validae Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 (editat) Când există norme ce trebuie respectate şi muncitorul nu le respectă, cu ce e vinovat angajatorul ? De exemplu, trebuie să porţi ochelari de protecţie şi/sau cască şi omul e mai comod şi nu le poartă, îi sare şpanul în ochi sau piesa în cap....ce să facă angajatorul, să pună paznic la spatele fiecăruia ? Am avut ocazia să fiu martor la un accident grav de muncă, eram proaspăt angajat, doar câţiva ani de muncă.Am mers la atelierul de echilibrat rotoare şi meseriaşul, un tip în vârstă, poliza nişte foarfece de tablă cu un polizor pneumatic.Să enumăr greşelile flagrante observate şi pe care i le-am semnalat, fiind luat şi peste picior...,,lasă mă, că nu e prima dată când fac asta !,,. - Polizorul pneumatic era fixat incorect, direct în ţeava de distribuţie a aerului comprimat, având vibraţii neamortizate.În plus, nu avea nici scut de protecţie.. - Piatra abrazivă avea diametrul găurii mult mai mare decât axul polizorului, fiind montată excentric şi provocând vibraţii exagerate - Meseriaşul nu purta nici măcar ochelari de protecţie, îi avea doar pe cei de vedere şi stătea direct în calea pietrei abrazive.Eu m-am dat imediat la o parte, sesizând din instinct pericolul. Povestea s-a terminat urât, doar ce m-am dat la o parte din zona pietrei abrazive, omul a atins piatra cu foarfecele şi excentricitatea rotaţiei a cauzat spargerea pietrei în trei bucăţi, una s-a înfipt în peretele atelierului, una s-a dus nu se ştie unde, iar a treia direct în ochiul meseriaşului.I-a băgat şi cioburi din ochelarii de vedere în rană, după operaţie ochiul nu a mai fost niciodată pe deplin funcţional..... Exista un inspector de protecţia muncii foarte sever la acea vreme, dar nu putea să stea chiar la spatele fiecăruia, iar acel polizor nu era folosit continuu în acel mod impropriu, că altfel ar fi fost sancţionat omul sigur pentru acele nereguli.Culmea e că deşi acum de protecţia muncii se ocupă o femeie, contolul e mai mult formal, dar nu s-au mai întâmplat astfel de accidente grave de genul aceluia de atunci.Oricât de bine ai instrui oamenii, mereu se va găsi câte unul care să le considere inutile, sau să le încalce de lene.Şi recunosc că de câteva ori am păţit-o şi eu, de exemplu să-mi intre şpan fin în ochi de la polizorul unghiular şi să trebuiască să merg la oftalmolog să le scoată.Aveam ochelari, dar am zis că am doar puţin de lucru şi ochelarii nici nu prea erau de calitate, nu prea se vedea bine prin ei.Comoditatea m-a costat mai mult decât cei mai scumpi ochelari de pe piaţă atunci... Editat Aprilie 9, 2020 de validae Link spre comentariu
icar Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 Acum 1 oră, doru3160 a spus: Majoritatea accidentelor se intampla cand nu se respecta normele de protectia muncii. Nu majoritatea, toate. In orice loc de munca intri, fie el frizerie sau centrala nucleara, primul lucru care se face (sau ar trebui sa se faca!!), este protectia muncii clasice ai cea specifica locului de munca. Avind in vedere asta, nu poti executa ceva in afara fisei postului. Daca asta iti cere sa te cateri pe o grinda la 30 m inaltime, o faci, normal, cu respectarea normelor, in acest caz asigurarea cu centura. Daca nu se poate, dar interventia presupune salvarea de vieti sau bunuri nateriale irecuperabile, interventia se face pe baza de voluntariat si declaratie olografa. Thunderer, interventiile se fac dupa niste proceduri verificate ai testate. In situatii exceptionale, intervin o serie de factori care, uneori, fac ca riscul sa nu mai conteze prea mult, ci rezultatul! Doru, cind nu esti sigur pe tine la inaltime, nu te urci, o face cine poate. De multe ori, in meseria mea, a trebuit sa ma urc la inaltime. Nu am facut-o si nu s-a suparat nimeni. Dar, neavind claustrofobie, m- am virit in toate cotloanele, tevile, canalele in care am incaput. Link spre comentariu
icar Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 Acum 38 minute, Thunderer a spus: vina nu e a muncitorului, ci a angajatorului Sa nu generalizam. Nu vad care e vina angajatorului care ii explica mucitorului ce si CUM are de facut, dar acesta face cum il taie capul! Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 55 minutes ago, Thunderer said: Muncitorul nu are competenta, de cele mai multe ori, sa recunoasca riscul. Primul argument. Al doilea - exemplu: Coronavirus - s-a vazut clar ca autoizolarea nu a functionat. Cand izolarea a fost impusa de guvern, altul a fost deznodamantul. Asa si in fabrica: daca lasi la latitudinea fiecaruia nu are sa mearga, au sa fie tot felul de accidente. Daca exista control in fabrica, atunci situatia e cu totul alta. Daca nici asta nu convinge?! Link spre comentariu
icar Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 Nu! Nu te poti pune cu mintea omului! Iradiatorul de la Magurele are vreo 10 cai de protectie si seciritate. Fiecare operator este pregatit si super pregatit, testat periodic. In Ungaria e unul la fel, cu oameni atestati si bine pregatiti. Totusi au avut un incident: un operator s-a aruncat in piscina, l-a parasit iubita! Credeti ca nu a avut testul pshihologic la zi? Nu poti pune un "inger pazitor" in spatele fiecarui om care face ceva! Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 Acum 13 minute, icar a spus: Nu poti pune un "inger pazitor" in spatele fiecarui om care face ceva! Asa cum spuneam, ignora regulile si poti sa crapi linistit. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 Acum 33 minute, Thunderer a spus: Asa si in fabrica: daca lasi la latitudinea fiecaruia nu are sa mearga, au sa fie tot felul de accidente. Daca exista control in fabrica, atunci situatia e cu totul alta. Daca nici asta nu convinge?! Credeti ca exista o firma cit de cit serioasa in Romania care sa nu aiba facuta SSM si proceduri de munca? Nu mai stiu exact baremele dar parca la peste 200 de angajati este obligatorie angajarea unei firme externe pentru pregatire, audit SSM si proceduri. Primul lucru care se verifica in caz de accident sint procedurile si fisele SSM si daca s`a facut "protectia muncii". Aproape la orice accident muncitorul a facut o "inovatie" de capul lui. Procedurile deja sint bine facute si daca te tii de ele nu ai probleme, la fel uneltele de munca, la o firma nu prea gasesti petarde, aparate de masura care sa`ti pocneasca in mina cind masori reteaua, etc. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 (editat) Pai asta nu prea mai este accident. Acum 22 minute, icar a spus: ....... Totusi au avut un incident: un operator s-a aruncat in piscina, l-a parasit iubita! Credeti ca nu a avut testul pshihologic la zi? Nu poti pune un "inger pazitor" in spatele fiecarui om care face ceva! Accidentul presupune ca nu exista intenția de a se produce acel lucru. Editat Aprilie 9, 2020 de sesebe Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 Da, insa pina hotaraste Procuratura ca ala n`a fost accident ci sinucidere te maninca gaia! Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 Intrebare pentru voi: angajezi pe cineva sa-ti monteze un aer climatizat. Tu locuiesti la etajul 1 sau 4, nu conteaza. Respectivul se apleaca jumate pe geam (fara centura de siguranta - sper ca nu va insult invocand acest element de securitate personala) sa dea gauri in perete. Realizezi ca o mica dezechilibrare il lanseaza in gol. Ce faci? 1. Speri ca termina mai repede, ca e ora 14 si e innabusitor de cald. 2. Stie el ce face, ca a mai instalat. Iti iei o bere si continui sa vizionezi Dinamo - Rapidul. 3. Il opresti pe respectiv si-l intrebi daca are alta metoda mai putin periculoasa de instalare. Daca nu are ii platesti pentru deplasare si-l trimiti la plimbare. 20 minutes ago, Ion_Bumbu said: Credeti ca exista o firma cit de cit serioasa in Romania care sa nu aiba facuta SSM si proceduri de munca? Nu mai stiu exact baremele dar parca la peste 200 de angajati este obligatorie angajarea unei firme externe pentru pregatire, audit SSM si proceduri. Primul lucru care se verifica in caz de accident sint procedurile si fisele SSM si daca s`a facut "protectia muncii". Aproape la orice accident muncitorul a facut o "inovatie" de capul lui. Procedurile deja sint bine facute si daca te tii de ele nu ai probleme, la fel uneltele de munca, la o firma nu prea gasesti petarde, aparate de masura care sa`ti pocneasca in mina cind masori reteaua, etc. Ca are sau nu proceduri nu e totul. Daca are si pe cineva care verifica cum le aplica si le corecteaza e prima etapa. Daca are pe cineva (poate fi tot cel din fraza precedenta) care te trimite acasa fara plata sau chiar te concediaza... apoi ala e un angajator responsabil. Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 (editat) Daca angajezi pe cineva, se presupune ca e persoana fizica/juridica autorizata. Deci tu ca si client/beneficiar nu ai nici o treaba sa-l sacai pe el cum sa-si faca treaba. Daca intamplator il vezi ca pica si il poti opri, e alta treaba, o faci pt ca e omeneste, dar el raspunde pt ceea ce face, ca de asta n-o fac eu si il chem pe el.Poate nu ai timpul necesar sa-l urmaresti ce face, si atunci e din nou pe cont propriu. Editat Aprilie 9, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 Raspunsul corect e ca nici nu-l lasi sa se aplece peste bordura ferestrei daca nu are un element care impiedica caderea. Din pacate, acest argument "fiecare cu treaba lui" este generalizat. Si nu e bine deloc. Astept si alte opinii. Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 (editat) Pai eu cand mergeam la depanare tv, statea clientul sa nu ma curentez si sa dau coltul? Hai sa fim seriosi, si sa admitem ca nu toti clientii stiu cum. Ei stiu doar ce vor. Restul e responsabilitatea celui care lucreaza. Isi asuma si profitul si consecintele, ca de asta e prestator de servicii, calificat pt lucrarea ce pretinde ca stie s-o faca. Admite te rog, urmatorul scenariu...angajez montarea unei unitati de aer conditionat, cum spui, cu o firma specializata. Nu locuiesc in acea locatie, pt ca este in renovare.Las cheia la firma, seful o da echipei si aia vin si lucreaza.Unul cade.Care e vina mea? Editat Aprilie 9, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 Sa ramanem la fereastra si caderea libera. E un exemplu clar. Eu unul nu vreau sa-mi moara unul la usa casei pentru ca a cazut. E treaba mea!!! In cazul lui Adrian care putea cadea prin tavan. Angajatii intreprinderii stiau de risc si l-au trimis pe Adrian acolo cu "dulapii". Este vina cui aici? Insa, anumite chestii sunt de bun simt. O scara de aluminiu proptita de un stalp electric. Nu trebuie sa stii electricitate ca sa realizezi ce se poate intampla. Sapat santuri/puturi fara sa proptesti peretii, etc. Si alte exemple similare. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 9, 2020 Partajează Postat Aprilie 9, 2020 Acum 17 minute, Thunderer a spus: Ca are sau nu proceduri nu e totul. Daca are si pe cineva care verifica cum le aplica si le corecteaza e prima etapa. Daca are pe cineva (poate fi tot cel din fraza precedenta) care te trimite acasa fara plata sau chiar te concediaza... apoi ala e un angajator responsabil. Cred ca mai nimeresc pragurile, pina la 20 de angajati ai responsabilul SSM dar care are si alta activitate, la peste 20 de persoana ai angajat permanent pentru SSM . Procedurile se urmaresc de catre fiecare sef al locului de munca si de catre responsabilul SSM. In caz de lipsa echipament protectie la noi se anula interventia cu urmarile de rigoare. Link spre comentariu
Postări Recomandate