Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

1 oră în urmă, informer a spus:

N-aveti o poza cu aparatu` ala rusesc de masura (sau aparatele?) de la care provenea denumirea de "multi Ț-et"... sa-i arat lu` nepotu`...

Multizet a fost si o serie de aparate de masurat de la Siemens.

Tot cu multe gauri a fost ICE Supertester 680.

Rusesc cu gauri multe a mai fost si Ц4323.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Primul meu "aparat de masura" a fost un "generator de ton" cu alimentarea intrerupta, "sunam" circuitele cu el... dupa care l-am pus in colectoru` unui darlington cu ceva EFT-uri, sa-i maresc "sensibilitatea"... dupa care mi-am facut unu` cu C520D (sper sa-mi amintesc bine...) ... dupa care MAVO "mic", MAVO "mare" si dup`aia digitale... la astea nu le mai stiu ordinea :) 

Editat de informer
Link spre comentariu

Imi aduc aminte si de asta, cu gaurele Ț20, nu am avut, am vazut la altii. Primul aparat de masura l-am facut dintr-un VU-metru de Tesla, seria cu scala liniara. Nu am avut comutator, era tot cu gaurele, bucse de antena. Urmatorul a fost facut dintr-un instrument recuperat, 100 uA, cu scala foarte mare. Am schimbat acul cu un fir de sticla si l-am reechilibrat. L-am avut pina acum dupa 2000, cind l-am dat. Am mai avut unul, facut cu integrat nemtesc, C520D, parca, voltmetru integrat de panou, asa era cunoscut. Ii facusem un convertor curent/tensiune si un redresor fara prag. Am mai cochetat cu 7106, dar nu s-a concretizat nimic.

Supertesterul, nu era o copie dupa un aparat japonez? Nu mai stiu cum se numea, dar era la fel.

Link spre comentariu
Acum 33 minute, Nostalgic a spus:

Avometru  CU MULTE GĂURI.

Multimetre rusesti cu borne(gauri) au fost TT1,Ц20,Ц4323.Multimetrul Ц20 din poza lui Nostalgic are carcasa de ebonita,este din primele modele,asemanatoare cu TT1.https://www.olx.ua/obyavlenie/tester-strelochniy-tt-1-IDFIVCF.html?sd=1#ba14101909

O carte despre multimetre analogice rusesti, mai noi,cu multe detalii:https://www.elec.ru/files/2019/10/01/Perenosnye_strelochnye_kombinirovannye_pribory.PDF

Editat de vio2007
Link spre comentariu
Acum 33 minute, icar a spus:

Supertesterul, nu era o copie dupa un aparat japonez?

Atunci nu eram preocupat de asta. Cand l-am vazut, mi-a picat cu tronc, si nu m-am lasat pana nu l-am cumparat. In acea perioada, supremul cunoscut era MAVO35 in materie de multimetre, si asta face tot ce face un MAVO35, (basca ceva in plus), la fel de bine, dar la jumate din marime si mai putin de un sfert in greutate. Era ideal pt purtat in geanta si carat in deplasari. Acum ca s-o potrivi ca forma cu ceva japonez, n-am aflat, si atunci nici nu visam un japonez pe masa. Tendinta era diversificarea pt toti producatorii. Si ceva sovietic am vazut in stilul asta. Nu stiu care pe care s-a copiat, dar pot spune ca asta face tot ce se lauda in cartea tehnica. Singurul neajuns, ca sa zic asa, a fost inca de la inceput, alimentarea cu baterie de 3V pt domeniul rezistenta. Se gasea mult mai greu decat formatele obisnuite de 1,5V.

Link spre comentariu

Si la noi ICE Milano se vedea doar in reviste, si alea greu de procurat. Ulterior am aflat cate produceau in vreme ce noi nici nu visam la multimetre, ne jucam cu DU20. Bune si alea de altfel, dar cam greu spre imposibil de procurat pe persoana fizica. Alternativa cea mai facila ramanea la sovietice. In vremea cand cautam aparat de masura, vizasem TL4. Cred ca aparuse varianta M. Nu stiu de ce, dar alea mi-au placut ca forma si robustete. Cand am dat cu ochii de 680R, am uitat instant de sovietice si am inceput sa completez suma ca sa-l pot cumpara. N-a fost chiar la indemana, asemenea suma ustura la buzunar, dar s-a amortizat destul de repede. Nici acum nu stiu de ce erau atat de scumpe, pt ca la interior erau foarte simple. Poza e facuta cu ocazia schimbarii unei rezistente prajite.Firele care se vad erau scoase de pe bornele bateriei, ca sa pot monta in compartimentul din spate unde tineam si testerele, doua baterii AA .

DSC06183.jpg

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 7 minute, doru3160 a spus:

...In vremea cand cautam aparat de masura, vizasem TL4. Cred ca aparuse varianta M. Nu stiu de ce, dar alea mi-au placut ca forma si robustete.

Am avut TL-4M din 1978 pana in 1991....cand a subcombat microampermetrul in urma unei cazaturi!:nervIntre timp ,prin 2000, am gasit de cumparat unul f.bine pastrat si functional si l-am cumparat!...il mai scot din cand in cand de la naftalina si ma joc cu el....

IMG_0965 (FILEminimizer).JPG

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări