Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

pai spuneti ce ati constat dv.!

la fel si ''restul'' nu am citit opinii care sa sustina ca pe Academiei nu se vindeau componente de calitate! adica de aceeasi calitate cu cele livrate de fabrica. Astept opiniile celorlalti, dar cei care au cumparat componente de acolo, deci aveau macar 16-18 ani in 1989! dupa 1989, cind s-a trecut la ''economia de piata'' este posibil sa se fi vind si ciurucuri!

Deci rog ''restul'' sa-si spuna opinia!

si apropo, colegii mai care stiu povestea cu 324 inca traiesc, deci eu pot aduce si martori la afirmatia mea! iar pentru o componeneta ''sortata'' si vinduta la pret triplu, nu exista scuza!

Link spre comentariu

Marele Savant are dreptate. Am cumparat de pe Academiei (apropo, poza nu-i de pe Academiei!) rezistente, condensatori, integrate, comutatoare, placi placate cu cupru, la calitate cu  nimic mai slaba decit din cele trei magazine din gang. O categorie aparte erau lampile tv. Nu te puteau pacali, catometrul era alaturi, in magazin, un leu masurarea! Am avut piese de acolo pina in 2000, cind am dat tot ce a tinut de electronica.

Link spre comentariu

Eu nu stiu ce bisnitari ati cunoscut voi inainte de revolutie. Eu nu am vazut decat tiganii de pe lizeanu (chiar acolo locuiau inainte sa-si vanda casele si sa devina zona de lux acolo) care vindeau gunoaie de la groapa. Cand aveam 17 ani m-a tzepuit o piranda, eram un copil fraier, cum dadeau o tzeapa cum se evaporau toti. Mai apoi in 5 ani de studentie nu am mai luat decat o punga de 1leu cu rezistente nemarcate de la curtea de arges, e drept la un pret de nimic, le-am marcat eu cu rotringul, jumate s-au sfaramat si cred ca am folosit vreo 50 maxim. Periodic apareau si persoane interesante, nu erau in gasca tiganilor, instruite si vorbarete, dispuse sa faca afaceri cu studenti, stateau cu tine la o berica (era o mica terasa in continuarea coloanelor). Am intalnit unul care imi oferea unitati de floppy, banda magnetica (de 2 ori latimea benzii de mag) si alte periferice de la romcontrol data. Pe astia eu ii consideram de la secu, beam berica si adio, nu mai era continuare. Patit fiind am asistat de pe margine la multe faze de hit and run date de tiganime, ca aveam drum prin zona, dar piese nu am mai luat decat din camine.

Link spre comentariu
Acum 40 minute, cocochannel a spus:

Eu nu am vazut decat tiganii de pe lizeanu (chiar acolo locuiau inainte sa-si vanda casele si sa devina zona de lux acolo) care vindeau gunoaie de la groapa. 

Cam la asta m-am referit și eu, dar nu am vorbit în numele nimănui. Am vorbit doar despre ce am văzut eu, și îmi e tare drag când vine câte unul și spune... vezi de treaba frate, ca nu știi ce ai văzut. Îți spun eu ce ai văzut. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, icar a spus:

..... Am avut piese de acolo pina in 2000, cind am dat tot ce a tinut de electronica.

Inseamna ca nu ati fost pasionat din copilarie, ca vorba aia, "cancerul nu se vindeca". 

Ati trecut la alta pasiune ? Ceva fotografiere ?

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Marele Savant a spus:

........ cei care au cumparat componente de acolo, deci aveau macar 16-18 ani in 1989! dupa 1989, cind s-a trecut la ''economia de piata'' este posibil sa se fi vind si ciurucuri!

Deci rog ''restul'' sa-si spuna opinia!

Eu am cumpărat de pe Academiei cam de prin ' 88   deși aveam 15 ani pe atunci construiam in draci,  eram mare consumator de piese. 

Pe atunci aveam colaborări cu alți electroniști mult mai în vârstă (evident și mai experimentați) ca mine, de la unul dintre ei am auzit cam ce spune @doru3160, adică piesele de la bișnițari n-ar  fi  in parametrii, dar sunt folosibile. Voia să spună cu alte cuvinte că respectivele piese nu sunt chiar rebuturi, dar la anumiți parametrii sunt "ieșite din stas". Și la acestea ar avea acces bișnițarii. 

Habar n-am căt e adevăr și cât legendă, așa spunea respectivul.

Eu am tot folosit piese IPRS  de pe Academiei  - mai ales tranzistoare,  și acum am o groază. N-am avut surprize neplăcute.

Ce am constatat cu ocazia unor măsurători, e că factorii de amplificare ai tranzistorilor IPRS au o dispersie mult mai mare față de echivalentele lor occidentale (sau chinezești, fabricate in epoca actuală).

...

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
1 oră în urmă, +_Florin_+ a spus:

Pe atunci aveam colaborări cu alți electroniști mult mai în vârstă (evident și mai experimentați) ca mine, de la unul dintre ei am auzit cam ce spune @doru3160, adică piesele de la bișnițari n-ar  fi  in parametrii, dar sunt folosibile

Eu am facut o afirmatie, cum ca urmasii celor din '34 care vindeau flori, dupa 50 ani vindeau deseuri electronice. Si nu am exagerat cu nimic, locurile de la groapa unde se aruncau deseurile IPRS, erau pazite cu strasnicie. Ca printre coloratii care vindeau deseuri se gaseau si bisnitari care vindeau piese de peste gardul IPRS, e tot atat de adevarat. Nu vad de ce doar de dragul de a contrazice, s-a iscat o discutie total aiurea. N-am afirmat ca nu puteai cumpara si piese bune pt lucru, la aceiasi parametri cu cele iesite pe poarta fabricii, dar asta e alta discutie, rupta de contextul actual.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, adrian_pic a spus:

Eu nu am primit nimic

Pai daca nu ai fost pe aproape!

Apropo de rezistente peliculare. Am avut si la lunga, de oe Academiei si direct din fabrica: se farimau exact la fel!

Vax, nu e asa, electronica a fost prima dragoste, de prin a cincea. Radio cu galena, maruntisuri din astea. Mai tirziu, cu tranzistori. Scumpi rau, greu de gasit. Apoi lampi, ampli de chitara, ca era la moda, radiouri. Un pic de pauza, apoi, tranzistori, integrate, aparatura de masura, surse de laborator, electronica foto, amplificatoare. Ca intre timp trecusem la fotografie. Prin 1995 trec la modelism static. 200 de machete facute, peste 300 nefacute. Numai ca o tradez si pe asta, pentru airsoft. Nu a tinut decit vreo 7 ani, ca nu ma nai tineau picioarele linga pusti de 25  -  30 de ani! Cind am iesit la pensie,  am dat electronica la un vecin si am ramas cu machetele si panoplia de airsoft: un M4 cu teava scurta si citeva pistoale. Acum, tot uitindu-ma la ce faceti aici, mi s-au aprins calcîile de un amplificator si un radio cu tuburi. Dupa cum se vede, citeva amante...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, doru3160 a spus:

Nu vad de ce doar de dragul de a contrazice, s-a iscat o discutie total aiurea.

Contraziceri vedeti dv. de obicei.

Incercati sa nu luati ca un atac personal orice informatie sau orice postare diferita de cele ale dv. Eu am postat doar pentru a aduce o informatie despre cine si ce vindea pe Academiei, atit! 

Acum 8 minute, icar a spus:

Am avut si la lunga, de oe Academiei si direct din fabrica: se farimau exact la fel!

Am vrut sa scriu si eu asta, dar iar eram acuzat ca nu sint patriot!

Link spre comentariu
Acum 3 ore, +_Florin_+ a spus:

Eu am cumpărat de pe Academiei cam de prin ' 88   deși aveam 15 ani pe atunci construiam in draci,  eram mare consumator de piese. 

Pe atunci aveam colaborări cu alți electroniști mult mai în vârstă (evident și mai experimentați) ca mine, de la unul dintre ei am auzit cam ce spune @doru3160, adică piesele de la bișnițari n-ar  fi  in parametrii, dar sunt folosibile. Voia să spună cu alte cuvinte că respectivele piese nu sunt chiar rebuturi, dar la anumiți parametrii sunt "ieșite din stas". Și la acestea ar avea acces bișnițarii. 

Habar n-am căt e adevăr și cât legendă, așa spunea respectivul.

Eu am tot folosit piese IPRS  de pe Academiei  - mai ales tranzistoare,  și acum am o groază. N-am avut surprize neplăcute.

Ce am constatat cu ocazia unor măsurători, e că factorii de amplificare ai tranzistorilor IPRS au o dispersie mult mai mare față de echivalentele lor occidentale (sau chinezești, fabricate in epoca actuală).

...

Deci radiosantul spunea una, dar dv. personal, din practica ati constat altceva!

Da, cei de la Baneasa nu prea reuseau sa faca doua componente dintr-un lot cit de cit asemanatoare, de aici si puzderia de clase si variante. Fraierii aia de capitalisti aflati pe buza prapastiei, reuseau!

Si inca o chestie: nu era nevoie sa se duca nimeni pina in padurea xxx, sa se bata cu paznicii ca sa dezgroape de sub lama buldozerelor componente defecte, cind se scoteau foarte frumos peste, pe sub sau prin gardul fabricii sau aproape la fel de usor pe poarta!

iar tranzistoarele care contineau mult metal, ex. 2N3055 sau AD ori ASZ, va informez cu tot simtul raspunderii ca nu se duceau la nici o groapa ci la NEFERAL, la topit! Am avut coleg in scoala in Bucuresti al carui tata lucra acolo si ne aducea cu kilogramele!!!

Alt exemplu: din tirg de la pitesti se putea cumpara sasiul complet al tv. AN cu consum redus (cele cu autotransformator) cu toate etichetele si stampilele posibile pe el, module TV, BU, SU sau tr. de linii de cea mai buna calitate! Apropo, bisnitarii au fost primii care au vindut bobinele de FIT (cu sau fara dioda incorporata), cu muuult timp inainte ca cei din fabrica sa se destepte si sa procedeze la fel!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Acum 10 minute, Marele Savant a spus:

Contraziceri vedeti dv. de obicei.

Eu am postat doar pentru a aduce o informatie despre cine si ce vindea pe Academiei, atit! 

Atunci faceti asta fara sa citati pe nimeni, si atunci sigur nu va fi nici o problema. De ce simtiti nevoia sa citati pe cineva, daca ce postati nu are nici o legatura cu cele citate?

Ati uitat de PIB...ma si mir ca dupa atatea postari nu ati pomenit nimic.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări