icar Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 Cu borsul am avut o experienta haioasa. In Ardeal, cel putin in zona de unde sunt eu, nu se folosea bors, coirbele nu se acreau, se dregeau cu ou si smintina. Printre pustanii mai artagosi, era o vorba: "ba, iti dau una peste mușticăl, de-ti sare borsul". Concluzia imediata era ca borsul e ceva rosu. Bun, ajung eu, prin 1970, in Bucuresti si sunt invitat, duminica, la masa, la neamuri. Felul intii, ciorba de vacuta. Vine gospodina cu oala cu ciorba si pune la fiecare in farfurie. "Pofta mare la toata lumea", si incep sa maninc. Hait, astia mi-au dat ciorba stricata, zic dupa prima inghititura! Cum naiba, doar a pus la toata lumea din aceeasi oala! Mai iau o lingura, acelasi gust de ciorba stricata, acrita! Ailalti, balotau linistiti. Gaza vede ca ceva nu e in regula la mine si ma intreaba daca imi place borsul. Opaaa, zic, pai nu e rosu? Nu, borsul e asa ca ce am in farfurie. Incep sa ma dumiresc si, ca intaritura la cele spuse, gospodina imi aduce un pahar cu bors, sa-l gust. "Poti sa-l bei tot", zice gazda, "face bine la stomac!" Gust si ma lamuresc! Deci asta-i borsul cu care se acresc ciorbele in regat!!! Cu timpul, 30 de ani de stat printe bucuresteni, m-am obisnuit, si cu borsul, si cu mincarea de spanac, si cu sarmalutele alea minuscule, si cu "sunca" in loc de slana, si cu untura in loc de unsoare... Link spre comentariu
okean Postat Martie 28, 2020 Autor Partajează Postat Martie 28, 2020 La moldoveni e o eroare frecventa, sunca e cam tot una cu slanina Link spre comentariu
ratza Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 Şi-n sud la fel. La urma urmei, de aia le zice grăsanilor că le atîrnă şuncile. Link spre comentariu
okean Postat Martie 28, 2020 Autor Partajează Postat Martie 28, 2020 Am verificat ... asa-i Exemplul : Sunca de porc. Cum o prepar, batraneste - Oltenia Link spre comentariu
icar Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 (editat) De, oltean! Sunca e una, slanina e alta. Ceea ce face el acolo, e slanina, nu sunca! Editat Martie 28, 2020 de icar Link spre comentariu
okean Postat Martie 28, 2020 Autor Partajează Postat Martie 28, 2020 Aceasta este ȘUNCA de porc – adică jambonul (șoanca ardelenească, sau șoncul bănățan) Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 Slanina=slana.Sunca nu's de ce o folosesc ca denumire banatenii pt slanina. Am mancat in Ardeal la greu,cu ceapa rosie de Turda.E mai buna cea olteneasca de maxim doua deste grosime. Link spre comentariu
alcon Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 Tramvaie în zăpadă. 1 Link spre comentariu
icar Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 Da Okean, asa da! Adica...unde sunt zapezile de altadata? Link spre comentariu
ctepeo Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 Pe mine mă bucură când nu e zăpadă. Multă bătaie de cap dă. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 Doar că mi-am adus aminte... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 in banat e slana cu boia. piept ardelenesc nu exista in zona unde erau bunicii mei. sunca era daca avea ceva urme mai roz in ea si era pe sorici. Link spre comentariu
okean Postat Martie 28, 2020 Autor Partajează Postat Martie 28, 2020 Sarbatorim in curand 100000 de " okeane " tuturor colaboratorilor si cititorilor le urez " Sanatate ca-i mai buna decat toate " si ceva dulce de epoca ! Romania, dulciuri anii 60' ! 1 Link spre comentariu
icar Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 Maresale, da! Si direct de pe jgheabul pe care apa de izvor iesea din pamint! Link spre comentariu
-Atlas- Postat Martie 29, 2020 Partajează Postat Martie 29, 2020 Acum 13 ore, maresaldeflota a spus: Doar că mi-am adus aminte... Buna Am beut si din galeata si din urma de tractor.Ca altfel crapam de sete. Sper sa fie ceva ploi in iunie(ca altfel nu se fac ciuperci si nu are rost sa merg la padure),voi face ceva poze cu fantani de pe hotar.De acolo luam apa proaspata cand mergeam la coasa(manual) si la fan.Erau pline de broaste, dar se pare ca eram imuni la toate bolile,nu am patit nimic,cu toate ca nu ne-am spalat pe maini cu apa miscelara, (de fapt nu ne-am spalat deloc),la masa de pranz,singura care o luam in camp. Spor tuturor. Alex 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate