Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Acum 14 ore, cocochannel a spus:

nu era nicicum 5 lei friptura cu cartofi prajiti cand era tunsul 15 lei

Stateam intr-un bloc din fata Salii Palatului. La parter era o masa intinsa. La prinz, o ciorba de fasole, 1,75 si o friptura cu cartofi 5,50. Frizeria era alaturi, peste drum de Nufarul. 2,50 un tuns cu masina. Daca voia un tuns "modern'din brici te costa 15 lei. Aici intra udatul tunsul cu briciul, spalatul pe cap, uscat, frectie cu odicolon si aranajat frizura. Treaba era in 1975, cind aveam salariul de 1200 lei. Da, televizoarele, masinile de spalat, frigiderele erau foarte scumpe, mai multe salarii. In 1980, aveam salariu 2800 lei si in Sirius era 3000 lei, un Practica MTL cam 4000 si un Unitra cam 3000. Daca compar asa, un televizor de acum e gratis fata de unul de atunci! Nu asa se face comparatia.

Acum 14 ore, okean a spus:

in anii 90' cca 3000usd...

Nici asta nu putem compara.  Daca punem alaturi o Dacie de atunci de 3000 $, poti spune ca la acesti bani poti lua  o straineza de marca, SH, sa zicem bine ingrijita care....oricum e muuuult  peste Dacia de atunci, de noua!

Link spre comentariu
Acum 14 ore, Marele Savant a spus:

Asta cind sariul era de 700 de lei, altfel preturile nu seamana cu cele din anii 70-80 si le-ati si amestecat!

Mare Savant, in 1980, fuse o iarna grea, stateam in Magurele, la bloc. A venit cea mai "mare" intretinere, 50 de lei, pe o luna de iarna. Atunci aveam salariul undeva in jur a 2000 lei, poate chiar peste. Kg de parizer era undeva in jurul a 10 lei, asta pina sa apara produsele de calitatea superioara, cind un kil de salam de vara era, parca 65 de lei! Despre teatru ce sa zic, eram responsabil pe institut cu partea cultural sportiva (mai mult culturala). Mergeam si cumparam bilete la teatru (National, Sala Mica si Sala Mare, Teatrul Notara, Teatrul Mic si Foarte Mic etc pentru tot institutul si stiu foarte bine cit dadeam pe un bilet! Erau bilete si de 40 de lei!

Acum 14 ore, dorian 70 a spus:

Motorina ce-o mai socotiţi, în afară de sobele pe motorină sau aprins focul cu lemne la ce mai trebuia? 

La ARO, erau destule, dar, in special, pentru sobele. Cine avea soba pe motorina, era scos iarna!

Acum 56 minute, Traian B a spus:

un TV color (cel romanesc) costa salariul pe un an

Sa fim seriosi! Arata-mi un tv, color, romanersc, de 33.000 de lei, si te cred! Nu mai stiu, dar un color era undeva la 15 mii de lei, un frigider Arctic, mare, cam 7000 si o masina de spalat (nu AKM!) de la Cugir, cu program, 5000 de lei.

In 90 -94, o firma a unui turc parca, rombiz, daca imi aduc bine aminte, aducea tiruri de televizoare, adunate de la spermul sau de pe strada, le schimba selectorul de canale, le repara, daca era cazul, si le vindeau cu 150 -300 dolari. Aveam atunci salariul de 80.000 de lei pe luna, la institut, si cistigam aici, 80.000 de lei pe saptamina! Cei mai destoinici cistigau si 400.000 pe luna! Veneau, din tara, cu ARO cu remorca sau duba TV, o burduseau cu tv color si, dupa o saptamina, veneau dupa altele.

Link spre comentariu
La 18.03.2020 la 9:37, okean a spus:

" For the fiorst time " cu o cutie manuala in 8 trepte (opt!)  Moskvitch 410

u o cutie manuala in 8 trepte (opt!)  Moskvitch 410.jpg

Eu stiu ca nu avea 8 trepte cutia de viteze. Cu tehnologia de atunci nu ar fi incaput sub masina.

Avea un reductor cu selector mare/mic (sau greu/usor cu mai ziceau unii). Doua trepte in reductor x 4 in cutia de viteze ies 8. Si cred ca mai avea si un cuplaj pentru 4x2 si 4x4. Oricum tot grupul de transmisie era la fel de rudimentar ca la IMS (din cate stiu erau identice cu GAZ69) si in regim 4x4 viteza nu trebuia sa depaseasca 50-60km/ora sau pe-acolo.

Presedintele de colhoz sau de CAP iesea pe camp cu reductorul pe mare si facea off road pe drumurile dintre tarlale. 

Link spre comentariu
Acum 6 ore, icar a spus:

Mare Savant, in 1980, fuse o iarna grea, stateam in Magurele, la bloc. A venit cea mai "mare" intretinere, 50 de lei, pe o luna de iarna.

Draga, vorbeam de oameni obisnuiti in locuinte obisnuite, care isi plateau toate cheltuielile din banii proprii! La 50 de lei in luna de iarna, restul era completat de stat, sau erau locuinte de serviciu sau camin de nefamilisti! Asa am stat si eu aproape doi ani fara sa platesc nimic in 83-85, asa numitele ''locuinte pentru oaspeti'', dar nu asta era regula! In ce priveste teatrul, eu nu eram responsabil cu nimic, nu faceam parte din BOB, eram doar spectator frecvent!

Link spre comentariu
Acum 16 minute, Marele Savant a spus:

vorbeam de oameni obisnuiti in locuinte obisnuite

Unii au un fix, asta e! Mare Savant, ai impresia ca faceam parte dintr-o elita si ca traiam in palat? Imi pare rau pentru gindirea ta, dar locuiam intr-un bloc obisnuit, cu doua camere, cu chirie la stat, alaturi de oameni obisnuiti. TOTI romanii aveau subventii pentru gaz, curent si caldura. Subventiile s-au desfintat dupa lovitura de stat din 89, cu citeva mici exceptii pentru oamenii cu venituri modeste.

Cit despre BOB, iar ai fix, da' bine infipt. Cum spuneam si cu alta ocazie, nu am fost membru de partid. Pentru ca, sa vezi chestie, si sindicatul se ocupa cu treburi cultural sportive: o trupa de teatru, formatie de chitaristi (cintam la bas), o echipa de fotbal, una de rugby. Si, ca sa fie pe satisfactia mariei tale, nu puteai face parte din ele daca nu erau cel putin membru in cabinetul doi!

Editat de icar
Link spre comentariu
Acum 6 minute, dan-a2 a spus:

Eu am dat 5 lei contravaloarea permisului in '86 :rade:

Mai sus este contravaloarea intregii scoli de soferi. Taxa de eliberare a permisului este o alta problema.

Daca ati obtinut permisul in alte conditii, vezi MAN, MAI, etc, este normal.

Stima.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări