Vizitator Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 Acum 1 minut, valderama a spus: @PCB Ca și principiu o configurație SE măsoară un THD mai mare pentru o fundamentală f0 80Hz comparativ cu THD măsurat pentru o fundamentală f0 1KHz. Am masurat cu un distorsiometru Leader (aflat acum in posesia lui Simson) distorsiunile la 100 Hz, 1Khz si 20 Khz cele mai mari au fost la 100Hz 1,8% 1Khz 0,5% si 20Khz 1,1 % normale dupa parerea mea Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 Acum 14 minute, valderama a spus: @PCB Ca și principiu o configurație SE măsoară un THD mai mare pentru o fundamentală f0 80Hz comparativ cu THD măsurat pentru o fundamentală f0 1KHz (în special când amplificatorul dezvoltă puterea nominală în sarcină). Nu numai la SE, ci la orice amplificator cu traf de iesire, pentru ca aceste distorsiuni apar din cauza intrarii in saturatie a miezului si inductantei de scapari. 1KHz e situat in mijlocul benzii audio, fata de acest punct se raporteaza atenuarea in capetele benzii audio, adica 20Hz si respectiv 20KHz. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 (editat) Pentru o frecvență fundamentală f0 10KHz sau f0>10KHz seria armonică (armonice superioare)se situează în afara pragului superior de audibilitate ca frecvențe. https://ro.wikipedia.org/wiki/Acustică. Pentru o fundamentală f0 60Hz însoțita de THD 5% putem spune ca seria armonică "generează timbru", ne situam în zona audibilă cu seria armonică și fundamentala.. Editat Octombrie 16, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 (editat) Nu înțeleg cum se negativează grila de comandă în raport cu catodul PL519 în schema postată. Evident ai omis un cuplaj capacitiv în reprezentarea dată. (aviz începătorilor, cu +152V pe grila de comandă PL519 jar mănâncă în schema dată) Curentul în catod stă bine reprezentat 75mA(dacă apare cuplajul capacitiv în schemă) Necesită o mică explicație și sinus 205V Editat Octombrie 16, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 Din experienta personala, daca nu ai macar un 0 dupa virgula in privinta generatorului de semnal mai bine nu te apuci de sportul asta, numit analiza spectrala, THD si/sau IMD. Cu o placa de sunet mai rasarita am obtinut un 0.002% distorsiuni al semnalului de 1kHz, dupa ce-am mai intercalat niste filtre trece banda, cu o placa mai ordinara nu obtin decit un zero dupa virgula. Exista pe diy-audio.com citeva subiecte pe tema asta, inclusiv scheme practice, grup-buy, etc, exista si pe eBay niste PCB-uri pentru 4 operationale si ceva j-FET 2SK30A. Cu doua PCB-uri din acestea se poate construi un combo de 2 frecvente care ulterior se poate folosi la masuratori IMD. Spun asta pentru minitehnicusii care nu vor (sau nu au) sa dea bani pe generatoare scumpe de fabrica, bunaoara Instek GAG-810. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 Acum 29 minute, valderama a spus: Nu înțeleg cum se negativează grila de comandă în raport cu catodul PL519 în schema postată. Evident ai omis un cuplaj capacitiv în reprezentarea dată. (aviz începătorilor, cu +152V pe grila de comandă PL519 jar mănâncă în schema dată) Curentul în catod stă bine reprezentat 75mA(dacă apare cuplajul capacitiv în schemă) Necesită o mică explicație și sinus 205V Da, lipseste condensatorul de 0,22uF iar valoarea de 205v a fost masurata cu un transformator de 4,2k pe care i-l folosesc doar pentru teste modificand Rs (intelegi despre ce este vorba) In schema lui Turner pentru eliminarea componentei de 80 Hz se foloseste o retea pasiva RC pentru filtrul trece sus insa atenuarea la 80 Hz este de numai 54dB asa ca am proiecta un FTS activ Sailley -Key net superior avind o atenuare de -90dB si impreuna cu un detector activ de anvelopa urmat de un redresor de precizie cu AO sper sa afisez niste valori masurabile mai clare insotite de un analizor de spectru ce verifica si acuratetea oscilatoarelor Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 https://www.tequipment.net/InstekGAG810.html Foarte bun prețul .Imi cumpăr unu . Distorsiometrul meu nu stie decat 1khz cu 0,01% THD , din generatorul intern de semnal sinus . Link spre comentariu
bmsorin Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 Off topic. Pentru cei care nu vor sau nu-si permit sa cumpere un generator ca cel de mai sus citat de Dorin, prin 2017 am facut un generator care cel putin in teste sta mai bine la THD (masuratorile au fost facute pe o placa audio modesta 16bit). Proiectul este foarte simplu si se gaseste aici: 2 Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 (editat) Imagini unde sa schimbat filtrul FTS pasiv RC cu unul activ ce atenueaza componenta de 80 Hz cu 90 dB de fapt toate frecventele sub 600 Hz deci si perturbatile de 50 Hz si 100 Hz. Se vede cresterea IMD cu puterea dar din pacate din lipsa de timp nu am putut sa insotesc aceste poze cu cele de pe analizorul de spectru dar practic THD creste o data cu IMD oricum m-am lamurit ca acest amplificator este proiectat gresit cu toate ca distorsiunile armonice sint acceptabile . In ordine imaginile sint facute la 2w-4w-7w-8w Editat Octombrie 17, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 Eu nu cred ca este proiectat gresit, este ceva ce iti scapa si, consider a fi normal cat timp nu ai acces la aparatura sofisticata de masura. Hai sa fim seriosi, nimeni pe forumul asta nu a construit mai mult ca tine si nu ma refer numai la amplificatoare ci mai ales la aparatura de masura. Ce frecventa are baza de timp in mod calibrat in pozele alea? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 Acum 14 minute, der_doktor a spus: Eu nu cred ca este proiectat gresit, este ceva ce iti scapa si, consider a fi normal cat timp nu ai acces la aparatura sofisticata de masura. Hai sa fim seriosi, nimeni pe forumul asta nu a construit mai mult ca tine si nu ma refer numai la amplificatoare ci mai ales la aparatura de masura. Ce frecventa are baza de timp in mod calibrat in pozele alea? Calibrarea este pe 2mS deci pe 500 Hz dar sint de acord ca proiectarea facuta de Turner este corecta limitarile sint date de plaja redusa a nivelului de intrare in amplificator ,initial am crezut ca atenuarea de insertie a filtrului este prea mare dar dupa masurarea acestuia am inteles ca la 5Khz acesta este doar prea mic pentru masurari de puteri mai ridicate , practic amplificatoarele ar trebui sa aibe sensibilitatea de intrare < 100mV de acea am considerat acesta metoda doar una de principiu care dupa parea mea se poate dezvolta usor. Detectorul de anvelopa poate fi corelat usor cu semnalul dat dupa filtrul trece sus si daca acestea sint masurate cu aceleasi marimi este posibila o masurare corecta, trebuie vazut insa oricum ar putea fi o rezolvare ieftina la o chestiune pe care eu am neglijat-o, clar masuratorile IMD sint extrem de importante ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 uite ceva asemanator... daca nu e din sursa oscilatia atunci poate veni de la etajul final. Incearca un grid stopper de 10K eventual serie cu un soc de RF. Sau masoara anvelopa de modulatie inainte de grila etajului final, asta sa delimitezi de unde apare minunea aia, sa nu fie o bucla de masa, ca si eu am patit asta de multe ori. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 (editat) Pentru o mai bună vizualizare a fenomenului. (AM-5KHz plus o intrare în A2 cu tubul final Ps-8W) LE suficient dacă extrăgeai din imaginea de pe cameră aceasta zonă (astfel creștea definiția imaginii). LE2 schema asta de mai jos limitează intrarea în A2 la vârf maxim +1,2V pe gc-EL36 și are etajul din atac cu capabilitate mai mare în curent. (etajul din atac până în prag A2 tub final este capabil sa țină/vadă o sarcină de 39K) Editat Octombrie 18, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 http://www.audiodesignguide.com/New2A3/ETF06TS.pdf pagina 30 și 31 dacă prezintă interes schema de mai sus. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 1 oră în urmă, valderama a spus: http://www.audiodesignguide.com/New2A3/ETF06TS.pdf pagina 30 și 31 dacă prezintă interes schema de mai sus. Este cunoscuta schema, si asta pt EF184 in mod TRIODA, configuratie folosita in Malvalve preamplificator. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum