Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Tin minte, era prin anii 60, cind in oras au aparut prinele firme luminoase. La un magazin de tesaturi si unul alimentar, o autoservire. (Autodeservire, cum ziceau unii pe atunci!) Stateam in curtea magazinului de țesaturi, si toata ziua stateam, gura casca, in poarta si ne uitam la mesteri cum lucreaza. Mesteri, vine vorba, ca pina i-au dat drumul sau cîcîit destul!!!

Link spre comentariu
Acum 8 ore, franzm a spus:

Ati folosit asa ceva la începuturile televiziunii în UIF?

Da, se aduceau de la sirbi in zona asta, n`am folosit dar am reparat, erau cu AF239 daca mai tin bine minte, cel putin primul cam o lua in freza de la traznete.

Pentru mine am facut, era o manufactura adevarata in vremea aia, anii 80.

Link spre comentariu
Acum 31 minute, icar a spus:

Tin minte, era prin anii 60, cind in oras au aparut prinele firme luminoase. La un magazin de tesaturi si unul alimentar, o autoservire. (Autodeservire, cum ziceau unii pe atunci!) Stateam in curtea magazinului de țesaturi, si toata ziua stateam, gura casca, in poarta si ne uitam la mesteri cum lucreaza. Mesteri, vine vorba, ca pina i-au dat drumul sau cîcîit destul!!!

Pacat ca nu s-au pastrat...aduceau cumva cu celebrele  firme luminoase de la Las Vegas ! Acu' se chema cica " Tub spectral "

litere-tub-spectral.jpg

glisiere_auriu_verde_z.jpg

Editat de okean
Link spre comentariu

Prin anii 75, au fost schimbate cu unele ce aveau scrise literele pe o "cutie" din plastic alb, laptos, cu neoane inauntru. Se lumina cutia, iar litera fiind opaca, iesea in evidenta. Au aparut apoi altele, cu litere din tabla, luminate din interior, asfel pe pererele luminat, aparea conturul intunecat al literei.

Link spre comentariu

Reclamele/firmele luminoase au repărut în Bucureşti în anii '50. În 1956 existau deja. Probabil au funcţionat până în anii '70. Ce le-a pus capac cred că a fost tăierea accesului la petrol ieftin după Revoluţia din 1979 din Iran.  Nu ştiu dacă cea de la Hotel "Intercontinental" mai era sau nu aprinsă în anii '80. Chiar şi în 2000 şi ceva mai vedeai din astea cu descărcare în gaz rămase... dar din păcate majoritatea au fost date jos în loc să fie reparate  :(

Mai erau şi semnele de circulaţie iluminate.
La S.T.B. (ex-R.A.T.B.) nu ştiu dacă a mai rămas vreo casetă indicatoare iluminată. În anii '60-'70 nu erau din alea pătrăţoase, erau unule cu acoperiş ţuguiat (în ape). Se vede în poza asta, altături de un semn de circulaţie iluminat. Pe stâlpi se văd şi corpuri de iluminat duble - aveau 2 lămpi. Erau "Philips" corpurile.

În 1971 troleibuzele mai aveau vreo 15 ani de circulat pe acolo...

Bucuresti arc_of_triumph_1971_0_159.jpg

Editat de ctepeo
Link spre comentariu

A fost odata. Literele facute din tuburi alimentate cu ridicatoare de tensiune, nu erau neoane ca in casetele luminoase, se faceau la Steaua Electrica Fieni in judetul Dambovita, insa asta se intampla acum vreo 40 de ani. Intre timp s-a cam ales praful, cred ca nici sticlari capabili sa modeleze un tub nu mai sunt.

Link spre comentariu

Evident, e prima " Fantana Cinetica " - 1971, creata de artistul Constantin Lucaci ( 7iul 1923 -  20iul 2014 ). Fantani  cinetice, dintr-o serie mai lunga,  mai sunt la : Turnu Severin, Vaslui, Resita, Braila, Giurgiu si Alba Iulia in 2007 !

Alba Iulia...

fantana_cinetica_alba iula.jpg

Editat de okean
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări