Vizitator Postat Octombrie 20, 2019 Partajează Postat Octombrie 20, 2019 Acum 4 ore, adrian_pic a spus: Nu se (mai) poate regla ceva la amplificator pentru a scadea IMD-ul dupa ce in prealabil amplificatorul fiind deja reglat pentru distorsiuni minime. Diferenta intre masurarea distorsiunilor si cea a IMD-ului consta in semnalul aplicat la intrarea amplificatorului. Nu se poate sa ai un amplificator cu distorsiuni mici si IMD mare si invers, distorsiuni mari si IMD mic. Se masoara IMD-ul doar ca parametru de performanta (si de comparatie) al amplificatorului si atat. Doua tehnici folosite pentru scaderea IMD-ului la amplificatoare, respectiv predistorsionarea si amplificarea liniara folosind componente neliniare se face in faza de proiectare a amplificatorulu si nu in faza de reglaj. Cred in continuare ca ampificatorul l-am proiectat eronat si intra in clasa A2 de acea cresc brusc distorsiunile de IMD cu toata ca pina in acel punct THD sint acceptabile, practic valderama are dreptate Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 20, 2019 Partajează Postat Octombrie 20, 2019 Acum 1 oră, popa marius a spus: Cred in continuare ca ampificatorul l-am proiectat eronat si intra in clasa A2 de acea cresc brusc distorsiunile de IMD cu toata ca pina in acel punct THD sint acceptabile, practic valderama are dreptate Stai linistit ca nu tuseste urechea (sensibilitatea maxima a urechii incepe mult mai sus decat poate reda un dif de bass) cand se intra in clasa A2. In clasa A2 doar bass redai si nu-i deloc pretentios woofer-ul (nu-i tweeter sa o faca pe-a nebunu'). Difuzorul sau incinta distorsioneaza mult mai mult decat ce scoate amplificatorul ala la iesire. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 22, 2019 Partajează Postat Octombrie 22, 2019 (editat) La 16.10.2019 la 12:37, der_doktor a spus: Ce treaba are maestre THD-ul cu IMD-ul? Ia lumineaza-ne...observ ca azi scoti numai perle...:xD Perla ține de întrebarea formulată. O asemenea întrebare te califică doktore. La o așa întrebare uite un răspuns pentru gâgă. Așadar pentru începători răspuns formulat simplu. În amplificatoarele audio cu tuburi apar distorsiuni neliniare din cauza neliniarități caracteristicilor de transfer tuburi și neliniarități caracteristicilor de magnetizare a miezurilor transformatoarelor de ieșire. Acest fenomen distorsiuni neliniare constă în apariția unor frecvențe noi la ieșirea din amplificator, evident aceste frecvențe noi nu sunt prezente în semnalul de intrare.Practic în amplificatoare apar distorsiuni neliniare de tip THD și IMD La ieșirea din amplificator apar și frecvențe noi obținute ca sumă sau diferență dintre orice armonice inclusiv cele dintâi fundamentale. Editat Octombrie 22, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 22, 2019 Partajează Postat Octombrie 22, 2019 Iar scoti perle, valderama. Cand vei masura vreodata THD si IMD o sa intelegi cum apar aceste distorsiuni si cum scapi de ele. Daca de apuci de maine, afla ca am 10 ani experienta inaintea ta. Asa ca ..lasa-ma cu citate de pe net. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 23, 2019 Partajează Postat Octombrie 23, 2019 (editat) Când citez apar ghilimele(semnele citări). Cert nu ai înțeles cum se manifestă caracteristicile de transfer neliniare, tonele de echipament nu dau explicații. Poți măsura o configurație Single-Ended dată non stop distorsiunile nu scad. Fără reacție negativă caracteristica de transfer neliniară se combate tot cu o caracteristică de transfer neliniară. Doktore dacă umpli amplificatorul cu semi-reglabili greu vei atinge rezultate notabile.Dacă stăpânești bine fenomenul cu ajutorul echipamentului din dotare pune aici o schemă cfg-SE cu date concrete(tuburi-traf) care sa conducă la rezultate notabile thd+imd (te inspiri eventual din ce a prezentat popa marius, remediezi problema imd...la thd stă bine). Numai un doktor priceput poate admite distorsiuni thd 1% însoțite de distorsiuni imd 72,4% pentru 8W utili în sarcină la ieșire Editat Octombrie 23, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat Octombrie 23, 2019 Partajează Postat Octombrie 23, 2019 Valderama, daca nu vrei reactie globala cea locala n-o fi buna?! Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 23, 2019 Partajează Postat Octombrie 23, 2019 Acum 12 ore, der_doktor a spus: Cand vei masura vreodata THD si IMD o sa intelegi cum apar aceste distorsiuni si cum scapi de ele. Cum scapi de IMD (sau macar cum il micsorezi)? Link spre comentariu
simson Postat Octombrie 23, 2019 Partajează Postat Octombrie 23, 2019 Acum 5 ore, adrian_pic a spus: Cum scapi de IMD (sau macar cum il micsorezi)? Sunt si eu curios,macar sa invatam ceva util din acest topic.Sigur, colegul @der_doktorne poate ajuta,binenteles daca are dispozitia necesara. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 24, 2019 Partajează Postat Octombrie 24, 2019 Acum 18 ore, valderama a spus: Când citez apar ghilimele(semnele citări). Cert nu ai înțeles cum se manifestă caracteristicile de transfer neliniare, tonele de echipament nu dau explicații. Poți măsura o configurație Single-Ended dată non stop distorsiunile nu scad. Fără reacție negativă caracteristica de transfer neliniară se combate tot cu o caracteristică de transfer neliniară. Doktore dacă umpli amplificatorul cu semi-reglabili greu vei atinge rezultate notabile.Dacă stăpânești bine fenomenul cu ajutorul echipamentului din dotare pune aici o schemă cfg-SE cu date concrete(tuburi-traf) care sa conducă la rezultate notabile thd+imd (te inspiri eventual din ce a prezentat popa marius, remediezi problema imd...la thd stă bine). Numai un doktor priceput poate admite distorsiuni thd 1% însoțite de distorsiuni imd 72,4% pentru 8W utili în sarcină la ieșire Maestre, valderama, uiti mai multe lucruri. Unul ar fi ca dumneata in afara de limba romana, alta nu stapanesti. Nici mama lui Google nu te ajuta sa traduci corect un text, daca nu ai cunostinte minime de languages. Eu, vorbesc mai multe limbi si citesc mai mult decat tine, si nu carti de lampi in romana ci engleza si mai ales germana. Ca sa-ti fie clar pentru totdeauna, eu nu am plecat din Romania pentru..bani, am plecat sa invat ceva, ceva ce nu gasesti , din pacate in tara. 'Una e ca nici aparatura nu poti achizitiona si nici scule audio performante nu vezi in atelier. Singurul de pe aici care se lupta cu ele este Vio, care si-a facut un nume in piata asta de audio, hai sa fim cinstiti. Tu imi zici de caracteristici de transfer...Acum pe cinstite, tu le vezi doar in foaia de catalog a tubului. Eu am construit si detin unul dintre cele mai performante aparate de masurat tuburi. Pot ridica orice caracteristica a unui tub si conectat in mod dioda chiar. Deci.... nu-mi vorbi de caracteristici de transfer, stiu mai multe decat crezi tu despre asta. Ai demonstrat, cu cateva pagini in urma , ca nici o oscilograma a doua semnale modulate nu stii sa o interpretezi, pur si simplu ai aplicat o formula fara sa citesti ca era doar pentru o semialternanta. Oricine a pus mana pe sonda unui osciloscop vedea clar ca semnalul este modulat 75%..si tu imi vorbesti de intermodulatii. Ai masurat vreodata THD? NU...dar incerci sa educi pe altii. Ai masurat vreodata IMD? Clar, nu..dar dai lectii altora. Nu ai facut niciodata cu manuta ta o analiza spectrala a unui semnal audio si sunt ferm convins ca nici nu stii sa interpretezi ce apare acolo pe ecranul analizorului de spectru. De fapt nu esti singurul, mai era colegul Lazaroiu, care simula scheme si trecea un THD de 0,1% iar in FFT se vedea clar ca H2 era la -30dB. A observat cineva asta? NU..de ce? cred ca stii raspunsul... Sincer...cred ca o sa-mi vad de treaba si nu o sa mai postez pe aici...nu se merita. Degeaba pierzi timpul cu explicatii, linkuri catre teorie si poze din experiente practice ca in final vine un mongo si te ia la misto, unul care nu a pus manuta in viata lui pe un analizor de spectru..dar isi da cu parerea de pe net. Nu dau nume..se stiu ei... Uite ce am avut azi pe masa...EL84...stiu ca iti plac astea...sa vezi si tu un amplificator adevarat, nu o flasneta Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 24, 2019 Partajează Postat Octombrie 24, 2019 Cu voia dumneavoastra , un link ( l - am mai postat ) cu o constructie minimala , dar accesibila ( zic eu ) , pentru masuratori preliminare . Nu e analizor de spectru , dar poate fi folositor . Daca e mult sub pretentii , se poate ignora . Si sterge , la fel de bine ... https://www.nutsvolts.com/magazine/article/build-a-basic-audio-distortion-analyzer 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 24, 2019 Partajează Postat Octombrie 24, 2019 Acum 26 minute, gauss a spus: Cu voia dumneavoastra , un link ( l - am mai postat ) cu o constructie minimala , dar accesibila ( zic eu ) , pentru masuratori preliminare . Nu e analizor de spectru , dar poate fi folositor . Daca e mult sub pretentii , se poate ignora . Si sterge , la fel de bine ... https://www.nutsvolts.com/magazine/article/build-a-basic-audio-distortion-analyzer Este un analizor bun si relativ usor de facut Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 24, 2019 Partajează Postat Octombrie 24, 2019 (editat) doktore "pune mâna pe carte" învață ce înseamnă semi-alternanță și în ce context se poate folosi acest termen, așa ai învățat/studiat în Germania ?! Editat Octombrie 24, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 24, 2019 Partajează Postat Octombrie 24, 2019 Acum 7 ore, der_doktor a spus: eu nu am plecat din Romania pentru..bani, am plecat sa invat ceva, ceva ce nu gasesti , din pacate in tara. 'Una e ca nici aparatura nu poti achizitiona si nici scule audio performante nu vezi in atelier. Eu am construit si detin unul dintre cele mai performante aparate de masurat tuburi. Ce aparat nu se poate cumpara din Romania? Ce carte nu se poate cumpara din Romania? Da, nu se poate cumpara aparatura SH (defecta sau in stare de functionare) din Germania, dar tot ce este nou se poate cumpara bine merci, bani sa ai. Tu crezi ca daca ai cumparat SH-uri si le-ai reparat l-ai prins pe Dumnezeu de picior? Aparatul de masurat tuburi cu care te lauzi este doar ansamblat de tine, nu este creatia ta. Oricum, iti mai repet, nu inseamna ca daca masori si obtii niste valori chiar si intelegi ceea ce masori. In repetate randuri ai dat dovada ca esti certat cu teoria. Suntem 3 useri care ti-am cerut sa ne spui: cum scapam de THD si de IMD? (ai mai jos ce ai scris tu cu mana ta). Eu chiar sunt curios la un SE cu un singur tub ce poti sa ii faci? Citat Cand vei masura vreodata THD si IMD o sa intelegi cum apar aceste distorsiuni si cum scapi de ele. In afara de a regla curentul de mers in gol la un PP (care are un driver bun) nu ai ce regla la un amplificator (sau incepi si tu ca Panaitescu sa reglezi armonicile din suruburile ce strang tolele trafului??? ). La un SE cu o singura finala de exemplu ce reglaje faci matale??? Ca si SE-urile tot in categoria amplificatoarelor cu tuburi sunt si nu-s deloc putine. Aaa, la SE cu o singura finala nu avem ce regla. Din ce spui tu are lumea senzatia ca tu din reglaje faci si un SE cu 6C33C sa aiba distorsiunile mai mici decat un 300B. Poti face un exercitiu: nu mai posta nimic pe acest forum un an si ai sa vezi ca nimeni nu-ti va simti lipsa. Asa iti dai si tu seama de contributia ta la aceasta sectiune. P.S. Toti care au plecat in Vest au plecat in primul rand pentru bani si un trai mai bun, deci iti garantez la un test poligraf ca nu esti tu o exceptie. Ca tu nu ai reusit sa faci mare branza nu inseamna ca trebuie sa iti denigrezi tara de unde ai plecat. 3 Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 24, 2019 Partajează Postat Octombrie 24, 2019 (editat) La 16.10.2019 la 12:37, der_doktor a spus: Ce treaba are maestre THD-ul cu IMD-ul? Ia lumineaza-ne...observ ca azi scoti numai perle...:xD Aprind lumina pentru un doktor-orb. Stă scris în carte doKtore ("pune mâna pe carte" învață dacă nu știi), formulează civilizat întrebări pertinente după studiu. citat: "neliniaritatea etajelor poate conduce la apariția unor componente spectrale noi, rezultate în urma unor combinații între fundamentale sau armonicele componentelor din spectru de bază. În acest caz aprecierea liniarități se face cu ajutorul produselor de intermodulație de orice ordin" Editat Octombrie 24, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 24, 2019 Partajează Postat Octombrie 24, 2019 (editat) Citat Ce treaba are maestre THD-ul cu IMD-ul? Ia lumineaza-ne...observ ca azi scoti numai perle...:xD Daca te lauzi ca citesti mult si in mai multe limbi cum de nu stii ce spune un mongo (Rod Elliott): Citat IMD (intermodulation Distortion) is one of the main culprits that can make amplifiers sound 'bad'. It's heavily reliant on harmonic distortion (THD - total harmonic distortion plus noise), but not in any easily calculated way. Any amplifier that has harmonic distortion, has intermodulation distortion as well, and the converse is also true. Deci are treaba THD-ul cu IMD-ul, sau nu? Eu ti-am zis ca tu masori dar nu ai habar de teorie. Mai pun ceva in engleza dar cred ca este prea subtil pentru tine ce scrie acest mongo (Walt Kester is a corporate staff applications engineer at Analog Devices): Citat When two tones are applied to an amplifier that is non-linear, the nonlinearity causes them to modulate one another, producing intermodulation distortion (IMD) in the form of frequencies known as intermodulation products. (For the mathematical development of this concept, see Reference 1). For two tones at frequencies, f1 and f2 (where f2 > f1), the second- and third-order IM products occur at the following frequencies: Second Order: f1 + f2, f2 - f1 Third Order: 2f1 + f2, 2f2 + f1, 2f2 - f1, 2f1 - f2 Editat Octombrie 24, 2019 de adrian_pic Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum