Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Acum 14 ore, Усилитель a spus:

S-a uitat benzoatul de sodiu care ...

s-a folosit mult si înainte de lovilutie. Se gasea de cumparat la liber (pliculete) si se adauga la conserve, gem, compot etc. În ultimii ani, când nu se mai gasea mai nimic, lumea l-a înlocuit cu aspirina si, în loc sa pui un vârf de cutit de "conservant" (AKA benzoat de sodiu alimentar, E211), puneai între un sfert si doua pastile de aspirina în borcanul de gem.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, mac01 a spus:

Orice produs natural sau bio cum ii mai zice acum nu tine mult timp....

Cand ma duc pe la tara mananc bio...carne prajita si carnati scosi de la untura

Buna

Unele se degradeaza,dar cele care le-ai descris nu.

Eu tin afumaturile in camara si nu se degradeaza absolut deloc.E important in schimb sa se dezhidrateze in perioada 

rece a iernii,dupa care"nu mai au moarte" decat in cratita.Cand locuiam la tara le afumam si le tineam in podul casei.

Primavara(dupa ce dadea caldura) incepeau deja sa curga,de cald ce era in pod.Abia atunci le coboram,dar nu pentru ca s-ar

fi alterat ci pentru ca se uscau prea tare si trebuiau fierte dublu ca timp.

Nu am folosit decat saramura(de izvor,nu"confectionata"acasa) si fum din lemn de esenta tare.

Acum procedez la fel,doar ca am o afumatoare fabricata dintr-un dulap metalic(unui vecin i-a luat foc

afumatoarea din lemn si nu vreau o experienta similara:rade:).Singura problema este materia prima,in cele mai multe

cazuri este cumparata din magazin,mai rar tai cate un porc.

Spor tuturor

Alex

Link spre comentariu
Acum 2 minute, -Atlas- a spus:

Cand locuiam la tara le afumam si le tineam in podul casei.

In cat timp se afumau?

Ca fapt divers, o afumare industriala, in celula, cu generator de fum, dureaza cateva ore. Efectul nu e nici pe departe ca cel obtinut traditional. Poate doar pt necunoscatori, in primele zile dar nu mai mult de 2...3 se simte efectul de afumare. Subliniez, efectul, pt ca nici nu poate fi vorba de o patrundere in masa produsului. Adica se mizeaza pe faptul ca produsul se consuma inainte de a trece efectul de ''afumare traditionala'', la suprafata, dupa metoda industriala. Mai e mult pana departe...dar binenteles, cei care cred ca  mananca bio, produse fabricate traditional, dupa retete industriale, se simt mai bine decat cei care nu consuma, si incearca sa se convinga singuri ca asa este.

Link spre comentariu

Buna

Poi in o luna,cu fumul de la soba din bucatarie.Acum le afum cam o saptamana,cate un fum,doua pe zi.

Anul acesta am folosit lemn de prun(din lipsa de altceva),anii trecuti am mai folosit rumegus,dar nu am gasit.

Am gasit rumegus de rasinos si de esenta tare dar taiat cu drujba,total nepotrivite.

Spor

Alex

Link spre comentariu
Acum 40 minute, doru3160 a spus:

In cat timp se afumau?

Ca fapt divers, o afumare industriala, in celula, cu generator de fum, dureaza cateva ore. Efectul nu e nici pe departe ca cel obtinut traditional. Poate doar pt necunoscatori, in primele zile dar nu mai mult de 2...3 se simte efectul de afumare. Subliniez, efectul, pt ca nici nu poate fi vorba de o patrundere in masa produsului. Adica se mizeaza pe faptul ca produsul se consuma inainte de a trece efectul de ''afumare traditionala'', la suprafata, dupa metoda industriala. Mai e mult pana departe...dar binenteles, cei care cred ca  mananca bio, produse fabricate traditional, dupa retete industriale, se simt mai bine decat cei care nu consuma, si incearca sa se convinga singuri ca asa este.

M-am intalnit cu un fost coleg care lucreaza in aceasta industrie si mi-a spus ca fumul este acum..lichid. Deci nici atat nu se face, macar, sa-i dea miros de fum adevarat!

Link spre comentariu

Este de mult esenta de fum  lichida. In anii 2000 cand am activat in domeniu, era, dar nu era folosita de toti. Mai erau care se gandeau si la efectele rezultatului final. Depindea doar de procesator daca voia sa folosesaca sau nu. E mai ieftin sa inglobezi mirosul si gustul in produs, in timpul procesului, decat sa te dotezi cu celule si generatoare de fum, basca timpul de productie creste, cu consumurile aferente, personal specializat, etc. E usor sa scrii bio pe un produs, si e si mai usor sa-l inghiti, daca nu stii despre ce e vorba.

Link spre comentariu

8_transistor_high_fidelity_sr_h506l_1568Am reusit sa fac rost de un radio portabil "hi-fi " japonez , destul de rar din 1970 , cu 8 tranzistoare L-M-S ,2 difuzoare (???)

Standard RadioCorp SR-H506L.....stare buna , inca nu l-am incercat , deocamdata are bara ferita rupta ....poate iese la vanzare , eu "dau "pe tuburi...

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
La 09.02.2020 la 11:22, icar a spus:

Okean, stii ce era interesant? Aveai salam Torpedo, Vinatoresc, Italian, de vara, de Sibiu, Victoria. Le deosebeai gustul cu ochii inchisi! Acum, ...orice are acelasi gust, dat de sare si ciclamat!

Si nu sariti ca-i imagine de propaganda, eu am prins astfel de galantare, si in provincie si in Bucuresti.

Lista este mult mai lunga, eu as adauga si carnatii Trandafir, imi placeau tare mult...

Link spre comentariu

Doru, joia ma duc in piata si iau de la tarani cirnati, slanina, jumari, iar in jurul Craciunului, ciolan afumat, măietic sau toba. Nu au decit in sezon. Totul e facut in casa, afumat de ei. Nu fac nimic separat, vinde ce consudera ca-i prisoseste. Tot joia, vin niste dughenari, care asta fac, cirnati, slanina, jumări, pece afumata, ciolan afumat, ciolan afumat. Afumat cu fum de lemn, nu cu chimicale. Mai vind carne de porc si vita, proaspata. Cu asta se ocupa in perioada rece. Cind vine caldura, nu mai gasesti decit slanina, carne proaspata si, eventual, cirnati. Mai gasesc salam de casa si virșli. Proaspeti facuti. Gasesc, in fiecare joi, telemea de vaca sau oaie, topfăn, facute cu o zi inainte de a fi vindute. Gasesti si telemea mai veche, de pina la o saptamina. Dupa sfinta Maria, cind coboara de la munte, gasesc brinza de burduf adevarata, fara urma de conservant. Aia se termina repede, cam intr-o luna, nu mai gasesti.  Adica mincare adevarat bio. Cine vine cu retete industriale ramine cu marfa pe raft, nu are trecere.

Doru, nu vorbim de fabrici, si nici de slanina care sta la macerat 20 de zile. Din aia face multa, daca o afumi bine, se tine. Cind eram pusti, ai mei tineau slanina in pod/pivnita pina toamna. Cirnatul statea pina prin mai, dar nu ca se strica, diparea de pe bat, ca era mincat. Maieticul, toba, trebuiau mincate pina in februarie, ca se stricau. Nu se punea nici un conservant. Peste vara, mincam carne si cirnati, afumate si puse in untura. Nu se stricau, desi nu aveau conservanti. Faceam, si fac si acum, dulceturi de mere, gutui, prune, capsuni, macese. Nu pun fir de conservant sau aspirina!,   dar mai am si din 2015, si sunt excelente! Imi vine sa rid cind vad in magazine miere sau vin cu termen de valabilitate. Ori hrean!

Mac, daca am cules rosia si nu o maninc in doua zile, o arunc la gaini, ca se flescaieste! Rosiile "oltenesti" stau pe taraba si doua saptamini si nu au nimic!

Nu e vorba de bio, un concetp aiurea, e vorba de mincare curata, de la mama ei. Daca iau un cirnat afumat de la dugheana si simt ca nu e in regula (de exemplu, cind il tai are aspect de salam, ori e prea sarat, ori fumul are un aspect ciudat), il maninca ciini, si de acolo nu mai cumpar!

Nu comparati piata din Bucuresti, plina de telemea "de Rasinari" ori "de Sibiu", cu piata din oraul meu, unde brinza de Jina ori Lancram, ceapa sau cartofii de Loman, covăsîtul de Daia ori smintina de Doștad, sunt chiar de acolo!

Link spre comentariu

Durata de stat la fum, difera functie de cum e de uscat produsul, cit de frig e afara, de afumatoare, de cit de afumat il vrei. La carne, cirnati, toba, măietic, doua trei humuri, cu o zi pauza intre ele. La slanina, trei, patru fumuri, cu o zi pauza dupa primul fum, apoi zilnic. Deosebesti foarte usor fumul adevarat de cel "lichid", dupa culoare si cit a patruns in produs. Iau țambal afumat din magazin. inainte de al gati, il pun putin in apa rece. Apa se coloreaza in rozaliu! Daca fac asta cu țambalul meu, sau cumparat de la tarani,  apa in care a stat ramine incolora, dar miroase a fum.

Editat de icar
Link spre comentariu
Acum 35 minute, icar a spus:

Doru, joia ma duc in piata si iau de la tarani cirnati, slanina, jumari, iar in jurul Craciunului, ciolan afumat, măietic sau toba.

Vad ca nu te-ai prins ca vorbeam de magazine de profil, nu de piata. Ca producator sa ai 4 magazine proprii, si cine stie la cate mai livreaza marfa, sigur acolo vorbim de o fabricuta. Acolo orice e posibil, numai productie dupa retete traditionale, nu. Da, se poate vorbi de o anume calitate a produselor, dar trebuie sa tinem cont ca acel producator mic, trebuie sa existe pe o piata concurentiala. Tentatia pt el e mare sa evite cheltuielile mari, in detrimentul calitatii. Sunt multe de spus, dar fiecare le stie pe ale lui. Produsul cu adevarat bio, e cel care il faci cu mana ta. Acolo ai toate datele problemei, nu ai nici un fel de necunoscuta, incepand de la animalul sacrificat in batatura, pana la produsul finit, preparat in casa pt consum, nu pt vanzare.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 7 minute, sesebe a spus:

La origine și fumul lichid este tot bio. 

Se obține prin condensarea fumului generat cind se fabrica cărbunii pt grătar, prin carbonizare la temperatura înaltă fără oxigen. Deci este fum tot natural doar ca este "conservat". 

Buna

Gresit

Toti cei care dau"cu toporul" in fum dau in cel lichid.

Nimic mai daunator decat fumul lichid,este mai cancerigen decat multe altele.

Spor tuturor

Alex

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări