Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire condensatori filtre

Horat1u

Postări Recomandate

Buna,

Am niste boxe JBL TLX 510 si vreu sa stiu daca se merita sa schimb condensatorii din filtre cu altii mai buni, cat de mult se va schimba sunetul?

Filtrele au condensatori Bennic Bipolari, firma stiu ca este buna dar sunt bipolari si ma gandeam sa pun MKP inalte si MKT medii.

Boxele suna ok, dar intodeauna este loc de mai bine :)

Multumesc!

IMG_20191015_090744.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

6

• cipry

6

• Horat1u

2

• sesebe

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cauta pe net schema filtrului sau la nevoie ridic-o si vezi ce face fiecare C.

Ca regula generala merita schimbate cu MKP doar C-urile serie cu difuzoarele - pt sunet mai bun si

cu MKT cei de pe bas pt o rezistenta mult mai buna in timp (electroliticii se usuca, cu atat mai repede cu cat curentul prin ei este mai mare).

Dar Faust are dreptate, nu vor incapea.

Atentie, nu orice MKP.  Unii suna mai prost decat electroliticii,  de ex cei galbeni la 250-275V~ si cei "audio" Audiophiler.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Ceva la 3-4  - hai, max.5 euro bc pt inalte. 

Gasesti la AA in Cj sau prin Polonia, Olanda, etc.

Pt difuzoare mai bune poate merita si conzi mai buni dar la JBL-urile acelea nu cred ca se va simti diferenta fata de altii mult mai scumpi.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutare,ca sa nu mai deschid alt topic,am o pereche de boxe Canton Ergo SC-L cu controller de RC-L (un egalizator parametric cu setari fixe,in cateva trepte,intercalat intre preamplif si final),ar merita inlocuiti condensatorii si eventual rezistorii? Nu am putut scoate filtrul din boxa este foarte bine lipit,sunt 2 componente pe care le-am incercuit,nuimi dau seam ce sunt,nu au nici o notatie pe ele decat imprimat Canton.

20191114_181941.jpg

20191114_181956.jpg

20191114_182055.jpg

20191114_182100.jpg

20191114_182113.jpg

20191114_182426.jpg

filtru canton SC-L.jpg

Link spre comentariu

Parca ai facut pozele alea prin gaura cheii, nici de-al naibii nu-i una cu filtrul intreg...  Ma refer la placa de medii-inalte.

Piesele incercuite sunt probabil 2 condensatori, nu se pune problema sa fie inlocuiti.

Cel mult cei doi electrolitici ar merita schimbati, de preferat cu  MKT.   Cel din sectiunea de joase nu va incape pe cablaj,  deci va trebui prins cu un colier pe peretele boxei si trase fire.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Merci pt sfaturi,nu era chiar gaura cheii ci gaura difuzorului,destul de inghesuita zona .Rezistorii ar avea rost sa fie inlocuiti,se v-a simti ceva diferenta?

20191114_182808.jpg

Editat de cipry
Link spre comentariu

Nu. Si in general toate piesele arata foarte bine, fara urme de incalzire sau imbatranire.

Difuzoarele de bas au fiecare 8 ohmi si sunt legate in paralel ?

Asa, ca sa mai schimbi ceva dar fara vreo garantie ca s-ar auzi diferenta ar fi condensatorii serie de pe medii si inalte - trebuie insa sa scoti filtrele si sa ridici putin schema ca sa fii sigur care sunt.  Inlocuirea ar trebui facuta cu conzi audiofili MKP de 3-4-5 euro bc (pt cel de pe inalte) si ceva mai scump cel de pe medii (pt ca este de valoare mai mare).  Merita sau nu ... nu poti sti pana nu incerci sau gasesti relatarea [credibila] a cuiva care a facut exact asta.  Spun credibila pt ca mie nu mi se par realiste povestile cu condensatori schimbati in boxe de calculator si  " Whooow, what a difference ! " ...  (Adica povesti sunt multe pe net)

Editat de Shambala
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

20200408_101908.thumb.jpg.0280bcc408064e1e51809965e04ecef5.jpgSalutare tuturor,acum cu statul pe acasa mi-am facut timp si am luat schema filtrelor.Condensatori negrii indica o valoare de 69uf (toti 4 de pe cele 2 filtre,cate 2 in paralel la fiecare filtru),masurari cu capacimetru,ca rezistenta undeva pe la 14Mohmi in urcare lenta,nu scrie nimic pe ei,deci nu stiu ce sa zic.Filtrul de bas e pe alt cablaj,format dintr-o bobina si un cond de 100uf/100v.Cu ce condensatori (firma/model) imi recomandati sa ii schimb (toti sau care ar avea un efect ,de la Audio alch.. cluj)?

20200408_101919.jpg

20200408_101951.jpg

Editat de cipry
Adaugare text
Link spre comentariu

Parerea mea este in continuare sa nu schimbi nimic.  "Condensatoarele" alea mari negre paralelipipedice nu sunt sigur ca sunt condensatoare, desi nu imi dau seama ce altceva ar putea fi.   Regret dar nu imi dau seama cate picioare au. Si oricum nu ar fi relevant (exista condensatori cu cate 2 sau mai multe randuri de picioare).

Condensatorul de 4,7uF din serie cu tw este cumva electroliticul albastru ?

Link spre comentariu

Lasă-i asa ca 99% nu vei simți nici o îmbunătățire a sunetului. 

Pare un filtru făcut bine și folosind componente de calitate. 

Ca să îmbunătățești sunetul (dacă este posibil) ar trebui sa reproiectezi tot filtrul și îți trebuie echipamente pt măsurători ale sunetului, experienta în asa ceva, și timp pt experimente. Și chiar și după asta s-ar putea sa ajungi la concluzia ca nu prea ai ce îmbunătăți. 

Ps, am postat simultan. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Condensatorul de 4,7uf este cu codul 2856,este langa cele 2 negre de pe pcb.Cel albastru  e din filtrul acela separat format din 2 rezist,cond si bobina,acesta e 100% defect,unul masoara 18uf si cel din al 2-lea filtru 11uf ,pe el scrie 5,6uf.Ideea e ca inaltele sunt destul de slabe (am comparat cu modelul rc-l care arata cam la fel).Condensatoarele acelea negre...au 2 terminale,sub ele se vede rasina rosie si toate imi arata in jur la 70uf pe capacimetru.Acum am primit raspuns de la canton.de,ei spun ca valoarea este de 56uf la 23vac .Nu e cam mica tensiunea de lucru? 

Please find below the values of cap 5875:

è Kondens. KD EV   56µF 23VAC       R-F Rm:42,5/Größe:45x30x30

20200408_132552_HDR.jpg

Editat de cipry
Link spre comentariu

Schimba condensatorii albastri electrolitici (pe ambii) cu unii noi. Pot fi tot electrolitici NP, vor tine vreo 10 ani cel putin.

Ma intreb daca nu cumva condensatorii negri mari ascund o "golanie" constructiva - adica sa fie cate  un electrolitic inecat in rasina in acele carcase de plastic. Rareori condensatorii tip film imbatranesc si ajung sa aiba abateri atat de mari fata de valoarea nominala. In acest caz ar trebui schimbati si ei, dar 56uF film este o valoare scumpa. Ca valoare se obtine din 2 de 50u + 10-12uF pusi toti in paralel. Sau pui 2 de 220uF polarizati in serie si cu un 2,2uF MKP peste ei.

Electroliticul de pe bas aproape sigur are si el valoarea in balarii, prin el trece cel mai mult curent si este normal sa imbatraneasca primul. Sugerez inlocuirea cu 2 x C/2 pusi in paralel (pt a imparti curentul prin 2 C egali).

Pt a se auzi mai tare inaltele mare lucru nu poti face, doar sa suntezi R serie de 0,47ohmi si sa o scoti pe cea de 33ohmi, dar mare diferenta nu poate fi ca nivel. Insa se poate sa schimbi un pic (in mod nedorit) curba de taiere a filtrului, pt ca nu va mai vedea aceeasi impedanta ca acum.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări