Vizitator Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 (editat) Adăugare la un extras din document http://www.audiodesignguide.com/New2A3/ETF06TS.pdf Ce alegem un atac gc-EL36 simetric(thd mic în atac gc-EL36) sau asimetric (thd ceva mai mare în atac gc-EL36) ?! Zece ani în urmă am exprimat poziția mea pe forum. Etajul μ-follower apare ca potrivit pentru atacul gc-EL36 ? Editat Octombrie 18, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
simson Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 Acum 3 ore, valderama a spus: Etajul μ-follower apare ca potrivit pentru atacul gc-EL36 ? Conform cu valorile din schema etajul de atac u-follower livreaza semnal simetric.S-ar putea desimetriza semnalul intr-o masura mai mica modificand valoarea rezistentei din catodul tubului cu catodul la masa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 Stiu ca acest atac este perfect, l-am testat si nu merita modificat nimic pentru a depasi limitele lui PL36 care oricum se apropie calitativ de 300b cu acest driver dar evident puterea de iesire va fi mai mica Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 @valderama, poate ai uitat care e subiectul topicului. E vorba de masurari cu analizorul de spectru, si avem deja o problema cu IMD_ul ala. Incearca sa te mentii pe subiect si nu mai deturna discutiile. Nu vrem sa vorbim mai tarziu de EL84 in PP si sinusurile tale ne_limitate. Hai sa rezolvam problema cu distorsiunile alea de intermodulatie. Daca nu reusim aici, pe forum, o sa-l rog pe Marius sa-mi trimita montajul in Germania si iti garantez ca gasesc cauza distorsiunii aleia. Si stii de ce vreau asta? pentru ca foarte multi construiesc amplificatoare dar nu masoara nimic....decat puterea de iesire. Distorsiuni a masurat Marius, Vio, Dorin si Simson, aici la tuburi, la silicoane se lupta Greierasu' cu QA401. IMD_uri e mai greu ca nu exista multa aparatura pt asta. Eu am tot ce-mi trebuie in materie de masuratori audio si vreau sa fac asta pt ca userii noi sa inteleaga ca fara masuratori riguroase un amplificator e doar ....flasneta. Apreciez enorm faptul ca Marius a deschis topicul asta si a prezentat problema reala a acestui amplificator. Altul...tacea si nu spunea adevarul, zicea ca functioneaza perfect. Asta e o dovada de fairplay adevarat. Link spre comentariu
Kosmin Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 Am mai spus înainte și chiar pus pe forum poze cum se pot măsura atât după SMPTE cât și după CCIF dacă există un minim de 2 versatestere și o placă de sunet de 24b (sa zicem cu o gama utila de aprox. 100-110dB) Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 19, 2019 Partajează Postat Octombrie 19, 2019 (editat) Doktore din ce cauză acest amplificator distorsionează ? (THD+IMD) Tuburile electronice sunt componente electronice active neliniare sau liniare ? Bun măsori dumneata cu echipamentul din dotare cum "reglezi" THD sau IMD ? , evident nu poți modifica funcția de transfer tub final EL36 totuși cum ajungi cu măsurătoarea la un procentaj THD și IMD minim pentru etajul ăsta final pentru o putere utilă de 5W în sarcină ? Consideri ca amplificatorul construit după schema asta este defect și prezintă un procentaj IMD imens de 72,4% așa cum ai precizat în altă postare ? Atenție popa marius în alt subiect a declarat/măsurat pentru construcția asta THD 1%(f0 1KHz) la 8W în sarcină ieșire. Anomalie amplificatorul "cert" măsoară THD 1% 8W dar IMD atinge "72,4%" Editat Octombrie 19, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Octombrie 19, 2019 Partajează Postat Octombrie 19, 2019 (editat) Eu după ce am cumpărat distordiometrul am "rechemat toate amplificatoarele" la reglat, cum se procedează cu mașinile, unele amplificatoare pur și simplu nu le mai recunoșteam după reglaje. Pentru că pe băiet l-a apucat iar schimbatul calculatorului, o să iau eu "gioarsa" actuală (peste 2000 euro ) o să instalez pe el softul care este folosit de dl Popa, plus ARTA , să fac măsurători cit mai bune, cu toate că uneori am o mare lene să le fac, de mă doare. Aș cumpăra un analizor de spectru dedicat, numai că ce este bun este foarte scump, îl amortizez greu. Avea unu de vânzare Maxid, mă tot gândeam să îl cumpăr, dar.... îmi este frica de tubul catodic, să nu dea colțul, că mă uit la el. După ce am scris asta, poate înțeleg unii "prieteni" de ce amplificatoarele mele sunt scumpe, pentru că prețul nu acoperă doar piesele + manopera, acoperă și amortizarea aparatelor de măsură, altfel.... doar cu un osciloscop și un generator de semnal poate ieși o flasneta, nu o luați ca pe o laudă, dar un amp făcut de mine, reglat bine, este cu mult peste unu care folosește aceleași piese, schemă, dar este reglat minimal, oricind sunt dispus oricărei comparații pentru cine dorește. La fel se întâmplă și cu amplificatoarele restaurate, depanate, îmbunătățite de mine, sunt.... altceva. Cunosc ce se vorbește prin târguri, "nu te duce la Vio că te rupe" , de rupt nu am rupt pe nimeni, numai că unii doresc o depanare a unui amp care a costat 4000..6000 euro cu 100.. 200lei, nu se poate băieți, îmi trebuiesc 4..6 ore doar să îl reglez, dacă nu îl reglez cum trebuie.... spuneți ca s-a schimbat sunetul, cand dați 6000 pe un amp și nu aveți unde să îl reparați.... asta este..... Editat Octombrie 19, 2019 de viobio Link spre comentariu
DANO Postat Octombrie 19, 2019 Partajează Postat Octombrie 19, 2019 (editat) Atata timp cat aparatele respective pe care le folosesti la masuratori au verificarile si calibrarile periodice facute de o firma care are acreditarile necesare sa faca asa ceva. DA poti spune ca faci o un lucru profesional si da poti cere bani frumosi pe asa ceva. Dar daca aceste verificari, calibrari lipsesc sunt doar niste masuratori facute cu o aparatura sh. Editat Octombrie 19, 2019 de validae Nu cita inutil postarea anterioară....citezi doar postări mai vechi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 19, 2019 Partajează Postat Octombrie 19, 2019 Are cu ce le verifica. Având atelierul in Electromagnetica, restul e can-can. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Octombrie 19, 2019 Partajează Postat Octombrie 19, 2019 (editat) Acum 7 ore, DANO a spus: Atata timp cat aparatele respective pe care le folosesti la masuratori au verificarile si calibrarile periodice facute de o firma care are acreditarile necesare sa faca asa ceva. DA poti spune ca faci o un lucru profesional si da poti cere bani frumosi pe asa ceva. Dar daca aceste verificari, calibrari lipsesc sunt doar niste masuratori facute cu o aparatura sh. "prietene" tu uiți unde am eu atelierul, și cu cine sunt prieten pe acolo, îți garantez că aparatele sunt calibrate în laborator de metrologie, o firmă cu mari pretenții are și așa ceva, încă de pe vremea cizmarului împușcat. Pentru cultura ta generală, un aparat devine sh imediat cum iese pe ușa magazinului și este scos din ambalaj. În sfirsit.... nu stau să îți explic mai multe, tu fiind unul dintre cei mai țifnosi și cu nasul pe sus.... din zona Ardealului, trăsătură care nu prea caracterizează locuitorii din Ardeal, cine știe, poate tatăl tău este oltean. Să îți cauți un băț mai lung cind mai vrei să bagi bățul prin gard, cu unu așa mic nu mă poți atinge. Uitasem Vezi că în preurile phono trebuie să folosești conzi cu maxim 1% toleranță în circuitul care asigură curba RIIA, conzi care au mărimea destul de mare, mă refer la cei de calitate bună, potențiometrul de 1M este prea mare pentru volum, 0,22microF perea mic ca valoare pentru ieșirea ultimului etaj SRPP, castreaza joasele valoarea aia. Cind nu știi ceva mai bine întreabă.... image.webp Editat Octombrie 19, 2019 de viobio Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 20, 2019 Partajează Postat Octombrie 20, 2019 (editat) Domnule Viorel presupunem ca ai cumpărat deja echipamentul, setezi amplificatorul popa marius (PL519-SE) la 65% din puterea maximă utilă în sarcină găsești un procentaj IMD, CE REGLEZI ?! astfel încât să scadă IMD imagine sugestivă IMD(X%) amplificator setat pentru 65% din puterea maximă utilă în sarcină Atenție popa marius afirma : "Stiu ca acest atac este perfect, l-am testat si nu merita modificat nimic" Pentru amplificatorul popa marius sau alt amplificator similar în buclă deschisă alcătuit din două etaje și un transformator adaptor sarcină ai posibilitate REGLAJ IMD ? LE Ca și principiu pentru un amplificator gândit/proiectat sa lucreze în clasa A-A1 Nu se măsoară IMD la intrarea în A2.... (de regulă IMD se măsoară pentru 65% din puterea maximă utilă în sarcină, cazul în analiză 0,65 X 8W circa 5,2W) Editat Octombrie 20, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 20, 2019 Partajează Postat Octombrie 20, 2019 (editat) Acum 1 oră, valderama a spus: setezi amplificatorul popa marius (PL519-SE) la 65% din puterea maximă utilă în sarcină găsești un procentaj IMD, CE REGLEZI ?! astfel încât să scadă IMD Nu se (mai) poate regla ceva la amplificator pentru a scadea IMD-ul dupa ce in prealabil amplificatorul fiind deja reglat pentru distorsiuni minime. Diferenta intre masurarea distorsiunilor si cea a IMD-ului consta in semnalul aplicat la intrarea amplificatorului. Nu se poate sa ai un amplificator cu distorsiuni mici si IMD mare si invers, distorsiuni mari si IMD mic. Se masoara IMD-ul doar ca parametru de performanta (si de comparatie) al amplificatorului si atat. Doua tehnici folosite pentru scaderea IMD-ului la amplificatoare, respectiv predistorsionarea si amplificarea liniara folosind componente neliniare se face in faza de proiectare a amplificatorulu si nu in faza de reglaj. Editat Octombrie 20, 2019 de adrian_pic Link spre comentariu
simson Postat Octombrie 20, 2019 Partajează Postat Octombrie 20, 2019 In primul rand trebuie vazut de unde apare distorsiunea IMD masurat in sarcina rezistiva de 8 ohmi.Eu as masura semnalul in grila de comanda PL519 in doua situatii: cu tubul in soclu si scos din soclu.Daca IMD-ul este mult mai mic in grila cu tubul scos inseamna ca etajul de atac nu se potriveste cu finalul. Ori PL519 suge curent in grila ,desi la 65% din putere nu cred ca este cazul, ori ceva legat de simetrie, asimetrie semnal de atac. Referitor la ideea colegului adrian_pic nu stiu cum s-ar face o proiectare cu IMD-ul minim.Eu sustin ca tot din reglaje cu aparatura se obtin distorsiuni THD si IMD minime, care intradevar sunt dependente direct proportional. Astept parerea colegului Viorel cu vasta experienta in fabricarea amplificatoarelor, ptr. care a fost lansata intrebarea de colegul Valderama. P.S. In astfel de situatii este ideal o simulare care ne-ar arata unde trebuie cautat hiba. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Octombrie 20, 2019 Partajează Postat Octombrie 20, 2019 Acum 2 ore, valderama a spus: Domnule Viorel presupunem ca ai cumpărat deja echipamentul, setezi amplificatorul popa marius (PL519-SE) la 65% din puterea maximă utilă în sarcină găsești un procentaj IMD, CE REGLEZI ?! astfel încât să scadă IMD imagine sugestivă IMD(X%) amplificator setat pentru 65% din puterea maximă utilă în sarcină Atenție popa marius afirma : "Stiu ca acest atac este perfect, l-am testat si nu merita modificat nimic" Pentru amplificatorul popa marius sau alt amplificator similar în buclă deschisă alcătuit din două etaje și un transformator adaptor sarcină ai posibilitate REGLAJ IMD ? LE Ca și principiu pentru un amplificator gândit/proiectat sa lucreze în clasa A-A1 Nu se măsoară IMD la intrarea în A2.... (de regulă IMD se măsoară pentru 65% din puterea maximă utilă în sarcină, cazul în analiză 0,65 X 8W circa 5,2W) Eu aș monta un circuit de reacție negativă globală , aș bibili și curentul prin tubul final . Teoretic dar si practic THD si IMD cresc odată cu creșterea puterii , IMD fiind întotdeauna mai mare decât THD . Ăsta este răspunsul meu , eu fiind fan NFB . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Octombrie 20, 2019 Partajează Postat Octombrie 20, 2019 Acum 20 ore, DANO a spus: Atata timp cat aparatele respective pe care le folosesti la masuratori au verificarile si calibrarile periodice facute de o firma care are acreditarile necesare sa faca asa ceva. DA poti spune ca faci o un lucru profesional si da poti cere bani frumosi pe asa ceva. Dar daca aceste verificari, calibrari lipsesc sunt doar niste masuratori facute cu o aparatura sh. Daniel , văd că ai dat un unlike , pe mine nu mă interesează aceste like sau unlike , am propus de câteva ori să se scoată , totuși am o întrebare , de ce ai apăsat pe acel " buton " ? Pentru că există sau asa de plăcere ? Dacă ești onest te rog să îmi răspunzi . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum