Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Da, si ambasadoarea este Irina Rimes. Una care crede ca stie sa cinte!

Am favut onoarea sa fiu coleg cu un nepot al lui Brincusi, fizician la IFIN si profesor la Universitatea Bucuresti. In cutrea institutului era o zona verde care, in mijloc, avea o masa a tacerii, facuta din buxusi. A fost distrusa cind a fost organizat santierul pentru CPR.

Screenshot_20200219-155503_Drive.jpg

Editat de icar
Link spre comentariu

Niet! intr-o vreme, prin 1991-92, inginerul sef se gindise ca daca tot ne plictisim, sa ne ocupam noi si de DICI, asa ca am fost la niste cursuri de radioprotectie la Magurele! Dupa ce a aflat care sint cerintele CNCAN s-a abandonat ideea, intre timp i-am abandonat si eu pe ei, ing. sef a plecat la Cernavoda, nu stiu cum a evoluat activitatea respectiva!

Mai era un grup din Brasov, compus in mare parte din gagici faine, dar ne vedeam doar la cursurile comune, ele se ocupau cu ceva masuratori care foloseau echipamente cu surse radioactive (sau ceva pe aproape, sint 100 de ani de atunci, cine mai stie!). Dar sigur au imbatrinit si ele de atunci!

Link spre comentariu

Prin 91-92 incepuse sa se puna problema dezafectarii reactorului. CNCAN, la indicatii precise, nu a mai dat autorizatie de functionare. Reactorul a fost oprit si totul s-a terminat. Acum, sala reactorului e goala, o hala mare,  pe care am auzit ca vrea, defapt toata cladirea, sa o ia cei de la laserul de mare putere, de alaturi. A mai ramas reactorul de la Pitesti, cit o mai duce si ala!

Cine stie, poate ca ne-am intilnit pe pasarela...

Link spre comentariu
Acum 1 oră, franzm a spus:

De care DICI (producator, model)?

Sincer, nu mai imi amintesc dupa aproape 30 de ani, oricum erau romanesti deoarece aveau componente fabricate in tara. Sigur ca am mai surubarit si noi cite unul, chiar si neautorizati! Daca mai gasesc notitele de la cursuri, am sa revin, imi amintesc doar ca am discutat despre detectorul romanesc si inca un model fabricat prin vecini, fiind probabil modelele cele mai utilizate in Ro.

Acum 1 oră, icar a spus:

Cine stie, poate ca ne-am intilnit pe pasarela...

posibil desi am stat foarte putin in sala respectiva! oricum, ma bucur ca am avut prilejul sa arunc cu privirea in institutul de la Magurele, asa cum ma pot lauda ca am petrecut mai mult timp de data asta cam prin toate inteprinderile romanesti care produceau componente sau echipamente electronice, mai putin Cinescoapele si SMRTv din Pipera.

Apropo, la Magurele parca era si un accelerator care producea izotopi pentru ceva aplicatii medicale?? am o amintire vaga si cu acesta!

Link spre comentariu

Izotopii pentru medicina, se produceau in reactor si la CPR. Cind reactorul a fost oprit, CPR nu a mai avut ce prelucra! La un moment dat, s-au adus izotopi (I-131) din Ungaria, de la un reactor EXACT ca cel de la Magurele! Intre timp s-au pus la punct procedee de obtinere a izotopilor radioactivi, folositi in medicina, la acceleratorul ciclotron. Functioneaza si acum, cu rezultate bune.  

Daca ai facut CUIR-ul, probabil ca ai facut si un tur prin institut: reactor, Tandem, CPR, Iradiator, STDR, Ciclotron.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări