov la "ruşi" ( bucovinenii de pe cealaltă parte). Link spre comentariu
Postări Recomandate