Vizitator Postat Octombrie 22, 2019 Partajează Postat Octombrie 22, 2019 (editat) 1 oră în urmă, yo9hrb a spus: Acest gen de frigidere inca se foloseste la rulote. Functioneaza la 220V, 12V si pe gaz. O butelie de aragaz ma tine vreo 2 ani. Acest gen de frigider (cele mini) exista inca in hotelurile romanesti daca'ti vine sa crezi . Mici intr'adevar, dar iti raceai bauturile in ele. Eu tin minte ca atunci cand am dat unul pe treapta maxima a racit peste noapte cam tot ce era prin frigider (si era burdusit saracu'). Acum 28 minute, gauss a spus: Parca nici n - as aduce vorba , e un pic macabru . Primul model de FRAM , cel rotunjit , a luat multe vieti . De copii , se jucau nesupravegheati si se blocau in interior . Usa nu permitea decat deschiderea din exterior , avand un soi de broasca , prin tragerea manerului spre exterior . Cel care l - am avut in familie avea si incuietoare , a venit cu doua chei . Incidente tragice cu acest model , de mult abandonat si nefunctional , se mai intampla si astazi , acum vreo doi ani mi - l amintesc pe ultimul . Pe cat de stupid , pe atat de tragic . P.S. - autocarul ONT ( jucaria ) era scump , nu - l prea vedeai in mana copiilor . Ma rog , aia cu care ma jucam eu . La fel si masina chinezeasca cu fotograf , cu aparat cu blitz . Eu am avut racheta cu scantei , avea o piatra de bricheta si un disc abraziv inauntru . Copiii mei au avut camioane ( basculante ) din alea de plastic , erau folosite ( intre ei ) si pentru plimbari ... Eu le-am avut "pe toate" si le-am facut puzzle si nici nu eram copil de nomenclaturist, ca am inteles mai apoi ca erau scumpe. Fotograful era maimuta din ce stiu eu, iar racheta avea niste gemulete rosii de plastic prin care se vedeau scanteile (parca varful sau coada...dar nu mai tin minte oricum era o racheta cu roti). Ce-mi pare rau este ca am uitat ce jucarii am avut, desi am avut o gramada si le-am stricat pe toate, ca ajunsesem dupa cativa ani sa am un sac plin cu resturi de jucarii romanesti si chinezesti. A fost macel ...sacrilegiu Editat Octombrie 22, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 22, 2019 Partajează Postat Octombrie 22, 2019 (editat) Nu prea am avut parte de jucarii . Afirmatie in sine , si nimic mai mult . A fost greu cu banii ... , trei copii , tata ( fie - i tarana usoara ) a murit cand eu nu aveam inca buletin . Mama , muncitoare ... Nu ma vait , asa a fost sa fie ... Racheta mi - o amintesc bine , avea intr - adevar " geamuri " de celuloid rosu , in zona ajutajului , ceva - ceva scantei mai ieseau si afara , daca era turata bine , avea ceva motor antrenat prin rotile din spate ( si reciproc ) , cu volant , cate producea si scanteile . Coloritul era cu albastru , o nuanta pala , cu ceva ornamente desenate cu albastru mai inchis , si ceva inscriptii si desene cu rosu si cu negru . Sper sa nu - mi joace feste memoria ... P.S. - am gasit ceva foto , n - am uitat - o ( prea mult ) dupa aproape 60 de ani ... Editat Octombrie 22, 2019 de gauss Link spre comentariu
okean Postat Octombrie 22, 2019 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2019 (editat) A fost si varianta "nava cosmica cu scantei", era o jucarie interesanta, imi amintesc ca avea un varf care la izbirea de un obstacol schimba directia , propulsia era cu moror cu arc si cheita Editat Octombrie 22, 2019 de okean Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 22, 2019 Partajează Postat Octombrie 22, 2019 (editat) La unul din supermagazinele din Bucuresti , nu mi - l mai amintesc ... era o diorama de dimensiuni mari cu trenuletze . Am vazut - o o data , cateva minute ... , si am visat - o de multe ori . Poate cineva din Bucuresti stie mai multe ... P.S. - in epoca existau si magazinele " Cutezatorii " , ce minunatii erau acolo ... , inclusiv aeromodele cu motor termic , motoare separate cu elice de lemn , planoare de construit , din baghete si apoi impanzite cu hartie de calc etc . , arcuri cu sageti , salupe cu motor electric , machete de montat , si altele ... In Ploiesti a fost pe strada Lipscani , in capat pe dreapta , pe unde este acum prefectura ( fostul Palat Politico - Administrativ , denumit popular " Casa Alba " ) . Editat Octombrie 22, 2019 de gauss Link spre comentariu
okean Postat Octombrie 22, 2019 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2019 O jucarie care mi-a ramas la suflet ...anii 70' Link spre comentariu
Nostalgic Postat Octombrie 22, 2019 Partajează Postat Octombrie 22, 2019 Pe bulevardul 1848 in centru aproape de piata uniri era supermagazinul BUCURESTI , acolo ai vazut diorama cu trenulete.Sedeam de multe ori si admiram privelistea.Asta cind veneam in buc. sa-mi cumpar piese de pe Academiei. Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 22, 2019 Partajează Postat Octombrie 22, 2019 (editat) N - am apucat prea mult ... din motiv de graba , parinti etc . O singura data , am scris mai sus . Era intre Craciun si Revelion , afara era zapada . Una din amintirile copilariei , n - am cum s - o uit ! ... , mi s - a parut ceva din basme . Editat Octombrie 22, 2019 de gauss Link spre comentariu
-Atlas- Postat Octombrie 22, 2019 Partajează Postat Octombrie 22, 2019 Acum 3 ore, gauss a spus: Parca nici n - as aduce vorba , e un pic macabru . Primul model de FRAM , cel rotunjit , a luat multe vieti . De copii , se jucau nesupravegheati si se blocau in interior . Usa nu permitea decat deschiderea din exterior , avand un soi de broasca , prin tragerea manerului spre exterior . Cel care l - am avut in familie avea si incuietoare , a venit cu doua chei . Incidente tragice cu acest model , de mult abandonat si nefunctional , se mai intampla si astazi , acum vreo doi ani mi - l amintesc pe ultimul . Pe cat de stupid , pe atat de tragic . P.S. - autocarul ONT ( jucaria ) era scump , nu - l prea vedeai in mana copiilor . Ma rog , aia cu care ma jucam eu . La fel si masina chinezeasca cu fotograf , cu aparat cu blitz . Eu am avut racheta cu scantei , avea o piatra de bricheta si un disc abraziv inauntru . Copiii mei au avut camioane ( basculante ) din alea de plastic , erau folosite ( intre ei ) si pentru plimbari " remorcate " ... Buna Masina cu fotograf am avut-o si eu,la fel avionul care mergea in cerc si facea galagie. Frigider Fram cu 2 chei am avut(de fapt parintii mei),cel de 70W,era unul mai mic de 50W. Acum am un Fram de 22L(tot cu rezistenta si amoniac).Este modificat,adica merge pe 220v si pe 12V. Am pus rezistente de letcon de cca 20W pentru a fi utilizat atat in casa cat si cu masina. Rezistenta originala avea cam 20mm diametru,asa ca am montat ambele rezistente de letcon impreuna. Au cam 5 mm fiecare,asa ca au incaput impreuna in locasul rezistentei originale.Schimb doar cablul de alimentare. Acasa il tineam langa pat,cand ma uitam la TV si aveam alaturi frigiderul cu berile in el La origine a fost pe 110V,pe locomotive diesel.Voi pune si ceva poze cu el,dar e "imprumutat" pe moment unui coleg,care are un mic service auto(si tine tot beri in el). Spor tuturor Alex Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 22, 2019 Partajează Postat Octombrie 22, 2019 (editat) Nu mai pomeniti de amoniac ... , ne aud astia cu ecologia si ne ard pe rug ! P.S. - un frigider mic , auto , am vazut pe vremuri montat in portbagaj , la o Dacia 1301, a judetenei de partid . Editat Octombrie 22, 2019 de gauss Link spre comentariu
ex.escu Postat Octombrie 22, 2019 Partajează Postat Octombrie 22, 2019 La subsolul blocului romarta copiilor-calea victoriei era un magazin unde se gaseau prin anii "70 casti stern radio-rdg (100lei) ,motorase pentru navomodele ( 4,5v ,ceske budejovice,25 lei) kit-uri rusesti elektron m (150 lei) si inca unul cu transformatoare in audio,,statii de telecomanda graupner ,motoare cu explozie pentru aeromodele, (acestea cu preturi mari ) placi de lemn de balsa,baghete balsa , elemente pentru micromodele ( mai tineti minte concursurile de micromodele organizate in saline, unde in top erau cele realizate de otto hintz.?)... Castile stern le am si acum alaturi de o "bunica " de-a lor din ww2. Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 22, 2019 Partajează Postat Octombrie 22, 2019 (editat) Da , stiu de concursurile de micromodele ( Otto Hintz era maestru al sportului ) . Se desfasurau la mine in judet , la salina Slanic . Am fost la cateva , am dat la bormasina manuala , la " motorul " de cauciuc . Probe de timp , si de distanta ... cutiile de carton in care erau transportate , obtinerea " filmului " pentru impanzire , fragilitatea extrema etc . Modelismul era " tare " in Prahova , in cateva centre ... Ploiesti , Breaza , Valeni etc . Copiii , tabere de vara ... , la seniori nu prea stiu , era alta lume , erau sectii de modelism in asociatiile sportive . La rachetomodele au fost campioni mondiali , si domeniul RC era bine reprezentat . P.S. - radioul rusesc cu transformatoare in joasa a mai fost pomenit pe aici ... 4 tranzistoare , cu reactie si reflex , avea si un transformator RF pe tor , ce trebuia bobinat manual . Era un kit dificil , trebuia lucrat cu multa grija , transformatoarele de J.F. se " topeau " usor in zona terminalelor , reglajul ( reactia ) era minutios , mai trebuiau spire cateodata , variabilul era de calitate slaba , ducea rapid la pocnete in auditie , potentiometrul era montat ( cota critica ) pe niste distantieri , cablajul sensibil la exfoliere , si altele . Dar avea o carcasa frumoasa , cu masca metalica perforata , si era destul de performant ( numai 4 tranzistoare ) . P.P.S. - nu stiu de castile RDG - iste , nu le - am vazut niciodata . Editat Octombrie 22, 2019 de gauss Link spre comentariu
alcon Postat Octombrie 22, 2019 Partajează Postat Octombrie 22, 2019 Jucării ce se găseau pe tarabe în târguri şi bâlciuri. Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 22, 2019 Partajează Postat Octombrie 22, 2019 1988, am recunoscut ca este! Un pic de reclama, sufletul comertului! Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 22, 2019 Partajează Postat Octombrie 22, 2019 Aparatele de radio rusesti am avut si eu citeva. Cel cu tarfuri mergea destul de bine. Stiu ca mi-am facut o ansa (din cartile lui George Dan Oprescu o stiam!) in fiorma de doua Y, puse coada in coada, cu care am bobinat torul. Am mai avut unul cu o carcasa nitel mai mare, parca fara trafuri, dar mergea foarte prost, am renunta la el repede. Am vazut si eu odata un concurs de aeromodele ultarausoare. Erau facute din pai de orz, parca, iar invelisul era o folie extrem de subtire din colodiu. Se dizolva celuloid in acetona, apoi solutia se turna usor de tot pe suprafata unei ape. Dupa evaporarea acetonei se recupera pelicula cu mare grija. Concursurile se tineau in mina de sare. Revista Sport si tehnica, apoi Modelism, au sustinut aceste concursuri. La fel si, cine isi mai aminteste, vinatorile de vulpi! Link spre comentariu
Postări Recomandate