Dorin Bodea Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 (editat) Adrian_Pic, postarile tale sint disruptive, distructive si mai tot timpul irelevante, se aseamana foarte mult cu acel talmes-balmes pe care-l ai in semnatura. La ce ne foloseste ca umpli juma de pagina cu "am pus" ceea ce Marius "a pus" initial, crezi ca avem nevoie de indrumarea ta? Cele doua standarde IMD curente pentru testarea amplificatoarelor sint cele SMPTE/DIN adica 60Hz:7kHz, 4:1 si 250Hz:8kHz, 4:1 In rest, considerente, metodologii, frecvente istorice, poate gasi fiecare din cei interesati cu orice motor de cautare pe net, chiar si in limba romana. PS, Later Edit: A se observa in print-screen-ul atasat (al unei masuratori reale) ce se "alege" din raportul 4:1 intre frecvente pe o ordonata Y logaritmica. Editat Octombrie 26, 2019 de Dorin Bodea Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 (editat) 1 oră în urmă, franzm a spus: La pag. 66. un extras scurt din textul de la pagina 66 What is more, harmonics of the original two frequencies combine with each other to produce still more "sum and difference" signals. None of these additional signals was present originally, so that we have now introduced distortion. LE Atenție popa marius a încercat să determine imd cu tubul final PL519 adus în clipping/tăiere/limitare (în prag de A2 unde etajul draivăr nu poate asigura comanda gc) așa trebuie determinat/măsurat imd ? La cât se poate estima imd în imaginea de mai jos ? Editat Octombrie 26, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 Acum 19 minute, valderama a spus: LE Atenție popa marius a încercat să determine imd cu tubul final adus în clipping/tăiere/limitare (în prag de A2) așa trebuie determinat/măsurat imd ? Fara sa cercetez prea mult cred IMD trebuie masurat in aceleasi conditii de putere insumata ca si THD. Deci se poate incepe la 1W, 5W, ..., pina la puterea maxima. Important este sa se precizeze conditiile Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 1 oră în urmă, Dorin Bodea a spus: La ce ne foloseste ca umpli juma de pagina cu "am pus" ceea ce Marius "a pus" initial, crezi ca avem nevoie de indrumarea ta? Vezi tu pozele in atasamentul lui Marius??? Eu am pus un link unde se vad pozele si am postat din el doua poze. Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 https://www.google.com/search?q=Intermodulation+Distortion+February+1960+Electronics+World&oq=Intermodulation+Distortion+February+1960+Electronics+World&aqs=chrome..69i57j69i60l3.582j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 Trebui inteles faptul ca oscilograma in care apare curentul de grila nu are nicio valoare ca masuratoare ci este doar o situatie ce poate aparea la depasirea unui atac pe grila. Am redimensionat schema de principiu in una functionala asa ca in curind am sa postez o serie de masuratori mult mai bune in sensul ca pentru fiecare watt masurat se va vedea oscilograma IMD insotita de valoarea THD plus spectrul armonic Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 (editat) La 20.10.2019 la 6:53, valderama a spus: de regulă IMD se măsoară pentru 65% din puterea maximă utilă în sarcină Cam așa se traduce domnilor propriul meu citat, se setează A amplitudinea frecvență joasă la 0,8 din pragul de limitare(în putere utilă înseamnă coeficient 0,64 din puterea maximă sinus nelimitat), se setează amplitudinea frecvență înaltă la 1/4 din A În principiu amplitudinea compusă nu trebuie să sară pragul de limitare. Evident se poate măsura imd și pentru 1W-2W în sarcină la ieșire (puteri mai mici în sarcină la ieșire). Desigur NU vă oprește nimeni sa măsurați/estimați imd cu amplificatorul adus în limitare/clipping . Unii dokktori în urmă cu patru ani habar nu aveau de clipping (pot dovedi cu trimitere aici pe forum), dokktorii măsoară cu echipamentul din dotare după știința lor. Editat Octombrie 26, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 Ce reprezinta calculul de sub imagini? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 Explicatia la (U*U)/R Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 Acum 4 ore, valderama a spus: Cam așa se traduce domnilor propriul meu citat, se setează A amplitudinea frecvență joasă la 0,8 din pragul de limitare(în putere utilă înseamnă coeficient 0,64 din puterea maximă sinus nelimitat), se setează amplitudinea frecvență înaltă la 1/4 din A În principiu amplitudinea compusă nu trebuie să sară pragul de limitare. Evident se poate măsura imd și pentru 1W-2W în sarcină la ieșire (puteri mai mici în sarcină la ieșire). Desigur NU vă oprește nimeni sa măsurați/estimați imd cu amplificatorul adus în limitare/clipping . Unii dokktori în urmă cu patru ani habar nu aveau de clipping (pot dovedi cu trimitere aici pe forum), dokktorii măsoară cu echipamentul din dotare după știința lor. Frecventa joasa de 80 hz cu amplitudinea de 4 ori mai mare decat cea de 5 Khz se aplica la intrarea sincro al osciloscopului de acea nivelul reglat al amplificatorului trebuie sa fie stabilit inainte de clipping pentru 5khz, te rog sa neglijezi acea oscilograma a amplicatorului SE care are o crestere foarte abrupta a IMD inainte de 8w complet nefiresc pentru un tub ce are o putere disipata pe anod de 40w, comparativ un alt SE cu PL504 are IMD mult mai mic la 9w si disipa cam la jumatate. Practic cel mai bun exemplu va fi un PP cu v-mos ce are THD la 25w foarte mici dar care cresc foarte repede peste aceasta putere spre deosebire de cele IMD care devin semnificative doar la peste 30w, se vor vedea... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 (editat) Nu stau să înțeleg/deslușesc ce ai scris mai sus (un alt SE cu PL504...PP cu v-mos...). Clar am neglijat imd "72,4%" ..., din aceste motive am descris procedura limită de mai sus. Rămâne întrebarea asta: La cât se poate estima imd în imaginea de mai jos ? Editat Octombrie 26, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 (editat) Acum 7 ore, valderama a spus: Domnule, deoarece pregatirea mea este mai ales in domeniu Rf va pot ajuta doar cu un hint. Ce aveti acolo este o purtatoare modulata in grad de m=23% avind un semnal cu frecventa modulatoare de aproximativ 60 de ori mai mica decit purtatoarea. Deoarece in Rf masuratorile de IMD se fac putin diferit, rezultatele se evalueaza la fel (fapt esentiale sint IMD3 deoarece ele cad in banda de trecere)...nu ma aventurez sa comentez mai mult si ma limitez la enuntul de mai sus, purtatoare modulata cu m=23%. O spectrograma ar fi perfecta pentru a evalua acest rezultat. Daca asta chiar este intermodulatie...este mare, foarte mare... In desfasurarea in spectrul frecventei veti avea 3 purtatoare, una cu Ap, din oscilograma se poarte aproxima la 3unitati, inca doua purtatoare cu amplitudinea m*Ap/2 asta insemnind aprox 0,34unitati la frecventa de Fp-/+Fm. Daca ar fi 4ohmi impedanta si unitatea este volt efectiv din calcul ar reiesi : Fp 2,25W Fp-Fm 0,03W Fp+Fm 0,03W Util 2,25W, perturbator 0,06W Deci mare, foarte mare, din punct de vedere radio. P.S. Fiind Af apare si semnalul modulator, cel cu frecventa mica. Valoare lui ar fi aprox 0,7V conform conventiei. Puterea se adauga la valoarea utila, 0,12W. P.P.S daca pe osc aveti chiar 1V/div atunci se aplica regula 1Veff=2,82Vpp si puteti calcula valorile reale. Editat Octombrie 26, 2019 de Ion_Bumbu 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 Just a hint Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 27, 2019 Partajează Postat Octombrie 27, 2019 La 16.10.2019 la 5:12, valderama a spus: Dacă apreciem/calculăm IMD în conformitate cu cele două imagini de mai sus găsim aproximativ 39,3%, nu cred că o cfg SE(PL519) poate atinge acest procentaj IMD. De unde a scos doctorul "IMD total de cca 72,4% Estimand a=5div si b=0,8div" ?! NU realizez(a "mâncat" un doi numitor). După estimarea a=5div și b=0,8div dată de der_doktor trebuia să văd 420%/11,6=36,2% (dificil pentru der_doktor un calcul aritmetic simplu ?!) Uite ce calcule savante facea @valderama acum o saptamana...clar ca se pricepe bine la intermodulatii La 26.10.2019 la 20:44, valderama a spus: Nu stau să înțeleg/deslușesc ce ai scris mai sus (un alt SE cu PL504...PP cu v-mos...). Clar am neglijat imd "72,4%" ..., din aceste motive am descris procedura limită de mai sus. Rămâne întrebarea asta: La cât se poate estima imd în imaginea de mai jos ? Ia, uimeste-ne din, nou... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 28, 2019 Partajează Postat Octombrie 28, 2019 (editat) La 26.10.2019 la 19:33, sesebe a spus: Ce reprezinta calculul de sub imagini? Un coeficient de amplitudine ridicat la pătrat (pentru frecvența joasă) în raport cu un sinus sub pragul de limitare. Imaginea aia poate spune așa într-un caz particular amplificator capabil de 8W în sarcină la ieșire sinus nelimitat (sub pragul de limitare) 1 se setează amplitudinea pentru frecvența joasă astfel încât amplificatorul sa măsoare la ieșire 0,64 X 8W = 5,12W 2 se adaugă frecvența înaltă cu amplitudine 1/4 din amplitudinea frecvenței joase. astfel amplitudinea compusă a celor două frecvențe rămâne sub pragul de limitare. în opinia mea această oscilogramă de mai jos nu trebuia prezentată sau se putea specifica că tubul final a intrat în limitare (sau A2 și nu poate fi condus). Altfel spus popa marius trebuia sa seteze amplitudinea frecvență joasă pentru circa 5W în sarcină la ieșire după care aplica și frecvența înaltă. Probabil am fi văzut o imagine ca mai jos Evident NU mă opun determinări imd cu amplificatorul adus în clipping. XX% imd și XX% thd . Editat Octombrie 28, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum