Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masuratori cu analizorul de spectru

Vizitator

Postări Recomandate

Acum 21 ore, popa marius a spus:

Intre timp am gasit sursa  anomaliei prezentate de mine la amplificatorul cu tuburi concret masuratoarea cu acest analizor digital sa facut in atelier unde am avut la incarcat accumulatorul unei masini de insurubat, evident alimentatorul era in comutatie si acesta a injectat componente parazite in amplificatorul neprevazut cu filtru EMI  pe retea asa ca iata pentru ce este bun un asemenea analizor de spectru !

Bun...s-a gasit de unde apare anomalia la armonica a patra.In final, din acel spectru de armonici, nu vad cum se poate afla de ce audienta pe acel Single Ended PL519 auditia devine obositoare.

Link spre comentariu
Acum 34 minute, simson a spus:

Bun...s-a gasit de unde apare anomalia la armonica a patra.In final, din acel spectru de armonici, nu vad cum se poate afla de ce audienta pe acel Single Ended PL519 auditia devine obositoare.

Buna intrebare, exista intodeauna situatii subiective care ar trebui clarificate prin  proceduri obiective care sa explice existenta lor insa  din pacate exista o categorie numeroasa de  "audiofili" ce refuza sa asculte cu osciloscopu' si insista pe adevarul lor. Acest amplificator a devenit "obositor" doar dupa ce am construit un alt amplificator mai performant tehnic din punctul meu de vedere dar  totus posibil sa fiu  si eu subiectiv in situatia auditiei reale. Incerc sa gasesc explicatii logice dar imi dau seama ca numarul variabilelor este prea mare pentru rezolvarea lor oricum pentru mine este interesant sa i-mi dau un raspuns...

Link spre comentariu

Este posibil sa fie distorsiuni de intermodulatie.  Spun asta deoarece am avut cateva cazuri in care masuratorile de THD erau ok dar sunetul parea obositor,  avea ceva ciudat,  greu de explicat in cuvinte.  Degeaba ce am schimbat mai multe perechi de boxe si surse de semnal , senzatia ramanea aceeasi. Abia la testul de IMD am realizat ca nu intotdeauna THD mic corespunde unui IMD mic. Parerea mea este ca masuratorile,  daca sunt facute si intelese corect,  releva multe defecte sau reglaje incorecte intr-un amplificator. 

Link spre comentariu
Acum 54 minute, der_doktor a spus:

Este posibil sa fie distorsiuni de intermodulatie.  

Daca acea armonica parazita ar fi fost in faza instantanee perfecta cu armonica a 4-a , s-ar fi insumat si ar fi rezultat altceva ,atat ca amplitudine dar si ca faza raportata la frecventa fundamentala.S-ar fi schimbat nuanta(timbrul) sunetului si probabil nu ar fi deranjat pe nimeni. Dar se observa foarte clar ca acea armonica este "adaugata" asincron . Acustic , orice armonica para are un numar de noduri impare (unde oscilatia este nula) si un numar de ventre pare (amplitudinea oscilatiei este maxima). Existand acel overtone "parazit" , practic s-a modificat numarul de noduri si ventre  pt armonica a 4-a . S-a generat un efect precum cel denumit "de bataie" la frecventa de aprox. 8000 Hz !

Link spre comentariu
Acum 1 oră, gg101 a spus:

Daca acea armonica parazita ar fi fost in faza instantanee perfecta cu armonica a 4-a , s-ar fi insumat si ar fi rezultat altceva ,atat ca amplitudine dar si ca faza raportata la frecventa fundamentala.S-ar fi schimbat nuanta(timbrul) sunetului si probabil nu ar fi deranjat pe nimeni. Dar se observa foarte clar ca acea armonica este "adaugata" asincron . Acustic , orice armonica para are un numar de noduri impare (unde oscilatia este nula) si un numar de ventre pare (amplitudinea oscilatiei este maxima). Existand acel overtone "parazit" , practic s-a modificat numarul de noduri si ventre  pt armonica a 4-a . S-a generat un efect precum cel denumit "de bataie" la frecventa de aprox. 8000 Hz !

Domnule, eu unul nu am vazut sa se fi facut un test de IMD aici...asa ca ne dam cu presupusul....Pentru asta am postat mai sus, in ideea ca facand acest test, se pot vedea sumele si diferentele semnalelor de test si amplitudinile acestora. Astea se pot vedea doar cu analizorul de spectru sau cu un aparat de masurat distorsiunile de intermodulatie. Poza postata la inceputul topicului nu era clara si nici nu era un test de IMD ci de THD.

Link spre comentariu

Am pus eu ceva test IMD, dupa doua norme chiar, la unul din transformatoarele mele DAC, acum mai bine de un an. Adica o norma pe un traf si alta pe al doilea, masurate simultan.

S-a sters ca ce ne trebe noua IMD?! :84 ... sau poate e bine ca s-a sters ca setup-ul era limitativ pentru armonicele celei de-a doua frecvente :rade:

IMD 2 normes.JPG

Editat de Dorin Bodea
Link spre comentariu

Cred ca merita incercata o metoda de masurare a distorsiunilor de intermodulatie cit mai accesibila, cea prezentata de Dorin este interesanta prin utilizarea programului specializat dar as prefera ceva mai simplu adica ...analogic

Link spre comentariu

In 2014 am deschis un topic https://www.elforum.info/topic/95267-masuratori-de-thd-si-imd/ si am postat mai multe poze cu rezultatul masuratorilor de THD si inclusiv IMD. Pozele postate ''functioneaza'' inca dar in loc de .org trebuie scris .cc  

Exemplu http://postimg.org/image/8hnesd3v9/  se modifica in http://postimg.cc/image/8hnesd3v9/

Pentru analiza IMD este nevoie de doua generatoare de semnal sinus curat, adica cu distorsiuni cat mai mici si un analizor de spectru.

Link spre comentariu

Folosesc de cativa ani deja, un aparat mic dar al dracului de performant si nici macar nu este scump. Vine gata calibrat, masoara tot ceea ce ai nevoie cu performante pe care este foarte greu sa le depasesti.

capture-001-14102019-094417.jpg

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu
1 oră în urmă, sk24bpo a spus:

Folosesc de cativa ani deja, un aparat mic dar al dracului de performant si nici macar nu este scump. Vine gata calibrat, masoara tot ceea ce ai nevoie cu performante pe care este foarte greu sa le depasesti.

capture-001-14102019-094417.jpg

Interesant, o descriere daca se poate, multumesc

Link spre comentariu

QA401. O minune de aparat. Pana la 20w in 8ohm sau 40w in 4 ohm nu ai nevoie de nicio reducere a semnalului care intra in el. Intri direct 1:1. Foarte interesant este ca face si masuratori in modul diferential, balansat. Daca retin este si izolat galvanic. 

Link spre comentariu

Da, este izolat galvanic fata de PC, are intrari/iesiri diferentiale, singura chestie cu minus, daca ma intrebi pe mine, este ca dupa 20KHz, nu are un noiseflor plat, cum are in zona 20Hz - 20KHz, asta se datoreaza ADC-ului (AK5397EQ). Cred ca este cea mai buna investitie (raport calitate/pret) de pe piata la momentul asta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări