Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...


Postări Recomandate

Acum 4 ore, Spitfire a spus:

Obsesia romanilor pentru carne si paine

Aici ai dreptate, multa carne grasa, multa piine. Probabil se va schimba, incet, incet, cite ceva. Dar...se uita un lucru. Cam acelasi lucru se minca si acum 80- 100 de ani. Bunicii mei si ai altor copii de seama mea, traiau pina pe la 80 - 90 de ani, pe picioarele lor. Nici un prieten sau copil de seama mea nu era gras, ca de obez nu se pune probema. Dar...bunicii nostri erau la cimp zi lumina, iar noi, in curte, la joaca. Joaca cu multa alergatura. Vara, la strand, pe ripa, iarna pe patine sau sanii. (Normal, dupa scoala si lectii!). Cu alte cuvinte, se consuma ce se minca! Acum, daca te uiti pe strada, daca un om nu are o brinzoaia sau pepsi in mina, celalalt are doua. Singrul "suc" pe care il beam era compotul, socata si ...apa! Acum se bea 2 litri de coca de caciula! Prajitura, facuta in casa, dumineca si lunea (ca marti se găta!). Cu alte cuvinte, nu doar carnea si piinea sunt de vina!

Doru, asa e, piinea facuta in casa e solutia. Duceam la pecu (brutar) faina. El punea cartofi si maia. O luam calda, vesnic ajungeam cu lipsuri acasa! Uitati-va pe o eticheta de piine ce contine acum! Piinea de la Lidl, Kaufland etc, buna, e drept, este facuta afara, cu conservanti, afinatori, potentiatori de gust, apoi e inghetata, apoi dezghetata controlat si coapta. A doua zi deja nu mai e buna.

 

Radio hora, il tin minte, dar nu mai stiu cu ce baterii mergea. Parca pe filamente avea una din aceea mare, telefonica. Nu cumva anodica era 45 V, adica 10x4,5?

Link spre comentariu

Buna

Poi primul care iese la distilare are inclusiv culoarea schimbata,este verzuie.

Trebuie doar sa deschizi ochii,ca se vede.

Pe vremea cand eram"cuminte",adica ma imbatam de 2 sau 3 ori pe an,a venit la noi un 

unchi,sa taie lemnele de foc cu un circular mare.Fiind singur acasa,dupa terminarea

lucrului l-am servit cu "rezes",verzui ca naiba,dar mirosea a horinca si aia i-am dat.

A baut-o,dar nu a mai dorit al doilea pahar,abia cand s-a intors bunica am aflat cu ce

l-am servit.

Poi nu m-au spalat 3 ape,ce m-a certat bunica.

Spor tuturor

Alex

Link spre comentariu
Acum 21 ore, informer a spus:

Uite, de curiozitate o sa incerc sa aflu unde se fac daca se fac astfel de analize in TM si cat ar costa... si daca nu-s exorbitante o sa duc niste mostre din ce-am mai primit de la unu` si de la altu`... toate "CURATE 100%" :) ... asa de curiozitate... 

Mama-mea lucra la ICSAP inainte de  1990 si aveau acolo un laborator de analize pentru produse alimentare. A dus niste tuica de casa si a rugat-o pe doctorita care era sefa acolo sa ii faca analize, ce crede ea. De atunci eu beau numai "de fabrica".

Editat de d2134
Link spre comentariu

Spuneam in  alt topic:

La 17.09.2019 la 10:35, Ovidanie a spus:

Distiland in conditii de amator, adica fara coloana de distilare nu o sa scapati de metilic. Acu' multi ani eram in parteneriat cu un amic, aveam vas de fermentare din inox, capacitate 1800 litri, o fosta cistena pt lapte. Vasul de distilare era de 250 litri, din inox. Capacul vasului de distilare era din cupru, semana cu un joben de 1,5 metri inaltime, era mai lat in partea de sus. Serpentina de racire din sticla, lichidul de racire recirculat prin doua radiatoare de Raba, ventilate, montate in afara cladirii. Vasul de distilare de era incalzit prin intermediul apei, pe principiul Bain-Marie (cred ca asa se scrie). Incalzire indirecta, control facil al temperaturii. Faceam alcool din cereale, in vasul de distilare bagam doar lichidul de la "borhot", aveam amestecator cu motor de 2,2Kw, am experimentat zeci de profile de temperatura, am avut sarje de alcool distilate de sese ori,  cel mai bun alcool obtinut avea metilic de zece ori peste limita legala. Daca-mi aduc bine aminte limita era de 200grame la 100 litri alcool pur. Am testat si votca ieftina din comert si se incadreaza lejer in normative.

Cine spune ca "fac rachiul cu mana mea sa stiu ce beau" ... e putin naiv, nu stie ca se otraveste cu mana lui.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Ovidanie a spus:

Spuneam in  alt topic:

Va multumesc pt. (re)postare, nu mai tineam minte ca despre dumneavoastra era vorba.

Inclin sa cred ca situatia pe care o prezentati se regaseste la multe "tuici curate si garantate" doar ca producatorul autohton stie mai bine ce fabrica si n-are nevoie de nici o analiza... ca doar produce din preistorie si stra-stra-bunicu` o trait mult... asa ca....... :) 

  

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări