Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Acum 7 ore, Ion_Bumbu a spus:

In Lahovari l`am vazut, parca Studio era numele cinematografului.

L-am vazut in Piata Lahovari, la Cinema Victoria (vechea cladire cu intrarea dinspre statia de tramvai). A fost in jur de '75, ca toata tzigania din zona a fost daramata un an mai tarziu si s-a construit un bloc imens, la parterul caruia a fost redeschis in '78 noul Cinema Victoria, cu intrare din str. Porumbescu. Ochelarii au fost din carton si a trebuit sa-i restituim la iesirea din sala.

Link spre comentariu
17 minutes ago, Ion_Bumbu said:

In Timisoara au venit rusii cu proiectorul lor si cu ochelarii din dotare.

Erau putin spre gri si erau polarizati, daca luai o alta pereche si incrucisai lentila cu a unui alt ochelar de pe aceeasi parte se intuneca.

Alea rosii gri cred ca erau de prin Pif.

Atunci cand monitoarele LCD erau rare de tot si la preturi astronomice , am primit unul functional din Germania ,zgariat rau ,iesea lumina alba , dar sticla si restul erau OK.... am dat jos toata folia de pe monitor , imaginea nu mai era vizibila , dar cu ochelarii polarizati aparea....chia ma gindeam ar fi o solutie pt unii la locul de munca sa se uite la ce vreau , sau la proiecte mai secrete.....

Ochelarii polarizati sunt bune si la pescuit , nu sclipeste soarele in ochi , apa se vede mai transparenta , uneori se pot vedea si pestii / daca e cu apa curata....

Unele mai transparente ,polarizate sunt bune la condus seara pe ploaie , mai scade din sclipiri....

Link spre comentariu

Actuala piata Lahovari se chema "pe vremea mea" Piata Cosmonautilor si n-avea treaba cu nici un cinematograf. Au fost mai multe piete Lahovari?

Cu ochelarii polarizati vezi mai bine daca se potriveste unghiul polarizarii cu lumina.

Am un filtru cu polarizare pentru aparatul de fotografiat si se vede prin apa daca-l potrivesti cum trebuie. Daca nu e potivit bine e mai rau ca fara.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu
Acum 11 minute, alf a spus:

L-am vazut in Piata Lahovari, la Cinema Victoria (vechea cladire cu intrarea dinspre statia de tramvai). A fost in jur de '75, ca toata tzigania din zona a fost daramata un an mai tarziu si s-a construit un bloc imens, la parterul caruia a fost redeschis in '78 noul Cinema Victoria, cu intrare din str. Porumbescu. Ochelarii au fost din carton si a trebuit sa-i restituim la iesirea din sala.

Da, ala era, linga cofetarie pe Porumbescu intrarea.

Eu am prins ochelarii cu rame de plastic si bineinteles i`am returnat la iesire.

Bineinteles ca exista mai multe piete Lahovari, in diferite orase!

Link spre comentariu
Acum 14 ore, franzm a spus:

Daca tot s-a adus în discutie un cinematograf, cine-si mai aduce aminte de primul film 3D prezentat în cinematografele românesti? Pe la sfârsitul anilor '70. Productie sovietica.

In Bucuresti am prins filme "in relief" la Timpuri Noi (demonstrativ) si mai tarziu la Luceafarul (str. Ion Ghica) - artistic, lung. Mi-aduc aminte de o scena de circ in care se jongla cu farfurii. Cand a fost aruncata una spre camera de filmare, toti spectatorii erau cu capul jos.
Pe ecran normal 4/3. Se rulau simultan 2 pelicule color (pentru fiecare ochi), cu cele 2 proiectoare ale salii (se vedeau daca intorceai capul spre cabina). La schimbarea rolelor se facea o mica pauza si se aprindea lumina in sala. Separarea imaginilor pentru fiecare ochi o faceau filtrele incrucisate de polarizare (liniara) ale ochelarilor.
     Ochelarii rosu/albastri permit separarea doar a imaginilor alb-negru, prezentate in rosu si albastru (tiparite, proiectate sau generate de un monitor). Culorile fiind la extremitatile spectrului vizibil, se asigura o separare buna. Prin filtrul rosu se vede neagra doar imaginea albastra, iar prin cel albastru se vede neagra doar imaginea rosie. Un exemplu este cartea Anaglife geometrice, care ajuta perceperea in relief a unor structuri geometrice.

Filtrele de polarizare (individuale) pot imbunatati o imagine in sensul ca atenueaza reflexiile. Prin reflexia pe sticla sau pe apa se produce o polarizare liniara (partiala) a luminii. Daca ea trece ulterior printr-un filtru de polarizare liniara orientat perpendicular pe planul de polarizare, se atenueaza si "se micsoreaza reflexia".

Clipboard03.jpg

Editat de Ticu
Link spre comentariu
Acum 13 ore, alf a spus:

... inca mai sunt tramvaie, desi o parte din fabrica de tramvaie a ajuns magazin de mobilier...

Dar il mai avem pe Muki 2 ramas in curtea fabricii de bere...

muki 2.jpg

Buna

Nu e un tramvai.

Este o locomotiva de manevra electrica.Exista una identica la muzeul locomotivelor

din Dej.

Spor tuturor

Alex

Link spre comentariu

Da, sunt locomotive electrice - in imagine este cea construita in 1928 la Timisoara (prima era din anul 1914, construita la Arad, iar a treia este construita in anul 1956 la Timisoara). Muki 2 a transportat marfa pe liniile de tramvai pana in anul 1975 - transporta vagoanele Fabricii de Bere de la Gara de Est pana in curtea fabricii. Pana in anii '70 se facea si distributia de bere, seara, cu o platforma descoperita pe care se asezau navete de bere si butoaie, la localurile amplasate de-a lungul liniei de tramvai pana la Gara de Nord. Impreuna cu Muki 1 (abandonata in 1992) si Muki 3 (inca nu a fost restaurata), au transportat si diverse marfuri la fabricile din Zona Traian / Calea Buziasului sau chiar la unele santiere... Dupa anul 1993, transportul de marfa intre Gara de Est si Fabrica de Bere a fost asigurat direct de CFR cu locomotive LDH BoBo, tot pe linia de tramvai, pana in anii 2000. Muki 2 a format in continuare garniturile de vagoane in curtea fabricii si pe o linie de legatura cu linia tramvaiului 4 (str. Cerna) iar Muki 3 a fost transferata CFR-ului si forma garnituri de vagoane in zona Garii de Vest.

muki 1.jpg

muki traian.jpg

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări