Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Acum 58 minute, zvonacfirst a spus:

Oare cum reuseau sa aiba o baza de date si sa fie informati intr-o perioada in care bazele de date informatizate existau la noi doar in teorie?

Au învatat de la Gestapo.

Si mie mi-a scris mama în armata cum ca a întrebat de mine unchiul din Germania. Si-atunci adio academie militara tehnica.

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 1 oră, zvonacfirst a spus:

..............

Oare cum reuseau sa aiba o baza de date si sa fie informati intr-o perioada in care bazele de date informatizate existau la noi doar in teorie?

Dosare şi iar dosare... adică hârtii bine legate, opisate şi puse la locul lor.

Informatizarea poate fi şi aiurea dacă este făcută de adormiţi.

Si pentru că se povesteşte...

Un amic de al meu, cu aociaţie familială, bun platnic, cu grijă să-şi plătească dările la timp, merge la fisc la început de an, pentru stabilirea impozitului anual.

Aici este informat că are o restanţă de vreo 63 lei să zicem, nu mai reţin exact suma că sunt mai mult de zece ani de atunci.

El zice că nu se poate că a plătit tot. Cucoana se uită în calculator şi spune că aşa zice calculatorul şi nu are ce face.

Amicul n-are ce face nici el, bagă mâna în buzunar scoate 63 de lei, dă banii şi ia chitanţa.

Peste jumătate de an merge iar la fisc să-şi plătească dările. Se uită cucoana în calculator, îi spune cât este de plată,

numai că are o restanţă de 63 de lei. Amicul foc şi pară, îi spune că a plătit cei 63 de lei. Cucoana nu şi nu, că dacă a plătit să aducă chitanţa.

Iti dai seama cu ce draci a mers acasă să caute chitanţa, mai ales că nu toţi păstrăm în ordine hârtiile personale, dacă le păstrăm...

A găsit chitanţa acasă şi i-a dus-o respectivei care s-a făcut toate culorile mai ales că era emisă de ea.

Eu am păţit-o cu casierul de la IRE, pe vremea când se plătea atunci când casierii umblau din casă în casă.

Dacă am plătit nu mai ţin minte exact, că nu mai ţin, însă, la un moment dat, mă trezesc cu echipa de la IRE să mă debranşeze că nu am plătit curentul.

Bineînţeles că am mers de urgenţă să plătesc, chiar dacă presupun că am făcut-o de două ori.

Casierul care în vremea aceea era în sat la noi, a făcut mai multe mişmaşuri, s-a auzit ulterior, până la urmă a fost concediat.

De atunci, fiecare factură are chitanţa ei lipită şi stă frumos într-un dosar.

Link spre comentariu

obiceiurile ar trebui trecute pe un topic new-old stuff.

Acum 2 ani (in 2018) am inchis contul la televiziunea prin cablu la soacra. O companie destul de nivel national (nu rds) cu birouri frumos decorate, mai multi salariati, un system electronic de servire. Primul soc a fost ca nu vroiau sa inchida contul, ca nu s e poate, sa vina titularul, pierzi timpul si explica-le ca nu mai pupa nimic de la titular si ca vreau sa platesc restantele si datoriile ca un om cinstit, ca pot sa plec si o sa ia fix pixu, greu frate, pana la urma au inteles ca e o situatie cat se poate de normala, fa declaratie si mai vino si a doua zi. A doua zi am platit restantele cu chitanta si mi s-a spus ca pentru luna in curs nu poate sa-mi dea factura ca nu e luna incheiata, dar sa platesc o suma estimata. Bine, am platit vreo 30 lei si mi-a dat o chitanta de mana.

Dupa vreo 2 luni ma suna de la firma respectiva (le lasasem si numarul romanesc pe cererea de inchidere) ca sa-mi spuna ca este o restanta de 30 lei. Eu am luat toate chitantele cu mine in Canada si as mai fi putut sa-mi pierd timpul si sa le trimit o poza, dar I-am lasat in mandria lor, ca nu aveau nici o vina. Totusi cucoana aia de la casierie, care parea serioasa , sa se manjeasca pt 30 lei, se face casa la sfarsitul zilei, iesea cu plus, tragic nene.

era upc Romania srl, ca sa nu existe confuzii.

Link spre comentariu
3 hours ago, miticamy said:

...S-a ridicat un individ si a spus sa le dea rusii ca din cauza lor sunt asa. ...

Multumesc, mi-ati indulcit ziua.

In fine, era deja dulce de la tarta cu mere (tocmai de am facut-o) pe care am devorat-o cu inghetata de vanilie, dar orice adaos este binevenit.

@cocochannel, idem cazul cu un abonament de telefon, ca nu inchid contul daca nu ma prezint la fata locului. Le-am urat o zi buna si platile au incetat. Au inteles ca cineva care nu plateste nu poate avea serviciul activ si au inchis unilateral contul. Tot acolo unde voiam eu au ajuns, dar a fost decizia lor.

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
Acum 6 ore, dorian 70 a spus:

De atunci, fiecare factură are chitanţa ei lipită şi stă frumos într-un dosar.

În plus, trecute prin scanner si stocate bine.

Acum 6 ore, cocochannel a spus:

era upc Romania srl, ca sa nu existe confuzii.

Nu-i upc de vina ci naravul. Mostenirea grea, vorba unui clasic, înca, în viata.

Link spre comentariu

După cum am mai spus, cred că sunt mulţi adormiţi în front.

Tanti cu zăpăcirea chitanţelor probabil avea gândul la alte cele, că nu pot scrie la ce...  mai sunt fufe de astea.

Si tot din categoria adormiţi,

pe instrucţiunile de folosire ale unui obiect cumpărat de cineva, parcă ceva pentru auto,

obiect din import cumpărat din magazin serios, deci cu instrucţiuni în limba română, că aşa se cade,

găsesc în traducerea făcută şi cuvântul  cingătoare , desigur, se referea la o banală curea, care totuşi era curea domnule.

Nu ştiu ce a tradus respectivul şi nu ştiu de ce s-a oprit la cingătoare, că  putea fi brâu, centură, cordon, corset, portjartier...

xxx.png

Si la subiect...

După cum ne aducem aminte, în scoala primară aveam manualele şi caietele băgate în clasicele coperţi de plastic (pvc ).

Din coperţile de la caiete unii tăiau cu foarfeca cărţi de joc, apoi le scriau cu 7, 8, 9, 10, J, Q, K  pentru şeptică.

Eu nu-mi permiteam aşa ceva în timpul anului şcolar, chiar dacă băgam două trei foi între coperţi, aşa cum făceau unii,

maică-mea mi-ar fi dat caiet nou şi m-ar fi pus să copii tot din caietul sluţit.

Cine venea cu cărţi de joc "adevărate" era tare de tot, nu mai spun de vremea când începea să ne iasă părul de mai jos de cingătoare

şi venea unul cu cărţi de joc de alea deocheate cu care făcea senzaţie...

Faină poza mareşalului cu moara.

Tot din copilărie era pe la librării şi jocul din poză şi ştiu că după ce s-a dezmembrat cutia, bunica astupase cu cartonul din imagine

nişte găuri în scândurile din bucătăria de vară, astfel încă mulţi ani am avut imaginea asta pe un perete al colibei.

xx.png

Link spre comentariu
Acum 10 ore, franzm a spus:

Au învatat de la Gestapo.

Si mie mi-a scris mama în armata cum ca a întrebat de mine unchiul din Germania. Si-atunci adio academie militara tehnica.

Draga, eu am facaut stagiul militar la una dintre cele mai bengoase UM din Romania, despre care nici acum nu se prea vorbeste. Destul de des, cind furierul avea alta treaba, mergeam si aduceam corespondenta si te asigur, acum dupa aproape 4 decenii ca ajungea direct pe o masa mare, de unde comandantii de grupa, le alegeau pe cele ale militarilor din grupele lor, nu inebunise CI-istul  sa citeasca zecile sau chiar sutele de scrisori care soseau intr-o zi! Nu se aplica nici prevederea care spunea ca nu se inmineaza scrisori militarilor in perioada cind sint in garda! la fel scrisorile din cutia postala, le luam si le duceam la un oficiu postal din apropiere, fara sa treaca pe la nimeni!

Mult folclor de acest gen circula, dar era doar in scopul de descurajare!

Link spre comentariu

Fiecare cu sansa lui.

Pe unde am trecut eu in tinerete, cam odata cu voi, se respectau cutumele si in privinta corespondentei.

Probabil ca depindea de tipul unitatii si de cadre.

Sau poate ca la unitatile de care "nu se prea vorbeste" erau alte reguli, de la incorporare.

On topic, cu patriotism local  :)

Made in Craiova, Oltenia, Romania...candva:

punte.jpg

sigla.jpg

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Marele Savant a spus:

Mult folclor de acest gen circula, dar era doar in scopul de descurajare!

Controlat sau nu, pe mine nu prea m-a interesat aspectul asta in armata, dar stiu ca pe plicuri aparea un marcaj cu galben ca un fel de cod de bare. Pe unele , nu pe toate si de aici se tragea concluzia ca respectivul plic a fost scanat.

Link spre comentariu
Acum 18 ore, dorian 70 a spus:

...are o restanţă de vreo...

Eu am patit ceva similar. Intr-un an, ma trezesc cu o somatie, de la primarie, cum ca in nu stiu care an, nu am platit tot impozitul. Asa ca aveam de platit diferenta, plus penalizari. Suma nu era mare, dar m-am dus sa cer socoteala, cu chitantele in mina. Aia, nu si nu. Zic ca nu e vina mea, cit au cerut atit am dat. N-ai cu cine vorbi! Am platit si gata, ce sa te bati cu mintea odihnita! E, ma duc anul viitor sa platesc impozitul. Surpraiz! Nu aveam nimic de plata! Ba, zic, sa nu ma trezesc iar, peste citva ani, ca sunt restant! Nu zice, ca anul trecut a fost o greseala si ca s-au recuperat banii platiti degeaba!

Link spre comentariu

Da, dar in cazul asta ati creditat statul fara nici o dobanda sau penalitati. Ei au aplicat dobanzi si penalitati.

Si faza nasoala e ca nu se poate face aproape nimic. Ca sa te judeci cu ei trebuie sa platesti un avocat care costa minim vreo 1500 lei.

La fel se intampla si cu concediile de maternitate pe care trebuie sa le plateasca firmele.

Firmele platesc concediul de maternitate, urmand sa primeasca banii de la stat. Iar statul intarzie si ani de zile cu inapoierea banilor.

Daca ar trebuie sa plateasca statul dobanzi si penalitati, ar gasi banii. Dar statul e....stat.

Link spre comentariu

Norad, ai dreptate. Pe vremea impuscatului mergeam in delegatie. Daca luam bani de la caserie, acont, parca se numea, in ziua in care veneam, trebuia sa fac hirtiile de cheltuieli si sa predau restul de bani. Daca nu, penalizare de X%, pe zi. E, daca nu luam acont si mergeam pe banii mei, la revenire, faceam hirtiile de decont si prineam banii inapoi si dupa o luna! O cumnata de-a mea a iesit la pensie cu xxxx lei. Dupa doi ani, aia de ca casa de pensii, au constatat ca i-au dat prea mult. Fara se fie vina ei! Mintenasi i-au luat diferenta, pe doi ani, inapoi! Sotia a iesit la pensie. Dupa un an jumate, constata ca un document nu i-a fost luat in calcul la punctul de pensie.  Nu din vina ei! A facut cerere de rectificare. Da, zic aia, se poate, dar din urma nu primiri nimic!

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări