Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

sa le iau pe rind

nu toti detergentii sint biodegradabili. se spala din sol si ajung in pinza freatica, alaturi de fertilizantii folositi in exces.

golitul fosei in cimp e o metoda primitiva si insalubra. gradina poate arata bine, dar sursa de infectie exista iar chimicalele sint absorbinte in planta. ca si rosiile de la turci arata bine, da au azotat peste 300% cit ar fi normal. acu, desigur ca si bunicu facea la fel si a trait 96,(66) de ani. si cind a avut hepatita s-a taiat in cruce sub limba si s-a vindecat. bacteriile care se pun in fosa mor de la detergenti. scrie si pe pachet.

cam peste tot pe unde se preda acum caligrafia, e vazuta ca o forma de arta, nu e legata de "scrisul frumos". cu exceptia asiei, unde e considerata patrimoniu, cum ar fi la noi cusutul iilor sau incondeiatul oualelor.

in ultimii ani ai vietii, bunicul meu a lucrat in administratie. la vremea aia pentru functionarii publici era obligatoriu sa cunosti "scrierea frumoasa" pentru ca registrele se completau cu caractere diferite. Se folosea scrierea ronda, batarda  si gotica (de fapt cea gotica era un format modificat de englezi)

aveam pe undeva prin casa cartea asta, in vara asta mi-am propus sa fac ceva ordine, poate dau de ea. se folosea o penita speciala, cu o taietura oblica a virfului.

http://sanuuitam.blogspot.com/2018/07/scriere-frumoasa-ronda-batarda-gotica.html

Link spre comentariu
Acum 10 minute, xaxa a spus:

golitul fosei in cimp e o metoda primitiva si insalubra. 

Și mai mult... ilegală. Cei care fac asta profita de neaplicarea legilor, altfel cunosc cazuri când la reclamație, inspectorul de mediu a venit și a pretins betonarea fosei in totalitate ( deci astuparea gurilor de evacuare in pietriș a zamartocului) și tratarea cu aquastop. Doar că la noi in mediul rural ar fi o lupta cu morile de vânt.

Link spre comentariu
Acum 12 ore, -Atlas- a spus:

Buna

Ar trebui sa pun o"mostra" din scrisul meu,sa vedeti diferenta:rade:

Voi face o fotografie de la munca pentru exemplificare.

Spor

Alex

Caligrafie am facut in prima luna de armata! trebuia sa ne obisnuim sa scriem literele legate, toate de o anumita dimensiune iar unele caratere sa le scriem altfel ca de obicei, pentru a putea fi legate de celelalte, iar textele sa fie inteligibile si fara confuzii de cei la care ajungeau. Plus invatarea unor caractere noi, specifice altor limbi! Si scris repede, repede...

Link spre comentariu

:rade:

Mi-am adus aminte că in primele zile de armată nu puteam mesteca faza "cu repede, hai mă mai repede" folosită una-două, adică mult prea des...

chiar şi atunci când era evident că nu se stă şi mişcarea e aşa cum trebuie. Era mai enervant ca acel "marş" adăugat la finalul unei comenzi.

Apoi mai era folosirea în exces a lui "dracu", "ne-am dat dracu...", "hai mă ce dracu (dreacu)"...

eu fiind ajuns în sud, în Olt, din nord, Suceava, iar acasă nu se înjura deloc, ce mai prindeam de pe la alţii, alte invective la fel de "neprihănite"...

Tin minte si acuma ce griji îmi făceam când am venit în permisie să nu scap vreun "p#la mea" prin ogradă, de faţă cu mama sau tata.

Si tot una legată cu armata, reală...

Nicuţă (Ion) era militar, probabil gradat, aere de căprar, vine în permisie.

La gară îl aşteaptă George cu mama lor.

Coboară Nicuţă din tren, George îi iese în întâmpinare, mama rămâne mai departe.

Nicuţă îl întreabă pe frate-su:

- Măi Geo, da' cine-i gagica ?

- E mama măi Nicuţă !

- Băi da ce s-a mai făcut...

Link spre comentariu
Acum 37 minute, dorian 70 a spus:

eu fiind ajuns în sud, în Olt, din nord, Suceava,

Pai tu nu ai inteles. In Oltenia, daca il dai pe unu dracului, nu e injuratura. E urare.

Catre un prieten spui: hai, ma, sa bem o bere, fire-ai al dracu'!

Cind vorbesti cu admiratie de cineva zici: vazusi ce casa isi facu a lu' Juvete? E dat dracu'!

Mama zice catre fiu: mai venisi pe acasa? fire-ai al dracu'!

Cind nea Marin zicea catre Suca: ma! fite-ar starea al dracu'! nu il injura. Cum sa isi injure nepotul?

Editat de d2134
Link spre comentariu
Acum 12 minute, d2134 a spus:

Pai tu nu ai inteles. In Oltenia, daca il dai pe unu dracului, nu e injuratura. E urare.

Cind vorbesti cu admiratie de cineva zici: vazusi ce casa isi facu a lu' Juvete? E dat dracu'!

Cind nea Marin zicea catre Suca: ma! fite-ar starea al dracu'! nu il injura. Cum sa isi injure nepotul?

habar n-aveam!

Link spre comentariu

Corect cu "dracu" in Oltenia!Si-o injuratura auzita,peste gard,de la o vecina.Adresata fiului ei ce se numea Mitush.Citez:"Fir'ai a dracului cu muma ta a dracului sa fii Mitush"!

In Moldova,desi multi desconsidera moldovenii,se vorbeste mult mai curat si mai respectuos.Ciudata si optica asta in care sunt priviti moldovenii cu toate ca e foarte posibil ca mai mult de jumatate din romani sa se traga din ei...

Link spre comentariu

Da, multumim pentru apecieri, pentru restul, vorba lui Stefan cel Mare in bancul cu steagurile si Baiazid... " ni se falfaie "

Editat de okean
Link spre comentariu

Confirm faptul că înjuratul reciproc e semn de afecţiune prin Oltenia. Cine ar asculta dialogurile dintre mine şi prietenii apropiaţi ar putea crede că mai avem un pic şi ne înjunghiem unii pe alţii. De fapt, niciunul nu se fereşte să-şi spună franc părerile, indiferent dacă ceilalţi sînt sau nu de acord, chestie pe care o iubesc din toată inima. În altă ordine de idei, fiindcă-mi place să trăiesc periculos, m-am însurat cu o moldoveancă.

Link spre comentariu
35 minutes ago, ratza said:

În altă ordine de idei, fiindcă-mi place să trăiesc periculos, m-am însurat cu o moldoveancă.

Si cei asa de periculos sa te insori cu o moldoveanca? Marea majoritate sunt femei de treaba si ai liniste in casa (plus ca suporta multe pana isi ies din pepeni). 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, d2134 a spus:

Am dubii mari si asta dupa circa o jumatate de secol traite in mai multe Parti ale Olteniei!

Link spre comentariu

Da.Cred ca nu-i corect sa zici urare.E o expresie impamantenita,des uzitata.Oricum n-are sensul,complet,al injuraturilor din alte zone ale RO.Cateodata,culmea,folosita cam in sens de alint.Curios cum s-a generalizat cam pe toata Oltenia...

Link spre comentariu
Citat

se vorbeste mult mai curat si mai respectuos

Ma, da muta pe dinsu de șilea! "Ma", fiind nevasta, "dinsul",  scaunul! Se zice de moldoveni ca sunt lenesi si nepriceputi. Fosta soacra era moldoveanca. Toata ziua robotea, casa era luna, cit despre mincare...ce sa zic, o bunatate! Facea niste sarmale, de statea mita in coada! Pina si mama mea, ardeleanca fiind, le lauda!  In armata, moldovenii se inghesuiau la bucatarie, oletenii la scoala de gradati. Ardelenii sa dadeau bine si pe linga unii si pe linga ceilalti!:)

La olteni, "fire-ai al dracului", e un fel de "ce mai faci neica?" Am fost de citeva ori prin Oltenia si i-am auzit cum se "alinta". Nu i-am auzit, insa, injurind pe bune!

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări