Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Am intrat putin pe net si la o cautare superficiala, am gasit asta: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mobra

Se pare ca totusi memoria ne joaca feste, cand e vorba de perioade asa mari. Eu n-am avut capra dar am calarit mult Mobra colegului de servici. El in schimb, a facut tara in lung si in lat calare pe capra, cu nevasta si bagaj, in grup. Erau 3 perechi care se cuplau in fiecare vara si plecau de nebuni cu cortul pe unde le vedeau ochii.Unul din ei nu prea avea bagaj,  era un fel de service mobil, avea tot ce se putea strica la drum si inlocuiau pe marginea santului. In fiecare vara, ne povesteau prin ce aventuri au trecut. Rar se intampla sa nu aiba ceva de povestit. Cele mai nostime erau cele legate de ploaie si defecte la motor. A trecut dupa ceva ani de la Mobra la Hoinar, dupa care s-a intors din nou la motorul de Mobra.Nu i-a convenit Hoinarul.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 8 ore, doru3160 a spus:

A trecut dupa ceva ani de la Mobra la Hoinar, dupa care s-a intors din nou la motorul de Mobra.Nu i-a convenit Hoinarul.

Buna

La fel a patit un cunoscut.Hoinarul se supraincalzea in oras,avea nevoie de curent de aer pentru racire,Mobra avea motor racit fortat cu 

turbina.

Spor tuturor

Alex

P.S.Daca tot vorbim de Mobra,stie cineva daca se mai gasesc piese de schimb pe undeva?

Link spre comentariu

Am vazut Fram-uri care inca mai functioneaza si astazi. Sistem simplu si robust pentru congelare (desi era electric, nu avea compresor...ori ala pe absorbtie stiu ca merge pe gaz sau probabil incalzea electric o rezistenta pentru sistemul de absorbtie).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 12 minute, celtik a spus:

Am vazut Fram-uri care inca mai functioneaza si astazi. Sistem simplu si robust pentru congelare (desi era electric, nu avea compresor...ori ala pe absorbtie stiu ca merge pe gaz sau probabil incalzea electric o rezistenta pentru sistemul de absorbtie).

Avea o rezistenta electrica ce trebuia schimbata periodic.  Mergea permanent cat era in priza. Puterea nu mai retin, cred ca era de 100W.  Am vazut functionand si cu gaz natural si bec Bunsen. Nu era mofturos din ce sau cum se obtinea caldura. In instalatie avea amoniac, si rar se intampla sa piarda agentul de racire. Probabil instalatiile erau facute sa tina, cu ca acum. Randamentul era slab, si mai ales functia de congelare era ca si inexistenta. Congelatorul era de capacitate mica, dar pt niste cuburi de gheata era bun.

Link spre comentariu

Framul normal avea rezistenta de 200W (doua corpuri de samota). Exista si o varianta mica, cu rezistenta de 100W (un singur corp de samota pentru sustinerea firului spiralat). Foloseam asemenea rezistente de încalzire ca sursa de material pentru reparat ciocane de lipit rusesti (atunci când nu apucam rezistente de schimb pentru ele).

Link spre comentariu

Tot ce e posibil, modelul ăsta l-am avut în copilărie, nu apucasem sa învăț să inod sârme, și oricum când am început, am folosit un letcon de 100w, cu samota cilindrică la care nu prea aveai ce repara. Când se ardea, la fel ca la frigider, se cumpăra alta. Erau permanent la vânzare în magazinele de profil, și nu erau scumpe. 

Link spre comentariu

Parca nici n - as aduce vorba , e un pic macabru . Primul model de FRAM , cel rotunjit , a luat multe vieti . De copii , se jucau nesupravegheati si se blocau in interior . Usa nu permitea decat deschiderea din exterior , avand un soi de broasca , prin tragerea manerului spre exterior . Cel care l - am avut in familie avea si incuietoare , a venit cu doua chei . Incidente tragice cu acest model , de mult abandonat si nefunctional , se mai intampla si astazi , acum vreo doi ani mi - l amintesc pe ultimul . Pe cat de stupid , pe atat de tragic .

P.S. - autocarul ONT ( jucaria ) era scump , nu - l prea vedeai in mana copiilor . Ma rog , aia cu care ma jucam eu . La fel si masina chinezeasca cu fotograf , cu aparat cu blitz . Eu am avut racheta cu scantei , avea o piatra de bricheta si un disc abraziv inauntru . Copiii mei au avut camioane ( basculante ) din alea de plastic , erau folosite ( intre ei ) si pentru plimbari " remorcate "  ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări