Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...


Postări Recomandate

Acum 12 minute, doru3160 a spus:

daca ala nu a stiut ce face cu alambicul lui, asta nu inseamna ca toata licoarea facuta in batatura are metilic in procent de handicap de vedere.

Cum spuneam, imi pare rau ca nu mai stiu cine era userul in cauza... poate citeste si ne spune. :)

Insa as fi curios cati "mici producatori artizanali" isi duc rezultatu` muncii la analize.

Nu cred ca ar trebui baut orice nu te orbeste sau nu te omoara PE LOC... sigur ca-i mai usor sa zici: "ii facut de mine din prunu` meu si in cazanu` meu, n-are ce sa fie rau"... :rade:.

Uite, de curiozitate o sa incerc sa aflu unde se fac daca se fac astfel de analize in TM si cat ar costa... si daca nu-s exorbitante o sa duc niste mostre din ce-am mai primit de la unu` si de la altu`... toate "CURATE 100%" :) ... asa de curiozitate... 

Editat de informer
Link spre comentariu

textu ala cu bunicu eu chiar l-am vazut pe viu. Bunicu si strabunicu din Banat au prins 100 (hai ca bunicu mai avea o luna pana la 100 si a facut o ocluzie). Aveau livada de pruni si faceau rachie destula, mai si vindeau. Inainte de masa al mai batran aducea bautura pe care o scotea cu tragacea din butoi, doar ca bagau tragacea de doua ori.

Tata a plecat din banat in regat, intelectual si s-a prapadit la 60.

 

Link spre comentariu

Da` in afara de mancat slana si baut rachie, ca nu respirau aeru` asta plin de noxe nu se pune? Miscarea pe care o faceau probabil zilnic la diverse munci nu se pune? Lipsa stresului pe care-l au unii astazi nu se pune? KKturile industriale pe care NU le mancau nu se pun? Si mai pot continua... :) 

Editat de informer
Link spre comentariu

O alimentație dezechilibrată (o juma' de țuică și bucata de slănină/carne fără fructe, legume, etc) normal că face rău, indiferent cât de bio ar fi respectivele produse.

Ideea e că (în ipoteza în care  omul știe să mănânce echilibrat) acele produse făcute în mod tradițional, fără aport de chimicale și alte minuni, sunt mai puțin dăunătoare față de produsele industriale echivalente. 

.....................

E adevărat și faptul că organismul uman (asemenea a orice e viu) are o anume capacitate de adaptare pe termen lung, probabil și la chimicale. 

Eu am bănuiala că dacă (intr-un exercițiu de imaginație) am hrăni o persoană din secolul 18 - 19 cu produsele actuale din hipermarkete, ar da ortul popii în câteva luni :rade:.

 

 

 

 

Link spre comentariu
Acum 9 minute, daniels a spus:

Daca mananci mai mult decat consumi te ingrasi si cu paine cu ceai.

Paine??? :rade:

Pai daca va redau doar o parte din discutiile pe care le aud zilnic despre paine, umplu 5 pagini de forum instant... :) 

E o intreaga aventura sa gasesti o paine buna in ziua de azi... si aici nu ma refer la alea "de secara" care au o lingurita de faina de secara la o cana de faina de grau ci treburi d-alea mai de finete, ca de ex. ce fel de bob e, cum e macinat, cata "fibra" are... s.a.m.d.... f. complicat de trait in ziua de azi... 

Daca trec la ceai, acolo ii si mai complicat... sper ca nu puneti zahar tos in el?!?  :rade: 

Glumesc... sper sa nu va suparati...

 

Editat de informer
Link spre comentariu

Informer, sa nu cadem in extrema cealalta.  Nu asa se pune problema. Romanul zice: ce-i prea mult, nu-i sanatos! Daca maninc putina slanina, o data pe luna, prefer pe aia facuta de mine. Daca maninc o bucatica de cirnat la doua saptamini, il prefer pe cel facut de mine. Ce e mai bun, 100 g salam  din comert sau 100 g cirnat facut in casa. Nici ca vegetarieni nu stam mai bine, la citi nitrati si nitriti sunt in legumele din supermarket! Eu pun pe gradina doar gainat de gaina. Gaina care maninca boabe, iarba si ginganii gasite prin ograda. Cum ziceam mai sus, daca nu maninc rosia in doua zile, o arunc, ca s-a flescait.

Adica, daca tot maninc slanina, o prefer pe aia afumata de mine, nu pe aia spoita cu fum si imbibata cu apa si  E-uri.

Ca romanul mai maninca nesanatos e una, si ca romanul maninca chimicale e alta! 

Link spre comentariu

Cum bine zice Doru, cumpatarea e totul. Daca nu stii sa faci tuica, lasa pe ala care stie. Ca si asta e o meserie!!! Trebuie sa stii cind pui capacul la butoiul de borhot, trebuie sa stii cum sa incalzesti borhotul, trebuie sa stii cind sa incepi sa stringi ce pica pe teava. Asta se dobindeste prin experienta.

Acum 8 ore, informer a spus:

KKturile industriale pe care NU le mancau nu se pun?

Pai vezi? Parca de asta vorbeam mai sus, de kkaturile industriale si de slaanina facuta in casa!

Despre piine nu spun decit ca nu am mai mincat piine buna de peste 20 de ani. Nici aici nu se face piine ca altadata, dar oricum nu se compara cu cea din supermarket. Cit despre ceai, il culeg singur: urzica, musetel, coada soricelului, menta, sunatoare, galbenele, soc. Si nu de pe marginea drumului. Fara zahar. Nu cumpar din comert nici un ceai. Cel la plic e cel mai nasol.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, icar a spus:

Informer, sa nu cadem in extrema cealalta.  Nu asa se pune problema.

...

 Romanul zice: ce-i prea mult, nu-i sanatos! 

Romanul zice o multime dar hai s-o spunem pe aia dreapta: in RO nu exista o educatie culinara serioasa si ca dovada numarul extrem de mare de bolnavi in general de afectiuni cardio-vasculare mare parte datorita alimentatiei nesanatoase. La noi se manca paine cat de multa si dupa caz: sunca sau cartofi, depinde cat de instarit esti... :)

Exagerez putin in mod intentionat dar adevaru` nu-i departe. 

Cateodata, de curiozitate, ma uit in mall in "food court" de ce-i asa mare coada la "bucataria romaneasca traditionala" si ce cumpara lumea... uitati-va odata de curiozitate... :) .

 

Editat de informer
Link spre comentariu

 Se considera in mod gresit ca tot ce-i natural e automat si sanatos...ei bine, nu-i tocmai asa! Si viceversa, nu tot ce e "artificial" e daunator.Evident ca e de preferat ca legumele sa fie din gradina proprie, atunci cand e posibil, cand ai gradina adica, fara ingrasaminte chimice, fara pesticide, etc. Obsesia romanilor pentru carne si paine e principala cauza de boli cardiovasculare si de diabet, dar asta se rezolva pe parcursul generatiilor, nu poti pretinde unora care par a veni din Evul Mediu sa inteleaga biochimia alimentara, si sa aiba o alimentatie stiintifica.Mai ales ca termenul asta a fost violat in anii `80, stim cum(...).

Link spre comentariu
Acum 3 ore, icar a spus:

Despre piine nu spun decit ca nu am mai mincat piine buna de peste 20 de ani.

Incearca sa ti-o faci singur. Rar mai cumpar, si cand o gust, imi vine sa ma las...sunt cateva sortimente pe la brutarii in oras, mai bune, dar sa te duci pana acolo pt o paine, parca mai bine lipsa. Acum trebuie facuta si diferenta intre o paine buna si una curata.Si de la lidl am cumparat paine buna, dar naiba stie ce contine. In aia de o fac acasa stiu sigur ce contine. Nu am pretentia ca nu contine deloc urme de chimicale (asta ca sa inchid gura carcotasilor) dar cu siguranta sunt mai putine decat se gasesc intr-un aluat congelat, iar gustul si prospetimea (mirosul de paine coapta) face toti banii.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 5 ore, icar a spus:

Cum bine zice Doru, cumpatarea e totul. Daca nu stii sa faci tuica, lasa pe ala care stie. Ca si asta e o meserie!!! Trebuie sa stii cind pui capacul la butoiul de borhot, trebuie sa stii cum sa incalzesti borhotul, trebuie sa stii cind sa incepi sa stringi ce pica pe teava. Asta se dobindeste prin experienta.

 

Sau prin cunostinte. Metanolul si etanolul au temperaturi de vaporizare diferite, datorita punctelor de fiebere diferite - alcoolul metilic are punctul de fierbere la 65 °C , iar cel etilic la aproximativ 78 °C, deci la inceputul distilarii "iese" metanolul ( toxic ).  Bunicul habar nu avea, insa primii litri de alcool in pastra pentru frectii sau se arncau pur si simplu.

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări