BRANCA Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 Romania anului 1938 era o tara eminament agrara,cu un nivel de trai extrem de scazut.La tara se putea vorbi de saracie lucie.Asa ca cu o locomotiva electrica nu se facea primavara... Pentru cei care se vaicaresc de spatiu mic.Nicaieri,cred,in lume nu s-au luat atat de multe apartamente pe nimic!!! Si ia sa va uitati snitzel la Japan.Sa vedeti ce mini apartamente au aia.Intr-o tara bogata... 1 Link spre comentariu
daniels Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 Chestia e ceva mai nuantata, eu stiu ca bursa de cereale pe Europa era la Braila. 1 Link spre comentariu
okean Postat Martie 31, 2020 Autor Partajează Postat Martie 31, 2020 (editat) Nu vreau sa polemizez dar eram buni in cateva domenii : " În intervalul 1923-1938 industria românească s-a dezvoltat într-un ritm de 5,4 % pe an, unul dintre cele mai ridicate din întreaga lume. În perioada interbelică, România ocupa locul doi în Europa şi locul şapte din lume la producţia de petrol (nivelul maxim de extracţie fiind de 8,7 milioane tone În 1936); locul al doilea În Europa la extracţia de aur (5.355 kg În 1937), după Suedia; acelaşi loc (după Uniunea sovietică) la extracţia de gaze (256 491 042 m3 În 1937). România dispunea de o industrie petrolieră la nivel mondial, În ceea ce priveşte extracţia, prelucrarea, transportul; În rafinăriile din ţară se prelucra 95% din ţiţeiul extras. România producea negru de fum, cauciuc sintetic, precum şi opt tipuri de locomotive, vagoane de toate categoriile (călători, mărfuri, cisterne), autobuze, motoare electrice, aparate de radio, cazane cu aburi de variate tipuri, elice şi piese speciale pentru construcţii navale, instalaţii petroliere la nivelul tehnicii mondiale. Dintre realizările de vârf ale perioadei de după Marea Unire se remarcă avioanele româneşti, construite la IAR-Braşov, cu performanţe similare celor produse de statele foarte dezvoltate din punct de vedere economic. Astfel, avionul IAR 80, cu un plafon de II 500 m şi o viteză de 530 km pe oră era pe locul 3 în Europa, iar IAR-81 se afla, din punct de vedere al vitezei de zbor dezvoltate, pe locul 4 din lume. Potrivit aprecierilor făcute de economişti, În 1938 producţia autohtonă satisfăcea 80% din necesităţile de produse industriale ale României. " SURSĂ: Ioan Scurtu, Istoria contemporană a României (1918-2001) As adauga, cea mai mare realizare era ROMANIA MARE ! Editat Martie 31, 2020 de okean Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 Acum 6 minute, daniels a spus: Chestia e ceva mai nuantata, eu stiu ca bursa de cereale pe Europa era la Braila. daniels banui ca sunteti mai tanar.Cu cerealele ieftine de la noi si de la Odesa sunt povesti de propaganda.Marile suprafete agricole erau detinute de mosieri.Vindeau graul pe nimic!In timp ce grosul taranilor erau la limita foamei,continu.Din cauza consumului de porumb,fara paine de grau,multi oameni aveau pelagra. Noi,dinozaurii,am mai prins din relatarile celor varstnici situatia reala a celor de la tara.Si n-am auzit niciuna de bine...Eram aproape cum e Etiopia acuma cu 90% din populatie in agricultura... Link spre comentariu
daniels Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 Sunt date raportate la acele vremuri. Nu poti face pretul cerealelor pt Europa cu o agricultura de subzistenta. Link spre comentariu
-Atlas- Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 1 oră în urmă, okean a spus: Nu vreau sa polemizez dar eram buni in cateva domenii : " În intervalul 1923-1938 industria românească s-a dezvoltat într-un ritm de 5,4 % pe an, unul dintre cele mai ridicate din întreaga lume. În perioada interbelică, România ocupa locul doi în Europa şi locul şapte din lume la producţia de petrol (nivelul maxim de extracţie fiind de 8,7 milioane tone În 1936); locul al doilea În Europa la extracţia de aur (5.355 kg În 1937), după Suedia; acelaşi loc (după Uniunea sovietică) la extracţia de gaze (256 491 042 m3 În 1937). România dispunea de o industrie petrolieră la nivel mondial, În ceea ce priveşte extracţia, prelucrarea, transportul; În rafinăriile din ţară se prelucra 95% din ţiţeiul extras. România producea negru de fum, cauciuc sintetic, precum şi opt tipuri de locomotive, vagoane de toate categoriile (călători, mărfuri, cisterne), autobuze, motoare electrice, aparate de radio, cazane cu aburi de variate tipuri, elice şi piese speciale pentru construcţii navale, instalaţii petroliere la nivelul tehnicii mondiale. Dintre realizările de vârf ale perioadei de după Marea Unire se remarcă avioanele româneşti, construite la IAR-Braşov, cu performanţe similare celor produse de statele foarte dezvoltate din punct de vedere economic. Astfel, avionul IAR 80, cu un plafon de II 500 m şi o viteză de 530 km pe oră era pe locul 3 în Europa, iar IAR-81 se afla, din punct de vedere al vitezei de zbor dezvoltate, pe locul 4 din lume. Potrivit aprecierilor făcute de economişti, În 1938 producţia autohtonă satisfăcea 80% din necesităţile de produse industriale ale României. " SURSĂ: Ioan Scurtu, Istoria contemporană a României (1918-2001) As adauga, cea mai mare realizare era ROMANIA MARE ! Buna Exact.In acea perioada mergeai la Paris in orice local de lux si plateai in LEI. Era Leul cat roata carului de mare. Incercati acum acelasi lucru. Spor tuturor Alex Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 Nu va mai luati dupa "floricele",sau povesti istorice romantate! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 Acum 3 ore, yo2mhj a spus: Principiul termoficării urbane nu are falimentar,este prost implementat și prost gestionat in Romania. Încălzirea nu se face cu apa reziduala de la CET-uri(deși multi cred asta) ci cu abur preluat din prize ale turbinelor...per ansamblu,creste randamentul grupului energetic deși aburul consumat scade puțin energia electrică produsă. Asta am vrut si eu sa scriu. Pentru ca multa lume crede povestile de pe vremuri cu aburul care dupa ce invirte turbina merge sa incalzeasca apartamentele, deci ar trebui sa fie gratuit! Iar in CET-uri erau chiar cazane dedicate pentru termoficare, independente de cele pentru turbina! Acum 2 ore, BRANCA a spus: .Nicaieri,cred,in lume nu s-au luat atat de multe apartamente pe nimic!!! Pentru ca nicaieri nu au fost construite din banii locuitorilor tarii precum a fost la noi! in RO pina si regimul comunist a fost ''original''! stiu ca multi inga fac icter de ciuda ca nu au apucat ei sa ''privatizeze'' cartierele de blocuri si sa le puna ''la produs'', dar in viata nu le poti avea pe toate! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 Acum 1 oră, okean a spus: Potrivit aprecierilor făcute de economişti, În 1938 producţia autohtonă satisfăcea 80% din necesităţile de produse industriale ale României. " Slab, Ceausescu a dorit sa-i intreaca si sa ajunga la 100%! Un procent al celor care stiau sa scrie se poate afla, pentru ca peste tot pe unde se lauda vechiul regim, se evita sa fie dat! Acum 9 ore, Thunderer a spus: Se ardea gunoi organic - care era strans in pungi reciclabile de catre populatie in mod constiincios si adunat de catre salubritate tot in mod constiincios. ce inseamna ''gunoi organic''? pentru ca daca e ce cred eu, acesta nu arde ci eventual poate fermenta si produce biogaz! Link spre comentariu
norad Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 Confirm ce au zis altii mai sus. Bunicii mei (nascuti in perioada 1916-1918) mi-au povestit ca se traia foarte greu inainte de razboi. Terenurile erau detinute de mosieri, adica boieri. Agricultura se facea la nivelul Evului Mediu. Arat cu boi, cu cai, recoltat manual. Oameni analfabeti, descui, goi, in bordeie in pamant. O saracie lucie. Aia din vest aveau orase facute la plan. Si acum sunt in picioare cladirile din vestul Europei. La noi, regii isi construiau palate (vezi Pelesul), in timp ce talpa tarii facea foamea la propriu. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 1 hour ago, Marele Savant said: ce inseamna ''gunoi organic''? Gunoi organic menajer. Coji de oua, oase, firimituri, etc. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 si cum ard astea ca sa produca caldura? eu am vazut o centrala de acest gen intr-un documentar, dar din deseurile organice producea boigaz, nu le ardea direct! Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 Traducere Google de pe site-ul centralei. Detalii pe MP daca vrei sa stii mai multe. "The boiler can be fired with waste and biofuel." Link spre comentariu
d2134 Postat Martie 31, 2020 Partajează Postat Martie 31, 2020 Acum 12 ore, Thunderer a spus: Fapt divers: 1. Se ardea gunoi organic - care era strans in pungi reciclabile de catre populatie in mod constiincios si adunat de catre salubritate tot in mod constiincios. 2. Returul de apa calda era trecut prin trotuarele din centru, care in plina iarna erau uscate de mergeai in pantofi. Povesti.... Link spre comentariu
Postări Recomandate