okean Postat Mai 13, 2020 Autor Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) Dupa atata mancare buna...o oferta vinuri, 1935 ! Editat Mai 13, 2020 de okean Link spre comentariu
okean Postat Mai 14, 2020 Autor Partajează Postat Mai 14, 2020 " Intreaga aceasta cantitate de VINURI de MASA, TAMAIOASA si VIN de DESERT stau la dispozitia clientelei mele cu pretul exceptional dela 10lei Decalitrul in sus "...deci de la 1 Leu litrul care in 1910 era din ARGINT ! Link spre comentariu
franzm Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 (editat) Poi, de aia îl chema ... leu. Da si vinu' era vin. Editat Mai 14, 2020 de franzm Link spre comentariu
okean Postat Mai 14, 2020 Autor Partajează Postat Mai 14, 2020 O raritate de poza...1914 la o " tigare ", la Marea Neagra, sau Romania with balls ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Acum 6 ore, okean a spus: O raritate de poza...1914 la o " tigare ", la Marea Neagra, sau Romania with balls ! 1/14 iunie 1914, regele Carol I (dreapta) şi principele Ferdinand (stânga) au primit vizita ţarului Nicolae al II-lea, la Constanţa Link spre comentariu
okean Postat Mai 14, 2020 Autor Partajează Postat Mai 14, 2020 Exact, in numai 4 ani in 1918 aveam ROMANIA MARE ! Link spre comentariu
icar Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 La 11.05.2020 la 2:16, alex.cselenyi a spus: ar trebui sa va rusinati putin,nu sa ridicati atatea osanale. Eram sigur ca aceasta va fi reactia. Nu stiu citi ani aveti si unde ati invatat despre comunism. Aici nu ridicam osanale nimanui, nici societatii capitaliste, care o vedem cit de "umana" e, nici comunismului, care a avut si el "umanitatea" lui. Trebuie aratat adevarul, nu numai perioada salamului pe bulerin, cozile interminabile, frigul din case (ma rog, atunci era frig ca nu se dadea caldura, acum e frig pentru ca e scump sau tevile sunt nereparate de pe vremea impuscatului!), invatamintul politic si alte treburi de indobitocire, existente si acum, dar mai rafinate. In anii 70, vedeam la TV "Marile sperante", Charles Dickens, "Forsythe Saga", Galsworthy ( cu o engleza impecabila), "A douasprezecea noapte" Shakespeare, fara reclame din 10 in 10 minute. Mai amintesc de Florian Pittis si "Cum se numeau cei patru Beatles-i'? Acum avem titele si curul nu stiu carei nulitati, numita pompos "vedeta". E dept, in anii 85, ni se impuia capul cu realizarile tovarasului si tovarasei, cu nulitati ca Vadim Tudor si actori obligati sa se proatitueze artistic. Da, a fost si, si, asta trebuie inteles. Citat fugeau vesticii la noi,daca bine tin eu minte. Pai...cam fugeau, mai ales vara, pe litoralul romanesc, ce era bine, adica ieftin! La 11.05.2020 la 2:16, alex.cselenyi a spus: Nu credeti ca ar cam fi timpul sa va tarati c...aiele prin alte zari? Nu credeti ca ar trebui sa aveti un pic mai mult respect? In fine... La 11.05.2020 la 3:26, cocochannel a spus: Eu stiu ca erau bani, dar nu gaseai nimic sa cumperi cu ei. Corect, dar nu numai asta era, ci si indobitocirea politica, prosteala pe fata, incapacitatea regimului de a face ceva... Ma rog, asta cu prosteala, merge si acum, ca sa nu mai zic de incapacitatea guvernantilor. La 11.05.2020 la 7:53, okean a spus: o parada militara de 10 Maiu 1897 Apropo de 10 Mai si sarbatorile adiacente, 8 Mai, ziua partidului si 9 Mai Ziua Independentei.Eu as spune ca ziua Replublicii Roamnia ar trebui sa fie 10 Mai, nu 1 Decemrie, desi atunci s-a definitivat Unirea. Dar, "A doua zi, pe Zece Mai 1877, în senat, s-a votat Proclamația de Independență." (presa vremii). Atunci s-a nascut statul Roman, pe 1 Decembrie doar s-a intregit! Legat de date, mama natura, adica calendarul, le-a cam pus alaturate. Ziua partidului, va mai aduceti aminte?, era pe 8 Mai, Ziua Independentei pe 9 Mai, iar Ziua Regalitatii, pe 10 Mai. No, impaca-le! Comunistii, care aveau cunostinta prea bine ce e pe zece mai, stiau ca poporul, talpatarii, pomeneau de ziua regaliatii, greu sa o desfintezi. Atunci, precum crestinii, care au suprapus sarbatorile crestinesti peste cele pagine, ca sa fie mai usor de asimilat de catre plebe, au pus Ziua Independentei pe 9 mai, ca pe zece, cum era normal, fereasca sfintul, nu se putea!, si au mai adaugat una, airea, 8 Mai, ziua partidului, fara nici o legatura cu ziua cuiva, ca sa se uite de 10 mai. Si asa, talpa tarii, taranimea muncitaore, muncitaorii si intelectualii, infratiti, au uitat de 10 Mai, zi cu dubla semnificatie, Ziua Independentei si Ziua Regalitatii! La 11.05.2020 la 11:17, franzm a spus: Pe la jumatatea anilor '70 stateam la coada la ulei si zahar. Da-mi voie sa nu te cred. Problema cu zaharil si uleiul a aparut abia prin 75 - 80. In 1970, era zahar si ulei la discretie, atit in Bucuresti cit si in Sebes. La inceput, atit in capitala cit si in provincie, nu se statea la coada, zaharul si uleiul erau in magazine, pe raft, doar ca se dadea rationalizat, cu buletinul, puteai sa-l cumperi oricind in luna respectiva. Apoi au inceput problemele, mai intii in provincie, apoi in cartierele buburestene (in centru zaharul era pe raft, in Militari il luai cu coada sau nu-l mai gaseai!), ca toata treaba sa se termine cu cozi infernale, de 5 -6 ore, si cu ratia cumparata pe 3 - 4 luni!!! Intre timp, incepusera sa dispara din magazine carnea, cafeaua, untul, ouale, puii. Adica, ca e mai putin de scris, se mai gaseau doar creveti, morcovi in apa si mustar! De aia zic, nu comparam anii 85 cu 65 - 75! La 11.05.2020 la 12:02, Marele Savant a spus: Ba depasea! cu aproape 40%! nu mai scrieti din amintiri nesigure! Cineva, tot pe forum, zicea ca l-a cumparat cu 300 si ceva de lei, normal, din magazin! Cit despre Bucuresti, stiu cit am dat pe el, ca mi-a parut destul de scump, avind in vedere ca un TV Sirius, fara joc de tenis, era 3000 de lei! La 11.05.2020 la 12:12, Marele Savant a spus: ca dupa anii 70 au urmat anii 80 si in 1989 nu se intrevedeau vremuri mai bune! Se alegea prafu' din ce in ce mai mult! Pai eu ce tot zic aici, dar nu pricepe nimeni: nu comparam anii 70 cu 85 sau 89! Dupa prima criza energetica, din 74 si, mai ales, vizita tovarasilor in Koreea, totul o luase razna. Tovul voia cantine populare, populatie imbracata uniform, filme numai cu victoriile partidului, mai ca se facea un fel de revolutie culturala, incepuse mai abitir denaturarea istoriei. Se compara cu anii 70? La 11.05.2020 la 12:12, Marele Savant a spus: Sa demonteze aiureala cu toti romanii care mergeau in fiecare an la mare! O, si inca cum se mai mergea! Se cazau la corturi, la particulari (25 lei/noapte), iar capacitatea hotelurilor era foarte mare, dar nu de ajuns, se construisera statiuni dupa statiuni: Mamaia, Eforie Nord si Sud, Neptun, Venus, Costinesti. Hai sa nu ne legam exact de ce nu trebuie! Si da, la spectacolele tinute de Club A, la sala Polivalenta, veneau de la Iasi, Constanta, Timisoara, Brasov. Daca e sa o iau pe asa, citi din tara bat sute de km pentru Untold-ul de la Cluj? Apoi, fiecare centru universitar avea viata lui culturala. Nu mai insir aici ce. La 11.05.2020 la 12:12, Marele Savant a spus: Sa mai invete tinerii ca nu toti eram secretari de partid Iar o dai in balarii. Nu am fost membru de partid, parintii mei au fost muncitori, fara functii in partid si iaca, am fost la mare, am fost la munte, am avut blugi, am fost la Club A, aveam abonament la cinematieca, mergeam saptaminal la teatru si film. O tot ti cu secretarii de partid! Pai loazele de acum aterizeaza cu elicopetrul la scoala si isi fac loc, pe terasa, la o bauta, tot vinturind locul cu palele elicopterului. Faceau copiii secretarilor de partid asa ceva??? Ma faci sa rid! La 11.05.2020 la 12:19, Marele Savant a spus: Mai degraba, unii nu se pot obisnui cu ideea ca nu mai sint singurii de pe scara cu dacie, video si color! Nu am avut TV color, nu am avut, si nu am, masina la scara, nu am avut video. Apropo de video, aveam un amic cu asa ceva, era ...vinzator la un magazin de carne! A, avea si o dacie, iti spune asta ceva??? Link spre comentariu
franzm Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 (editat) Acum 57 minute, icar a spus: Da-mi voie sa nu te cred. Problema cu zaharil si uleiul a aparut abia prin 75 - 80... La 11.05.2020 la 10:17, franzm a spus: ...Pe la jumatatea anilor '70 stateam la coada la ulei si zahar. Care atunci erau pe cartela.... Si unde-i contradictia (nepotrivirea)? Dupa mine, jumatatea anilor '70 pica cam pe la 1975. Dupa 77 am fost suficient de mare si am putut sa iau o tarla de sfecla de zahar la CAP pentru care primeam plata în natura (zahar). Si înca ceva: În perioada aceea s-a început sa se faca presiuni asupra celor din mediul rural care lucrau la oras pentru a-i determina sa se întoarca în agricultura. Asa ca primii care au primit alimentele pe cartela au fost acesti navetisti din mediul rural. Ca la magazinul din sat nu s-a mai gasit strop de zahar. Si aceste presiuni s-au manifestat si la repartizarea pe licee. N-ai fost utecist, n-ai avut pile sau n-ai cotizat la diriginte, mars la liceul agricol. Editat Mai 14, 2020 de franzm Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 34 minutes ago, icar said: Eram sigur ca aceasta va fi reactia. Nu stiu citi ani aveti si unde ati invatat despre comunism. Aici nu ridicam osanale nimanui, nici societatii capitaliste, care o vedem cit de "umana" e, nici comunismului, care a avut si el "umanitatea" lui. Trebuie aratat adevarul... Exact, trebuie vorbit de perioada cat a fost bine (pe bani de imprumut), apoi s-a vazut rentabilitatea sistemului... ratii si copii cu manusi la scoala in nici 40 de ani dupa WWII. Dvs unde vedeti binele datorat sistemului? Dar strict sistemului. Ca sistemul a mers numai cat a avut banii cu imprumut de la capitalisti, ardei-ar focul de prosti ca tot bine le-a fost si atunci, dar si acuma. Quote Acum avem titele si curul nu stiu carei nulitati, numita pompos "vedeta". Va spun pentru a 3 oara: nu asumati ca toti cer si privesc asta la TV. Asta cereti dvs, asta va da sistemul dvs. Acuma nu va faceti ca sunteti oripilat, ca la cum stiti tot ce se arata la TV e clar ce pasiune aveti pe subiect. Cei care vor cultura nu se simt "obligati" sa urmareasca vedetele, ei se "descurca" si gasesc cultura la care nici nu a visat regimul trecut. Un muzeu cand ati vizitat ultima oara? O piesa de teatru, o opereta, etc? Iar legat de comentariul ca azi se moare de foame si se frig ca nu-si permite poporul... sa fim seriosi, faptul ca nu va permiteti - ca altii - ecrane curbate si vacante in Alpi nu inseamna decat ca visati inca la sistemul ala falimentar unde fiecaruia i se dadea dupa nevoi, dar muncea dupa puterea fiecaruia. Adica se tragea mata de coada, dar leafa mergea. Howgh! Link spre comentariu
okean Postat Mai 14, 2020 Autor Partajează Postat Mai 14, 2020 (editat) " Pe 28 noiembrie 1918, reprezentanţii Bucovinei au proclamat Unirea cu țara. România îi datorează boierului Iancu Flondor faptul că Suceava şi mănăstirile lui Ştefan cel Mare se află astăzi pe teritoriul său. Îi datorează mult şi profesorului Sextil Puşcariu, jurnalistului Valeriu Branişte, ofiţerului Ilie Lazăr şi medicului Isidor Bodea. Ei au fost liderii mișcării patriotice din Bucovina " De aducere aminte : "1775-1918 Bucovina sub ocupație habsburgică " Editat Mai 14, 2020 de okean Link spre comentariu
Postări Recomandate