Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

La 10.06.2020 la 11:19, okean a spus:

Ca tot s-a discutat...

101917957_2909336782448485_8117483284587347968_n.jpg

Eu şi nevasta mea foloseam o tulpină de Brad de Crăciun la un televizor Diamant 253.

Link spre comentariu

Acum sa fim sinceri la cate posturi /timp emisie/programe  erau pe vremea aceea nu prea era nevoie de telecomanda ....

Reclama de pe vremuri cand multi nu-si permiteau sa cumpere un radioreceptor....puteau sa inchirieze ( macar pt meci ,sau alte ocazii importante,,,) 

FYB643.jpg

Link spre comentariu
La 08.06.2020 la 12:39, Marele Savant a spus:

o fi si din cauza ca anumite produse nu se gaseau sub nici o forma in magazine? sau din cauza ca un BC de mica putere costa 63,50 lei, un BD costa 80, un TCA150 costa 150 lei (sigur nu e coincidenta ci acest pret a fost pus la misto de cineva cu simtul umorului de la CSP) si ciudat, un 2N3055 costa doar 55 de lei!

si romantice am putea spune, unii chiar au crezut in comunism!

Si 163 lei un LED.

Link spre comentariu
Acum 25 minute, +_Florin_+ a spus:

Eu cumpăram prin '88 ... 89 LED-uri dreptunghiulare cu 11 lei bucata. Din comerțul de stat, evident.

Au aparut parca prin '87, a fost anuntate si in tehnium, am cumparat atunci leduri de aproape un salariu! acelea au fost import Polonia (parca Polonia) si incapsulate la Microelectronica. Cele cu 163 erau realizate la ICCE, pe ambaze de tranzistori si cu putin noroc se puteau sorta ceva pe la 50% care emiteau lumina vizibila!

Link spre comentariu
Acum 20 minute, Marele Savant a spus:

si incapsulate la Microelectronica.

Aveau un aspect deloc comercial. Erau incapsulate in epoxi putin galbut, pe o baza de tranzistor. Nu am avut probleme sa nu mearga.

Link spre comentariu

La modelul ala se nimereau și unele care în lumina zilei nu prea le vedeai. Dacă le dădeai tensiune mai mare pe gușă, se încălzeau și intrau în greva. Trebuia sa fii disperat tare sa folosești pe un panou asa ceva, și mai ales trebuiau sortate. Greu găseai mai multe la fel. Au venit echipate și versatestere și diverse modele de surse de tensiune cu asa ceva. La majoritatea le schimbam, pt că erau cam degeaba. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, +_Florin_+ a spus:

Eu cumpăram prin '88 ... 89 LED-uri dreptunghiulare cu 11 lei bucata. Din comerțul de stat, evident.

Era pret mercurial, se pare, atat costau si in Bucuresti, indiferent de forma lor. Un pret enorm fata de salariu! Pe vremea aia, americanii cumparau o punga de LED-uri cu 5$!

Link spre comentariu

Pe Academiei se vindeau cu 11lei de catre comerciantii ambulanti.Pe cealalta parte a strazii era o autoservire impinge tava,intram acolo,

cumparam ceva de mancare si la masa verificam ledurile cu multimetrul,apoi le plateam marfa.Nu am avut surprize neplacute cu ei.Altadata am primit niste leduri

care indicau corect la masurare dar nu se aprindeau,le-am aruncat.....apoi am realizat ca erau ledur IR.

.................................................

Led cu ambaza metalica si cheita!!Nu stiu provenienta.

led.jpg

Editat de vio2007
Link spre comentariu

Ledurile la 11 lei au aparut in perioada oct 86 iun.87-eram in armata.

Cele la 163 lei erau rusesti, cred ca de la RR VEF.

Luam din Obor leduri Made in DDR cu 15 lei bucata.

Si acum am printr-un dulap primul meu VU-metru cu 18 leduri (18 x 15 = 270 lei !!!)

Tranzistorii BC luati direct de la gropapa IPRS.

Cablaj luat de pe Academiei, restul pieselor de la Dioda.

Si acum imi aduc aminte de comerciantii bruneti de pe Academiei "tiristori, tranzistori, beceuri, bedeuri, carablaje...,integrate, imprimate"

Ce vremuri!!!

Editat de rinaldoparaipan
Link spre comentariu

11 lei a fost pretul de magazin, cei care au reviste tehnium din epoca, pot gasi reclama care le anunta.

cel cu 161 de lei (posibil sa fi fost si altele valabile din import, eu le stiu 161 nu 163, dar sint decenii de atunci) s-au fabricat la ICCE, am cumparat si doua sute de bucati, pe banii statului desigur si asa cum am spus si eu si alti colegi erau foarte multe nefolosibile sau vizibile la lumina redusa!  cam asa se prezenta un produs 1005 romanesc. Ledurile care s-au vindut la magazin cu 11 lei (iar la fabrica, pentru industrie intre 5,5 si 7 lei in functie de forma sau culoare) erau doar incapsulate la Baneasa, chipurile fiind de import, parca Polonia!

Acum 2 ore, ratza a spus:

Orice diodă face lumină vizibilă dacă-i dai destul curent.

Corect! acum o jumatate de secol, asa ne distram la casa pionierilor cu EFD-urile, alimentate dintr-o sursa reglabila! din pacate ieseau cam de unica folosinta, nu reuseam sa le transformam in LED-uri, desi nu cred ca stiam ce sint alea in anii 60-70!

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări