Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...


Postări Recomandate

S-a mai discutat era superioara si " regular " , aia din 1948 cred ca a fost cea mai buna, era produsa in primul an de dupa  seceta dintre anii  1945 - 1947 ! Recent am luat un borcan de marmelada de Raureni, e la mare distanta de ce a fost, da la vremurile astea e ok...

 

 

 

Capture-1.jpg

Editat de okean
Link spre comentariu
Acum 12 minute, icar a spus:

Nu-mi mai aduce aminte, ca-mi lasa gura apa! In armata am mincat pe saturate, multora le era frica de carii!!!

 

Într-adevăr, şi mie îmi plăcea marmelada, orezul, pilaful sau "balastrul" cum îl numeau toţi gherţoii, eu vorbesc foarte serios!!!

Link spre comentariu
Acum 3 minute, okean a spus:

 conserve de porc in prag de expirare !

Noua la liberare ne-au dat conserve din alea pe drum. Un mort si câtiva zeci spitalizati. Împreuna cu un coleg, fostul radist al unitatii, am ajuns mai întâi la un spital din Timisoara si mai apoi la Arad. Noroc cu mama (asistenta la spital) si colegele ei din Timisoara. Si ca n-am fost asa pofticiosi.

Link spre comentariu

 Balastul era groaznic. Cautam bucatile de carne din el, restul ajungea la bateria a opta! Fasolea, ciorba sau iahnie, era facuta numai din boabe de recolta, fiarta la cazan, aproape juma de zi. Se servea cu o felie generoasa de salam prajit! Ceapa o furam de la magazie. Fereasca sfintu' sa aprinzi, dimineata, un chibrit in dormitor!:rade:

Link spre comentariu

Ce probleme ati avut voi cu mancarea...eu n-am decat amintiri frumoase.Paine neagra proaspata, slana afumata, marmelada, fasole cu slana afumata, varza clujana, un fel de sarmale neambalate...asta numai cateva de care imi aduc aminte. Am avut un maistru militar la bucatarie, care era pasionat si priceput. Facea din nimic mancare buna. Era din Brasov. Pana la armata, alegeam si slanina din salam si o dadeam deoparte.Cand am dat de slana din Cristuru Secuiesc, groasa de 6 cm dar o mancai fara paine si nu era gretoasa, alta era treaba.

Link spre comentariu
Acum 9 minute, doru3160 a spus:

Cand am dat de slana din Cristuru Secuiesc, groasa de 6 cm dar o mancai fara paine si nu era gretoasa, alta era treaba.

:qetrwe ... serios ca nu inteleg cum e posibil. Eu din ce am inteles, noi spunem slanina la grasimea aia care nu are pic de carne in ea si ardeleni zic slana la ce noi numeam kaizer. Nu cumva vorbesti de kaizer? Ca din ala pot si eu sa mananc fara paine daca ii pun mustar. 

Link spre comentariu

Slanina cu soric, fara un pic de carne. Nu stiu cum o prepara, dar mananci de pocnesti. Primea pachet cu asa ceva, adus, nu prin posta si mai primea pe langa hrean ras la borcan in otet, ceva sticla cu palinca. Aia trebuia ascunsa, si sarit gardul dupa ea, nu putea intra in unitate pe cai normale.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 26 minute, doru3160 a spus:

Slanina cu soric, fara un pic de carne. Nu stiu cum o prepara, dar mananci de pocnesti.

Buna

Poi e simplu de preparat.

Se ia slana de pe "Ghita".De preferat pana la 
"linie",este o "linie"care separa slana in doua "trepte".

Prima linie cea apropiata de sorici si nu e foarte sensibila.

Daca vrei slana mai "grasa"si treci de prima linie risti sa se

rancezeasca la caldura.Oricum daca o prepari temeinic,ardeleneste,

nu se rancezeste deloc.Doar....

Aici intervine experienta(si eu am suficienta,pentru a nu avea probleme).

Se pune slana in saramura(de preferat naturala,daca nu exista naturala 

preparata in casa,pana tine öul"de gaina la suprafata,adica pana pluteste 

oul de gaina),dcaa nu pluteste lucrati degeaba.Se tine 2 zile in saramura

(minim),carnea de "ghita"in 2 zile este extrem de sarata(in saramura care am 

descris-o mai devreme),slana nu.Slana ia saramura doar cat are nevoie si poate fi 

consumata oricand fara probleme si fara restrictii.

Carnea de ghita tinuta in saramura care am descris-o poate fi desarata in 12 ore,

de pe o zi pe alta.Altfel prima apa la fierbere se arunca(cca 5 m).Slana nu,se consuma asa 

cum este.Slana nu acumuleaza sare prea multa.

Nu am zis pana acum,dar totul este afumat, la fum de lemn esenta tare(fara rasinos).

Eu folosesc lemn de prun(greu de gasit).

Spor tuturor

Alex

Editat de -Atlas-
Buna
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări