Vizitator Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 (editat) Știu și eu de economia paralelă chiar și la nivelul instituțiilor. Eu, din principiu, nu prea cred romanțele jurnaliștilor, uneori prea înflorite . Nu toți se descurcau atunci, să fie clar. Mama lucra într-un laborator de analize medicale al unui spital din oraș. Nu odată s-a întâmplat că un pachet de kent , cafea sau de săpun să facă circuit prin spital și să ajungă iar la laborator. Se mai distrau și ele făcând câte un semn. Cine îl primea făcea anunțul reîntoarcerii. Editat Iulie 31, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 (editat) Acum 33 minute, MOD a spus: Nu toți se descurcau atunci, să fie clar. Asta e clar, dar felul cum prezinta situatia, ai fi zis ca daca voiai lapte si miere, atunci lapte si miere avea toata lumea. Unii si acum se lauda ca mancau doar paine uscata si gheare de pui permanent. La fel si cu paduchii. Si mai ales, poze cu rafturi goale, in anii 80. Sa fim corecti si sa spunem ca in 80 nici daca voiai, nu gaseai rafturi goale. Dupa 85 si culminand cu 89 asa a fost, dar cine se incumeta sa umble prin magazine si sa faca asemenea poze? Cred ca muritorul de rand, nu prea. Editat Iulie 31, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Oamenii făceau tot ce se putea pentru o viață mai bună, măcar dpdv alimentar că de restul nu aveai șanse. Omul a coexistat cu cele mai crunte condiții, a găsit soluții mai mult sau mai puțin disperate pentru a-și duce traiul. Vremuri grele, ori ce am spune. Link spre comentariu
icar Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Ce sa zic, in 12 ani de scoala, plus aia de gradinita, nu am avu probleme cu paduchii. Nici eu nici altii. In fiecare vara, inainte de inceperea scolii, podelele se dadeau cu motorina. Mie imi placea cum mirosea clasa, la inceput de an scolar. Am auzit de paduchi in scoli, dupa anii 80. Cica se faceau de la...shampon! Despre troc...ce sa zic. Aveam, in bloc, un vecin, care lucra la Antrefrig (daca tin bine minte, parca asa se numea). Cam o data la 2 saptamini venea la mine si ma trimetea dupa frunze de patrunjel. Ca sa facem chiftele sau mici. Explicatia era simpla. "A venit soferului secretarului de partid de la sector, dupa doua navete cu carne pentru mici (probabil secretarul a cerut doar una!!). Noi am facut cinci, doua pentru el, trei pentru noi". Asa venea acasa, cu vreo doua kile si ceva de carne pentru mici. Tot asa faceam cu fripturi la cuptor ori gratare, pe aragaz. (Aragazul meu era prevazut cu arzator sus, pentru gratar.) Treaba a functionat pina dupa 89. La institut, singura "spaga" , a fost cind cu Cernobil. Primeam zilnic, mostre din haleala tovarasilor si, mai ales, tovarasului: carne, lapte, faina, pere, mere, ardei iuti, brinzeturi, zarzavaturi, struguri etc. Ne aduceau cam in kil juma' din fiecare. Le-am zis ca, pentru a avea masurari precise, trebuia ca masa masurata sa fie mare!!! Exceptie, ne-am si distrat cu asta, a fost la ardeiul iute, din ala, ne-am inteles ca "e destul" si trei patru bucati, ca am facut o "calibrare speciala" pentru el! Treaba a tinut pina in 1987. Link spre comentariu
icar Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 MOD, cum sa-ti zic, daca atunci scuturai frigiderele, cadea mai multa carne din ele, decit acum! Peste tot, functiona trocul si relatiile! 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Omul cand prindea ceva umplea camara ca nu se stia. Azi nu mai e cazul sa faci depozit de alimente ci doar de hartie igienica. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Acum 46 minute, icar a spus: Ce sa zic, in 12 ani de scoala, plus aia de gradinita, nu am avu probleme cu paduchii. Nici eu nici altii. Ei nu...nu stii, dar stiu altii care ne spun cum a fost. Noi habar nu avem...stiu ei mai bine. Daca scrie acolo ca toti am avut, atunci asa trebuie sa fie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Dar puricii? De aia nu aveam? Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Ba, din astia mai vedeam, mai ales vara, la tara, la bunici. O singura data am vazut plosnite. In armata, a venit unul detasat de la Campina si a adus cateva bagate prin cusaturi la ranita, de a umplut in cateva saptamani cladirea. Ne-a scos in mars 12 ore, cu noaptea-n cap, timp in care cladirea a fost gazata cu un fum ce dupa linistire a lasat un fel de gelatina pe podea cam de 1...2 mm grosime. Sa vezi smotru cand am intrat seara in dormitoare, dar dupa asta nici nu am mai avut probleme.Paduchi nu am vazut, si nu am avut niciodata.Poate sa se supere nenea ala de a scris articolul, dar asa cum spuneam, a cam mancat kkt. Link spre comentariu
merck Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 1 hour ago, doru3160 said: Sa fim corecti si sa spunem ca in 80 nici daca voiai, nu gaseai rafturi goale. Dupa 85 si culminand cu 89 asa a fost Surubul se strangea din ce in ce mai tare desi datoria iexterna era platita de prin martie. Tot poporul credea ca dupa platirea datoriei va urma o schimbare. tovarasii stiau foarte bine sa "stranga surubul". La 20 de ani distanta de 1989 inca am mai dat peste tampitii care tot "strangeau surubul". Nu era bai daca situatia din 89 era in anii 80 si bunastarea din anii 80 sa fi fost in 89. Una este sa urci si alta este sa te duci la vale ... si mai grav era ca nu se stia pana unde. In plus nu-i mai mergea jucarica lui ceasca nici cu iexportul! Se exporta sub pretul de productie doar pentru a face rost de valuta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Hai sa-l bagam la loc, in groapa, ca o dam in alte alea. Cu gagicile cum era pe vremea aia? Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Naspa...nici nu i-o puneai bine si ramanea gestanta. Era belea mare. Acum vad ca se muncesc ani de zile sa faca un copil si nu reusesc. Unde mai pui cata munca de lamurire, pana dadeai una pe spate. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Nici daca o plimbai cu bicicleta nu cadea pe spate? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Acum 1 oră, icar a spus: MOD, cum sa-ti zic, daca atunci scuturai frigiderele, cadea mai multa carne din ele, decit acum! Peste tot, functiona trocul si relatiile! Da, noi făceam schimb cu cei de la ituc. Le dădeam cărbune și ei ne dădeau cite a zeci de kg de pamint, ca aia transportau ei. Nu, nu toată lumea avea ce și cum sa fure de la servici pentru a face troc! Majoritatea nu furau! Link spre comentariu
Spitfire Postat Iulie 31, 2020 Partajează Postat Iulie 31, 2020 Majoritatea furau...de rupeau! Chemai un meserias sa-ti faca dusumeaua, te trezeai ca aduce TEGO in loc de scanduri, acel TEGO era ciordit de la sectia reparatii vagoaner, toate boltile de vita de vie si toate antenele de televizor erau clar din tevi sparlite, dadeai o lada de Pepsi sau de Brifcor pentru petrecerea de absolvire a lu` ala micu a lu` zugravu`, si aveai casa zugravita lux, Neckerman, clasa intai! Cu materiale imprumutate de zugrav, el stie de unde....ca nu se gasea nimic in comert legat de zugraveli. 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate