Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masuratori cu analizorul de spectru

Vizitator

Postări Recomandate

Domnule, daca tot v`ati descurcat fara un osciloscop pina acuma eu va sugerez sa treceti direct la un analizor de spectru.

Aveti aici ceva docu, prima, de initiere este gen "cursul scurt pentru instructorii de partid" dar ajuta si aia pentru formarea unei prime impresii.

https://www.keysight.com/upload/cmc_upload/All/02-18-03-B2B-RF-SpectrumAnalysis-Thomas-Holmes-Hightower-839.pdf

Urmatoarea insa este mai la obiect:

http://literature.cdn.keysight.com/litweb/pdf/5952-0292.pdf

Ma rog, prezentarile lor cu acel "Car HP" erau mai la obiect si practice dar ajuta si docu de sus.

La fel si vechile manuale cu sigla HP.

Aceasta iarasi este excelenta:

http://www.braddye.com/technical/Fundamentals-of-Spectrum-Analysis.pdf

Link spre comentariu
Acum 21 ore, Ion_Bumbu a spus:

m=16,6%.

Conform procedurii de masurare semnalul modulator n`are relevanta aici.

De moment rămân la achiziția osciloscopului de jucărie să închid exercițiul.

Privesc la monitorul meu și se vede m circa 20%, unde greșesc ?

4W.jpg

uite domnule ce văd pe monitorul meu , dacă văd greșit te rog să mă corectezi dumneata.

Nu înțeleg cum apare acest rezultat m=16,6% ?! (probabil rezultatul provine din fracția 1/6 ...)

imd-pl.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

DA, ați greșit aproximarea.

Ca să înțelegeți mai ușor greșeala urmăriți imaginea de mai jos. (6-4)/(6+4) aproximativ 2/10 sau 0,2 în procente 20%

Aveți 5KHz modulat  da, conform prezentări inițiale.

test imd.jpg

și o imagine ceva mai mare pentru o mai bună evaluare/aproximare(se dă clik pe imagine pentru mărire)

aproximativ (6,4 div - 4,4 div)/(6,4 div + 4,4 div)=0,2

evaluare.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Daca ati folosit formula m= (Umax-Umin)/(Umax+Umin) este perfect.

Pe oscilograma aveti Umax valoarea maxima PP iar Umin valoarea minima PP este perfect.

Daca ati introdus altceva nu mai este OK.

Nu are ce cauta valoare purtatorii nemodulate in formula gradului de modulatei, doar valorile maxime si minime modulate.

O sa ma iertati ca nu urmaresc valorile trasate, n`au relevanta.

Link spre comentariu

Cu relevanță  (6,4 div - 4,4 div)/(6,4 div + 4,4 div)  div=diviziune verticală (Y) din imaginea marită.

(în imaginea mărită sunt adăugate subdiviziuni Y cu roșu, o subdiviziune Y are 0,2 din diviziune fiind cinci subdiviziuni în diviziune)

Amplitudinea purtătoarei (Ap) există da ? și este modulată cazul în analiză sau poate o găsesc nemodulată ...lipsă semnal modulator , m=0

LE am vizualizat/măsurat cu osciloscopul mai bine de patru decenii (chestiunea cu achiziția... a fost o glumă).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

1 oră în urmă, valderama a spus:

Cu relevanță  (6,4 div - 4,4 div)/(6,4 div + 4,4 div)  div=diviziune verticală (Y) din imaginea marită.

Treaba de aproximare, dumneavoastrea18,5% mie 16,6% , diferenta 2%, deci pe acolo.

Cu folosit osciloscopul, da, aveti ceva ani dar sansa sa ma ajungeti din urma este doar una singura, Doamne fereste!

Link spre comentariu
Acum 14 minute, Ion_Bumbu a spus:

Treaba de aproximare, dumneavoastrea18,5% mie 16,6% , diferenta 2%, deci pe acolo.

Cu folosit osciloscopul, da, aveti ceva ani dar sansa sa ma ajungeti din urma este doar una singura, Doamne fereste!

Nu urmăresc să vă ajung din urmă.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nea Vali va ramane mereu un conservator. Nu se va dezlipi niciodata de osciloscopul analogic si de Paint. Si, mereu, va avea ultimul cuvant , pe forum, chiar daca nu are dreptate.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Ion_Bumbu a spus:

Domnule, nici eu de C1-99!

Mai am dar cu asta ma inteleg cel mai bine.

C1-99...nu am, dar de la rusi am doua C1-94 si un C1-65...restul sunt japoneze si americane, Hitachi, Tektronix vreo 3, Yokogawa, Philips si doua pe lampi Heathkit :)

Link spre comentariu

Un osciloscop rusesc bun este C1-75, probat de mine arata si sincronizeaza pana la 250MHz, dupa 230MHz incepe sa scada Y. Dar are intrare pe 50ohmi, fara c.a., cu o sonda in care am pus un condensator e bun pentru masuratori comparative. In audio imsa merge orice osciloscop, prefer CRT desi folosesc mai mult digital ca e mai mic si mai usor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări