okean Postat Februarie 28, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2020 Exact , mai mare sau mai mic , bir s-a platit...in rest a fost ca in banc : - De ce ai scos atatea steaguri ? - Am vrut sa vezi ca mi se falfaie ! Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 (editat) Microfon de la fosta Securitate. Are 50mm lungime. A fost gasit in perete, cuplat pe linia telefonica. Este un microfon ambiental care transmite pe linia telefonica. O sa va povestesc si cum a fost descoperit. Editat Februarie 28, 2020 de Ovidanie Link spre comentariu
ratza Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 E, asta da descoperire! Link spre comentariu
icar Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 Sa mai zica cineva ca electronicile romanesti nu erau fiabile!!!! Era de la vreo casa conspirativa sau dintr-un bordel pentru straini? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 (editat) Acum 5 minute, icar a spus: Sa mai zica cineva ca electronicile romanesti nu erau fiabile!!!! ..... Nu par românești rezistențele și condensatorii, despre tranzistori nu-mi dau seama. Cablajul și manopera, poate. Editat Februarie 28, 2020 de +_Florin_+ Link spre comentariu
informer Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 Acum 4 minute, icar a spus: Sa mai zica cineva ca electronicile romanesti nu erau fiabile!!!! Nu prea cred ca electronicele alea-s romanesti, dupa componente... daca era NBFM deja stiam cine l-o fabricat... Link spre comentariu
icar Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 Mda, la prima vedere pareau rezistente romanesti, la o privire mai atenta, nu! Asa ereau prin aparatura redegista. Si alea frantuzesti, erau cam la fel. Link spre comentariu
alcon Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 1 oră în urmă, Ovidanie a spus: Microfon de la fosta Securitate. Are 50mm lungime. A fost gasit in perete, cuplat pe linia telefonica. Este un microfon ambiental care transmite pe linia telefonica. O sa va povestesc si cum a fost descoperit. Foarte tare! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 inchis are 2 fire, deschis are 3 ? cand telefonul stateain furca era o tensiune continua mai mica, cand vorbeai se inversa polaritatea, daca erai cuplat, precum marea majoritate a telefoanelor. cand suna aveai 100 volti alternativ. la care trebuia sa reziste electronica. am legat si eu ceva pe linia telefonica si a mers fara probleme ani buni si am folosit piese romanesti in majoritate. probabil ca ala functiona cu predilectie cand nu se vorbea la Telefon. cand se vorbea erau alte servicii care inregistrau. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 (editat) Cind era inchis telefonul aveai fix tensiunea de 48Vdc a bateriei centralei. Daca erai cuplat firele a,b erau comune ambilor abonati. Apelul se transmitea la cuplati prin tensiunea de apel de data asta trimisa intre pamint si un fir a sau b, asa se facea discriminarea abonatilor. La fel si identificarea ca ab chemator, aparea un pamint pe fir a sau b, in fapt era soneria pusa la pamint dar fara condensator care era strapat pentru a avea continuitate dar si inductanta pentru a elimina zbirniitul de fir la pamint. La abonatii solo apelul se transmitea pe linia a,b, tensinea nominala era de 90Vac si cu frecventa de 17Hz, asta era cea nominala. La noi insa se folosea 90Vac si 25Hz datorita introducerii generatorilor de apel tranzistorizati ICREt , ar fi fost necesar un trafo mult mai mare pentru 17Hz. Tensiunea la abonatul chemator se inversa in momentul in care apelatul raspundea, asa taxau si telefoanele publice, primele variante cind se folosea doar o moneda pentru convorbire. Editat Februarie 28, 2020 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 asa o fi fost, acu 30 de ani m-a interesat sa vad cand cuplajul vorbeste ca sa nu ridic din furca si sa deranjez cu cloncanituri persoana care fusese foarte draguta si mi-a oferit posibilitatea de a avea telefon, chiar si cuplat. Avea insa 2 copii, o fata la liceu care statea ore in sir cu prietena ei ca sa se hotarasca asupra culorii puloverului pe care sa-l ia la scoala. era incredibil, pe vreme aia nu existau telefoane celulare si minute nelimitate si montajul mi-a fost de mare ajutor ca sa nu stau sa pazesc telefonul. apoi au aparut centralele digitate si totul s-a schimbat, azi in cladirea telefoanelor sunt doua mese si o casierie, restul s-a transformat in carciumi si restaurante (la mine in oras) Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 Va garantez ca asa a fost. Tensiunea redusa era cind deschidea un abonat aparatul, era alimentare in curent. De, primul job ca stagiar. Despre numarul de telefoane cuplate, tim minte ca numarul lor era limitat din motive tehnice cam la 10% din numarul maxim al abonatilor. In general reteaua era congestionata, in centrale mai erau numere libere insa nu erau perechi pentru toate. Link spre comentariu
icar Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 La noi, cladirea cu telefoanele a fost "privatizata". Etajele superioare, unde era centrala, sunt inchise, iar jos, e o sala de jocuri de noroc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 Acum 25 minute, Ion_Bumbu a spus: Va garantez ca asa a fost. Tensiunea redusa era cind deschidea un abonat aparatul, era alimentare in curent. De, primul job ca stagiar. Despre numarul de telefoane cuplate, tim minte ca numarul lor era limitat din motive tehnice cam la 10% din numarul maxim al abonatilor. In general reteaua era congestionata, in centrale mai erau numere libere insa nu erau perechi pentru toate. nu contest, cred ca era 10V si detectam intre 48v si 10V cu niste tranzistoare de tensiune mai mare ca sa nu se prajeasca cand suna. oricum cladirile telefoanelor erau constructii impunatoare, frumos finisate, mai bine resto decat sa se aleaga praful de ele. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2020 Partajează Postat Februarie 28, 2020 Unui tip de vreo 30 ani i-am facut un montaj ca sa o inregistreze pe casetofon pe nevasta. Il tinea intro debara si a dus 2 fire ascunse de la linie. Linia telefonica inseamna o baterie de 48V si o rezistenta de 600 ohm care echivaleaza cu un generator de curent. Deci in gol pe linie masori tensiunea bateriei. Cand ridici telefonul ai un consum oarecare ce face tensiunea la borne intre 8 si 12V. Am auzit de un montaj care reusea sa consume mai putin si detectorul de curent din centrala decupla de la inregistrator convorbiri dar se pare ca nu a tinut mult timp, electronica a permis eliminarea acestui neajuns. Link spre comentariu
Postări Recomandate