Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masuratori cu analizorul de spectru

Vizitator

Postări Recomandate

Am facut masuratori la 20khz cu banda in jurul a 90khz si daca retin bine zgomotul este destul de plat, nu sare in sus cum vezi pe la placile de sunet. Momentan nu sunt la computer ca sa verific.

Partea delicata, daca este sa vorbim mai mult la nivel academic decat practic, este ca spre nivelul maxim pragul de zgomot creste si el odata cu semnalul, de la -140dB la -120dB.  Cand masori DAC-uri foarte foarte bune treaba asta incurca dar la amplificatoare nu-i nicio problema. 

Totusi un APx555 costa 30.000 de euro pe cand un QA401 cam 500 de euro. Diferenta de pret trebuie sa se regaseasca undeva dar pentru zona diy acest aparat+software-ul dedicat este fabulos.

Link spre comentariu

Am verificat si intradevar, pragul de zgomot urca foarte putin de pe la 60khz in sus, cu circa 6dB. Deci se poate masura lejer THD-ul la 20khz.

capture-001-14102019-153415.jpg

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu

Exact, pentru diy este ok ca pret calitate, QA401. La pretul asta nu prea gasesti un analizor de spectru audio care sa mai si functioneze ok, poate unul defect in care mai bagi 500 sa-l repari. Despre acuratetea masuratorilor nu ma pronunt, nu am comparat niciunul cu un aparat dedicat, dar,  vorba aia,  la pretul asta nu poti cere performantele unui RS sau AP. E ca si cum ai compara un aparat de masura ieftin cu un Fluke sau Yokogawa. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sk24bpo a spus:

Am verificat si intradevar, pragul de zgomot urca foarte putin de pe la 60khz in sus, cu circa 6dB. Deci se poate masura lejer THD-ul la 20khz.

Oricum este bine, am vazut in alta parte (probabil o alta revizei HW) in care noisefloor-ul crestea de pe la 25-30KHz, iar spre capat ajungea la -110dB.

Cum am mai zis, este un raport calitate/pret excelent, nu exista alceva mai bun la banii astia.

Link spre comentariu

"Galma" dintre 60khz si 90khz dispare cu cat te apropii cu semnalul de 0dB. Practic creste tot zgomotul pana devine plat la -120dB. Aparatul este de incredere, a fost masurat cu AP-uri si nu numai si ceea ce masoara este 100% de incredere. Ca nu atinge performantele unui AP, da, asa este, dar atat cat poate este 100% ca masuratoarea este corecta.

Mai nou a aparut si o sarcina activa pentru el, QA450 cu care poti sa masori pana pe la 150w in 8ohm sau 300w in 4 ohm, in modul burst evident. Practic au reusit sa automatizeze o gramada de masuratori. Dai "play" ca sa ma exprim plastic si dupa cateva zeci de secunde cred, ai un raport destul de detaliat despre aparatul masurat. Detalii nu stiu pentru ca sunt lucruri noi, dezvoltate de curand, dar pe site-ul lor se gaseste tot ceea ce trebuie.

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu
Acum 4 minute, sk24bpo a spus:

"Galma" dintre 60khz si 90khz dispare cu cat te apropii cu semnalul de 0dB. Practic creste tot zgomotul pana devine plat la -120dB. Aparatul este de incredere, a fost masurat cu AP-uri si nu numai si ceea ce masoara este 100% de incredere. Ca nu atinge performantele unui AP, da, asa este, dar atat cat poate este 100% ca masuratoarea este corecta.

Evident este un aparat foarte util si intrdevar raportul pret calitate este excelent

Link spre comentariu

Este o iluzie ca ai gasit piatra filosofala in acest domeniu. Ca intotdeauna cea mai buna scula este aceea pe care o ai. Daca ai mai multe cu atit mai bine :rade:

Nici altgoritmele nu mai sint ce-au fost. De la clasicul FFT gasit embedded in aparatura (valoroasa) veche acum se discuta de CZT si in curind ICZT si IFFT

https://www.laserfocusworld.com/software-accessories/software/article/14068474/researchers-develop-a-more-versatile-generalized-version-of-the-inverse-fast-fourier-transform-algorithm

Eu unul tin cel putin 3-4 scule care fac acelasi lucru, pentru ca din timp in timp sa le fac de ris intre ele :rade: ... ca daca m-as baza doar pe un Audio Precision de 30k Euro si m-as duce la sa-l etalonez in tara ar ride aia de mine si cu posteriorul... a neputinta, zic :84

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Dorin Bodea a spus:

Este o iluzie ca ai gasit piatra filosofala in acest domeniu. 

Eu unul tin cel putin 3-4 scule care fac acelasi lucru, pentru ca din timp in timp sa le fac de ris intre ele :rade: ... ca daca m-as baza doar pe un Audio Precision de 30k Euro si m-as duce la sa-l etalonez in tara ar ride aia de mine si cu posteriorul... a neputinta, zic :84

Ehhh, parca numai tu. Analizoare de spectru am doar doua, de THD la fel, IMD decat unul, in rest cate 3-4 din fiecare. Cele mai multe am osciloscoape, peste zece, si imi e greu sa ma despart de ele. Nu ca as avea nevoie de ele permanent, dar, in afara de faptul ca "se fac de ras intre ele" , uneori te scot din impas,  cand trebuie sa monitorizezi o forma de semnal in peste zece puncte si sa stabilesti un diagnostic. Recunosc ca e o boala cronica, dar cand analizezi un semnal cu mai multe aparate simultan si toate arata la fel,  e greu sa gresesti.

Link spre comentariu
La 13.10.2019 la 2:39, der_doktor a spus:

Domnule, eu unul nu am vazut sa se fi facut un test de IMD aici...asa ca ne dam cu presupusul. 

Un test IMD ar fi fost binevenit, intr-adevar. Dar oricum pt cazul de fata chiar nu  era nevoie. Se vede atat de clar in fereastra Hamming. Armonica parazita este modulata in semnal dar neinsumata cu armonice componente ale semnalului.  Asa se formeaza efectul denumit "de pendul" sau "de bataie" sau ce denumiri o mai avea . Datorita frecventei la care se produce, urechea umana nici nu prea o  percepe . 

Editat de gg101
Link spre comentariu

Am facut deja un test de IMD pe amplificatorul cu PL519 cu un aparat a carei documentatie am luat-o de un site lui Turner, de fapt o data m-am apucat de acest aparat dar nu l-am finalizat din diverse motive asa ca am putut sa fac testul testul avind placa cu cele doua oscilatoare  de 80 hz si 5Khz gata confectionata. Deocamdata doar verific functionarea  acestui principiu de masurare dupa care cu un calcul simplu pot estima in procente  valoarea IMD asa ca prima data am masurat un amplificator de 25w cu vmos pe care i-l utilizez la diferite masuratori si am setat puterea la 8w dupa care am trecut la masurarea amplificatorului cu tuburi la aceiasi putere. Nu am pus poza cu oscilograma amplificatorului  cu semiconductori fiindca  distorsiunile IMD erau atat de mici incat modulatia era inexistenta, probabil la 25 w s-ar fi vazut in schimb  pe tub sa schimbat problema si iata despre ce este vorba :

intermodulation-test-rig.gif

intermodulation-cro-measurement.gif

DSCF2964.JPG

DSCF2963[1].JPG

Link spre comentariu

Estimand a=5div si b=0,8div rezulta un IMD total de cca 72,4%. Metoda de estimare cu osciloscopul nu poate evalua D2 sau D3 separat, asta in schimb se observa foarte bine pe analizorul de spectru. Eu fac masuratorile la nivel mic de iesire, cca 1W, apoi la jumatate din Pout si ultima inainte de clipping. Clippingul se observa excelent pe analizorul de spectru in testul de THD si apoi se reduce foarte putin nivelul de semnal de intrare si se face testul de IMD. Turner are ceva pe site despre IMD, dar este prea putin. Am un aparat analogic de masurat THD si IMD si pot sa spun ca este o uzina, generatoare sinus pe mai multe frecvente, filtre pe D2 si D3 separate, etc. Uneori se intampla sa ai IMD D2 mare si D3 mic, sau invers,  iar cauzele trebuie cautate. Cu rabdare se descopera acestea, greseala de proiectare, componenta defecta sau reglaj incorect. Ideea este ca un amplificator care trece testele de THD, IMD si analiza spectrala, chiar suna bine, eu unul nu am avut nici un client nemultumit, cu toate ca majoritatea sunt din aia cu fitze.

Link spre comentariu

grf_1.jpg

Dacă apreciem/calculăm IMD în conformitate cu cele două imagini de mai sus găsim aproximativ 39,3%, nu cred că o cfg SE(PL519) poate atinge acest procentaj IMD.

De unde a scos doctorul  "IMD total de cca 72,4% Estimand a=5div si b=0,8div" ?! NU realizez(a "mâncat" un doi numitor).

După estimarea a=5div și b=0,8div dată de der_doktor trebuia să văd 420%/11,6=36,2%

(dificil pentru der_doktor un calcul aritmetic simplu ?!)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 oră în urmă, valderama a spus:

grf_1.jpg

Dacă apreciem/calculăm IMD în conformitate cu cele două imagini de mai sus găsim aproximativ 39,3%, nu cred că o cfg SE(PL519) poate atinge acest procentaj IMD.

De unde a scos doctorul  "IMD total de cca 72,4% Estimand a=5div si b=0,8div" ?! NU realizez(a "mâncat" un doi numitor).

După estimarea a=5div și b=0,8div dată de der_doktor trebuia să văd 420%/11,6=36,2%

(dificil pentru der_doktor un calcul aritmetic simplu ?!)

Valderama, mai citeste...Si, vezi ca ai gresit formula. Te las sa descoperi singur greseala ta. Ceea ce ai scris dovedeste experienta ta in folosirea osciloscopului si in analiza unui semnal modulat. FELICITARI !!! 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Acum 15 ore, popa marius a spus:

Am facut deja un test de IMD pe amplificatorul cu PL519 cu un aparat a carei documentatie am luat-o de un site lui Turner, de fapt o data m-am apucat de acest aparat dar nu l-am finalizat din diverse motive asa ca am putut sa fac testul testul avind placa cu cele doua oscilatoare  de 80 hz si 5Khz gata confectionata. Deocamdata doar verific functionarea  acestui principiu de masurare dupa care cu un calcul simplu pot estima in procente  valoarea IMD asa ca prima data am masurat un amplificator de 25w cu vmos pe care i-l utilizez la diferite masuratori si am setat puterea la 8w dupa care am trecut la masurarea amplificatorului cu tuburi la aceiasi putere. Nu am pus poza cu oscilograma amplificatorului  cu semiconductori fiindca  distorsiunile IMD erau atat de mici incat modulatia era inexistenta, probabil la 25 w s-ar fi vazut in schimb  pe tub sa schimbat problema si iata despre ce este vorba :

Ai estimat în procente valoarea IMD după formula asta în careu verde așa se înțelege.

Formula IMD .gif

Evident când b tinde către a numărătorul fracției tinde către 0 (tinde către o valoare mică) corespunde cu descrierea semiconductori "distorsiunile IMD erau atat de mici incat modulatia era inexistenta", b aproape atingea valoarea a în conformitate cu acest citat.

Din cate rețin cfg SE PL519(conexiune triodă) a fost cotată/măsurată pentru 8W în sarcină la ieșire thd 1% (fundamentala 1KHz).

Cât ai estimat IMD tub în procente după formula asta ?

LE Ce distorsiuni au generatoarele sinus 5KHz și 80Hz ?!.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări