icar Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Nica, si cine crede asta? Link spre comentariu
NICA Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Acum 3 minute, icar a spus: Nica, si cine crede asta? Pai....nu sunt nici io sigur dar ideea e grozava. Cui nu i'ar placea o teava cu bere in casa ? Credem minciunile multora (sau nu le credem). Hai sa credem pentru romantismul aceste idei. Link spre comentariu
okean Postat Iulie 31, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2020 (editat) Singura teava verificata a fost la beraria veche din Jassy da' a secat de mult, in fapt erau doua una cu blonda si una cu bruna, era asa de buna ca nu mai nimeream Corpul A din Copou ! Editat Iulie 31, 2020 de okean 2 Link spre comentariu
icar Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Acum 23 minute, NICA a spus: Cui nu i'ar placea o teava cu bere in casa Mie nu, ca nu-mi place berea! Am avut un coleg care a locuit, ceva vreme, in curtea fabricii de bere Rahova. Spunea ca foloseste apa doar la buda si la spalat! Deci... e posibil! 1 Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Am auzit,da n-am verificat,ca existau tevi de bere in Timisoara. Vazut la TV ceva unicat.Ditamai locatia in Las Vegas cu cel putin 20 de tevi ce mergeau in salile de joc!Nu stiu cate tipuri de whisky,coniac si altele...De,America "buricu lumii"... Link spre comentariu
xaxa Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Cred ca prin 64-65 am vizitat fabrica de bere azuga. dupa ce se termina turul, grupul era condus in curtea fabricii unde era o teava cu citiva robinete, de unde isi puteau pune bere in halbe de sticla groasa. nu stiu cit de des erau spalate halbele... un amic care a vizitat fabrica pe la inceputul lui 70 spunea ca teava nu mai era acolo. Link spre comentariu
okean Postat August 1, 2020 Autor Partajează Postat August 1, 2020 Magazin " SHOP " anii 70 ! 2 Link spre comentariu
okean Postat August 2, 2020 Autor Partajează Postat August 2, 2020 Bucuresti 1963 4 Link spre comentariu
okean Postat August 3, 2020 Autor Partajează Postat August 3, 2020 Gara Mare din Iași 1944...mana birjar ! Link spre comentariu
Spitfire Postat August 3, 2020 Partajează Postat August 3, 2020 La 31.07.2020 la 11:12, doru3160 a spus: Altul...mai taie din ele, ca pute. Se gasea si var si coloranti, si rulouri, si vopsea aurita pt dungi si alte alea de se purtau in acele vremuri. Erau magazinele de chimicale, care vindeau si cele amintite de mine. Ca nu era asa mare diversitate, ca la calitate nu se puteau compara cu ce gasim acum in comert, sunt alte discutii. Si nu tragea nimeni pe nas aurolac, desi se gasea la discretie, la sticlute de 100ml, pt vopsit portita la soba. Mai era si depozit de materiale de constructii, unde gaseai ciment, nisip sau var stins, la groapa. Era gata facut pasta, tu doar il diluai, il strecurai si il aruncai pe pereti. Chiar daca eram copil, nu am uitat chiar tot. Care avea de unde, normal ca nu cumpara, dar nu toti puteau sa faca rost de o lada de pepsi, si nu toti aveau pe cineva care sa aduca de la serviciu materiale de constructii. Nu neg, se fura, chiar daca atunci se chema ca faceai rost de anumite trebuincioase, dar sa zici ca nu gaseai in comert de nici unele, mi se pare cam mult. Nu stiu de ce tendinta asta de a exagera. Si fara sa exageram, putem admite ca au fost vremuri naspa, pe care nu le mai vrem a repeta, dar macar sa fim obiectivi. Toata lumea se descurca intr-un fel sau altul, asa i-a invatat regimul, prin lipsurile impuse treptat. Nu e o scuza, e o realitate. Si chiar regimul tolera asemenea disfunctionalitati, desi le stia foarte bine si aveau parghii sa le stopeze. Uite numai un exemplu. Toti aveau balcoane inchise cu cornier, dar cornier nu gaseai pe persoana fizica. Balconul inchis se vedea de la o posta, nu aveai cum sa-l ascunzi. Am avut din 87 pana in 89 inchise 2 balcoane, ambele la strada, cu statie de tramvai in fata blocului.Nu a venit nimeni sa ma intrebe de unde am luat cornierul. Stiau ca daca se apucau de verificat, tot orasul trebuia inchis. Dupa 90 nici atata, ba a aparut moda cu chedere. Nu stiu cum au putut justifica acel consum mare de cheder, pt ca la noi doar cei care se ocupau de tramvaie si autobuze, aveau acces la asa ceva, si balcoane cu cheder si acum mai vezi pe ici pe colo, precum daciile vechi. Deci a fost plin targul de asa ceva, pana la termopane, dar nu am auzit pe nici unul sa fi avut de suferit din cauza asta, cu organele vremii. Poate la Dvs. in Iasi, la noi in Bucuresti nici pomeneala de materiale de constructii, cu siguranta se dorea(cumva, firesc...) ca populatia sa nu mai investeasca in renovarea caselor, ca sa iasa mai putin taraboi cand venea Militia cu ordinul de evacuare in vederea demolarii... Pot sa spun ca locuiam chiar intr-o zona unde existau depozite de materiale(Depozitul nr.1 Pajura; Sos. Chitilei) dar dupa `82-`83 era imposibil de gasit o rola de carton bitumat, smoala, cherestea, var nestins, "praf de matase", se mai gasea doar aracet si Vinarom. Link spre comentariu
doru3160 Postat August 3, 2020 Partajează Postat August 3, 2020 (editat) Acum 41 minute, Spitfire a spus: dupa `82-`83 era imposibil de gasit o rola de carton bitumat, smoala, cherestea, var nestins, "praf de matase", se mai gasea doar aracet si Vinarom. Sincer, imi vine greu sa cred asa ceva, dar nu contrazic, pt ca nu am fost in Bucuresti. Insa ma intreb daca iti ploua in casa, chiar trebuia sa stai cu umbrela deschisa, doar ca sa te lauzi cu buletin de Bucuresti, ca nu gaseai un val de carton bituminat? Cat despre evacuari in vederea demolarii, nu cred ca regimul de atunci isi facea prea multe griji. Si casa noua daca aveai, plecai fara probleme...ori de voie buna, ori fortat. Si cand spun fortat, am in vedere cazul unui vecin (1987) care avea casa de casa si nu prea voia sa plece. Adica chiar nu a vrut nici cu militia la poarta. Mergeau ei la deruta, dar nu aveau tupeu cand omul isi cerea drepturile. Erau obisnuiti cu cei care nu piscuiau, si cand dadeau de unul mai rau de gura, se cam regrupau si trebuiau sa apeleze la next level. Dupa ce negocierile au esuat, si crede-ma au fost oferte tentante, printre care si casa la schimb, in alta zona, dintre cele confiscate la ilicit, omul a fost lasat in pace. I s-a sapat un sant in jurul casei (asa, cam de 1X1m, cat s-a indurat ala cu cupa excavatorului), i-au fost taiate utilitatile, toate casele din jur au fost rase, au inceput sapaturile pt noile cladiri si in mai putin de doua luni, omul a cedat si casa a fost pusa la pamant. Nu trebuiau sa scoata de pe piata materialele de constructii pt asa ceva. Se descurcau altfel. Editat August 3, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
icar Postat August 3, 2020 Partajează Postat August 3, 2020 Eu, in Bucuresti fiind, mi-am varuit casa de citeva ori. Am cumparat, de la un depozit, tot ce am avut nevoie. Gaseai ciment, var, ipsos, clei de oase, aracet, linoleum, "matase", bidinele, vermorel, colorant pentru var, țincvais (alb de zinc) etc, bani sa fi avut! Erau oameni care isi faceau case, de unde isi luau materialele pentru constructii????!!!! Link spre comentariu
doru3160 Postat August 3, 2020 Partajează Postat August 3, 2020 O fi fost pe zone...unele aveau, unele nu aveau. Nici la noi nu se punea problema, se gaseau de toate oficial, plus ca la cate santiere de constructii erau la fiecare pas, o galeata de var pasta chiar nu era o problema, daca chiar nu voiai sa mergi la depozit. Lavabilul inca nu se inventase pe meleagurile noastre. Link spre comentariu
Marele Savant Postat August 3, 2020 Partajează Postat August 3, 2020 (editat) Ciment, din ce auzeam colegii care aveau nevoie, se gasea extrem de greu, cu ''repartitie'', nu mai stiu exact de la cine, nu m-a interesat exact. dar retin ca la constructia casei de la tara, prin 85, a fost o problema cimentul. Multe materiale probabil ca existau, dar erau dosite pentru a lasa impresia ca sint rare si a fi vindute la suprapret! Imi amintesc cum in decembrie 89, eram in motru atunci, s-au facu niste echipe de ''oameni de bine'' care au facut razii prin maganine! E de necrezut cita marfa dosita s-a scos la iveala atunci! Inclusiv carti aparute inainte de 80! Atunci am cumparat si eu cartea in doua volume tv AN cu CI, care tin minte ca a aparut cind eram in armata deci 82/83 si un singur maistru a reusit sa puna mina pe cele doua volume. asta in oras, Pitesti nu in padure! Apoi, ca prin minune a aparut un tir cu ciocolata chinezeasca si cafea solubila Amigo in cutii de 200 de grame (care nici nu stiam ca exista), s-a vindut citeva zile la ele, pina s-a saturat lumea de ness si ciocolata. Asta in primele zile dupa 22 dec., inca se mai auzeau focuri de arma prin alte orase. Apropo, intr-un sat apropiat, exista un atelier al cooperatiei care facea vopsea in ulei. adica te duceai cu materialele tale, ulei, pigment si ce o mai fi trebuit iar ei contribuiau cu masinaria care le framinta! De unde se procurau cele necesare, nu interesa pe nimeni! Alternativa era vopseaua alchidica din comert, care se gasea nu tot timpul (iar cind se gasea era in culori imposibile) si curgea si lasa dire ca porcu'! Singurul produs care nu lipsea in zona era piinea! se daceau cite 4 piini o data de persoana, fara cartela, fara buletin si puteam lua de cite ori vream, inclusiv la inteprinderi erau magazine de piine pentru miile de navetisti! Editat August 3, 2020 de Marele Savant 4 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat August 3, 2020 Partajează Postat August 3, 2020 (editat) Acum 1 oră, Marele Savant a spus: Multe materiale probabil ca existau, dar erau dosite pentru a lasa impresia ca sint rare si a fi vindute la suprapret! Exact, fenomenul a fost clar observat și în București. Brusc după 22 decembrie au apărut în magazine produse care nu se găseau. Și nu mă refer la mareriale de construcții. De ex. țigările BT, DS, Vikent ness, cafea etc. Pănă în 22 dec. puteau fi cumpărate de la tuciurii din blocul X etajul Y apartamentul Z, ideea era să te cunoască din cartier ori să te trimită cineva "de încredere" pe care-l cunoșteau ei. Multă lume știa pontul, nu duceau lipsă de clienți. Era mafie mare, dezvoltată în ultimii ani ai regimului. Imi amintesc că prin '78 tata cumpăra țigări kent de la tutungerie, costa 21 lei pachetul. Editat August 3, 2020 de +_Florin_+ Link spre comentariu
Postări Recomandate