Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...


Postări Recomandate

Ati auzit de "bere la sac" ?

Aveam colegi studenti ce stateau in campusul Tudor si aduceau in camin, bere varsata, in saci mari (de genul celor in care se culeg strugurii), de la fabrica din apropiere. Cumparau vodca si o dadeau la schimb pe bere. Posibil sa fi dat si ceva bani.

Sacii ii puneau cu marginile rasfrante in lighean sau in chiuveta si serveau berea cu borcanele de 800 mL. Canile erau prea mici.

Fabrica nu mai este de prin 2000 si ceva.

Aveti in link-ul de mai jos poze cu fosta fabrica de bere de langa CET. E in poza 8. Poza 9 e datata gresit - se vede magazinul Praktiker in spate.

https://turistiniasi.blogspot.com/2019/12/fabrici-si-uzine-infiintate-din-vremea.html

Link spre comentariu

eu am vizitat in tinerete platforma industriala din Suceava. erau grupate toate uzinele alimentare, fabrica de inghetata, cea de lapte, de bere, de conserve  si care mai era. m-am imprietenit cu niste studenti la medicina veterinara care faceau practica la conserve si mi-au facut turul locurilor, era ca circuitul apei in natura. luai conserve, le dadeai pe bere, oameni draguti si care tolerau studentii. cand am fost eu nu am luat bere decat in niste canistre de plastic, dar luau si in saci de plastic, chiar si in celebrele pungi de 1 leu. Din toata fabrica de conserve cel mai bine pazita era sectia de conserve pentru export. Se faceau niste conserve triunghiulare pe care scria HAM, mai vedeai rar si prin tara si se mai faceau unele cu ficaciori de pasare, calitate extra in niste conserve inalte cu baza patrat. Alea erau calitate extra si se exportau ca mancare pentru caini. Asta cred ca era prin 87 cand nu prea mai gaseai ceva in magazine.

 

Berea cica era nefiltrata, dar nu am remarcat decat ca era foarte buna si foarte rece.

Link spre comentariu

In Jassy, student fiind in anii 80', am avut placerea sa savurez berea unica nefiltrata de la " teava de aur " care astazi, evident, nu mai e !

Un articol gasiti - aici -

Editat de okean
Link spre comentariu
Acum 14 ore, icar a spus:

Interesante retetele!

Triple sec era ceva deosebit, pentru retete am pus...in curte era si o linie de imbuteliere a sucurilor naturale ce se distribuiau in tot judetul !

Editat de okean
Link spre comentariu

1472920_10152067775309901_463963297_n.jp

 

Din alt unghi, mai in dreapta imaginii de mai sus, acum pe locul fabricii se ridica blocuri si un hotel. Ca reper se pot lua turnurile de racire de la CET.

 

20200430-120650-1.jpg

 

Berea o cumparam de la altii, mai destepti ca noi. Fabrica a fost rasa, iar utilajele din inox, vandute pe nimic la fer.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
1 oră în urmă, doru3160 a spus:

Din alt unghi, mai in dreapta imaginii de mai sus, acum pe locul fabricii se ridica blocuri si un hotel. Ca reper se pot lua turnurile de racire de la CET.

Berea o cumparam de la altii, mai destepti ca noi. Fabrica a fost rasa

 

Berea care o importam nu este mai buna decat aia care era facuta la fabrica ce a fost daramata? 

Prim prisma mea (care nu beau) pot afirma urmatoarele:

Da nu mai bine nu mai cumparam bere? :scarpin Mai putine violente domestice, mai multi bani pentru mancare in familie, etc. 

Daca musulmanii pot trai fara alcool cred ca putem trai si noi. 

Link spre comentariu
Acum 16 minute, adrian_pic a spus:

Berea care o importam nu este mai buna decat aia care era facuta la fabrica ce a fost daramata?

Nu asta era problema. Dupa 90 se putea retehnologiza (aveai infrastructura) , se putea lucra la retete, se puteau pastra in oras cateva sute de locuri de munca si se putea exporta surplusul de bere. Dar pt asta trebuie cap si mana de lucru. Mana de lucru am avut, te las pe tine sa ghicesti ce ne-a lipsit.

E mult mai usor sa spui ca pesmetii îs tari.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Din ce am auzit, pe vremea lui ceasca nu se punea hamei in bere, folosindu-se ors, orzoaica etc. Este adevarat? Ce are hameiul asta in el de se pune in  bere? :scarpin

 

Eu nu am vazut in viata mea hamei :rade: decat in poze ca cea de mai jos:

image;s=1000x700

Link spre comentariu

Berea cu cat sta mai mult la fermentat cu atata iese mai buna, pe vremuri se facea bere din orz, azi (la prosti) se face din faina de porumb cu conservanti ! In rest, e mai bine sa fii " sclavete " la super market sau la mol si  sa vinzi cacaturile produse de altii .

Doru, peste tot a fost aceeasi " mana "  s-a privatizat, s-a inglodat in datorii, s-a vandut " feru " si in final terenul ...

Fabrica de bere de la Bacau, fiind facuta de nemti a fost pe cupru, cum se face si la ei, nu a ramas o caramida in picioare !

LE. Berea se face din must de orz, hamei se pune in bere pentru aroma !

Editat de okean
Link spre comentariu

La noi a fost mai simplu...au cumparat conducerea fabricii iar restul a fost usor. Pt un director prost e mai usor sa ia niste firimituri in euro, decat sa-si bata capul sa tina o fabrica pe linia de plutire. Asa au vrut sa faca si cu Antibiotice, au vrut sa faca mall in locul fabricii, dar nu au avut cu cine, si acum ne vine bine ca se pot face medicamente pt combaterea pandemiei, in loc sa cumpere la suprapret de la altii. Toti care au latrat ca industia noastra a fost un morman de fiare vechi, acum incep sa vada ca era mai buna decat nimic. Doar ca tinerea in viata a unei industrii, sau a unei parti macar, necesita multa munca, pe langa mult cap. Acum muncesc sclavi in alte tari, si sunt mai multumiti, pt ca de vandut e cel mai usor, mai ales daca nu ai muncit pt acel bun ce il vinzi. Imi cer scuze, am deviat de la subiect, dar ma apuca nervii cand vad cati prosti/hoti au fost la conducere in 30 ani si unde am ajuns.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări