Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masuratori cu analizorul de spectru

Vizitator

Postări Recomandate

Acum 3 ore, simson a spus:

O metoda propusa de Edmond Nicolau adevarat doar inginer, fara doctorat:

....cu doctorat.

După ce, între timp, a făcut studii de matematică și de filozofie, în anul 1969 Edmond Nicolau a susținut teza de doctorat intitulată „Sinteza sistemelor radiante”, primind titlul de doctor inginer.

citat din Wikipedia.

De altfel a fost profesor la IPB ( așa se chema pe vremea mea ) , nu putea fără doctorat.

Scuze pentru offtopic, doresc doar să restabilim adevărul.

Link spre comentariu

@UDAR Chestia era evidenta dar am lasat-o moarta in cotet intrucit Edmond Nicolau era un nume omniprezent in acea epoca, in multe lucrari, in varii roluri... ma indoiesc ca era un practician pe masuratori audio dar cine mai stie ce hobby-uri avea :rade:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Edmond_Nicolau

PS. Fara indoiala a fost un om valoros, ultima lui lucrare "Probleme de logică pentru copii, 1998." este de maxim interes pina in ziua de azi pe sectiunea asta :limb:

Editat de Dorin Bodea
Link spre comentariu

Spectrogramele la 20w-25w -35w cu cele doua frecvente de 5Khz si 80 Hz si raport 1/4 si eu zic ca exista o corelatie clara intre purtatoarea modulata vizibila pe osciloscop prin metoda data de Turner si cea din analiza spectrala

20191031_121916.jpg

20191031_122438.jpg

20191031_122645.jpg

Link spre comentariu

Astea arata cum trebuie.

Totusi ce a fost de erau asa ciudate data trecute ?

La nivele normale produsele IM2 , cu marirea puterii deja apar IM3 care devin tot mai mari si apar si restul, IM4, IM5...

Excelent arata analiza spectrala!

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Chiar acum, Ion_Bumbu a spus:

Astea arata cum trebuie.

Totusi ce a fost de erau asa ciudate data trecute ?

Am modificat rezolutia , butoanele zoom si range, incep sa ma obisnuiesc cu aceast program...

Link spre comentariu
Acum 4 minute, valderama a spus:

Un extras

Edmond Nicolau.gif

Exact acelasi lucru i-l recomanda si Turner in poza cu frecventa de 5Khz  modulata de 80 Hz, sint atasate doua voltmetre iar coeficentul de IMD este dat de raportul lor si inmultit cu 100 rezulta in procente

Link spre comentariu

Domnule, eu am folosit acum multi ani ceva de la SpectraLab.

La ora asta nu mai folosesc analizoare audio.

Precis colegii folosesc si stiu sa va indrume mai bine ca mine.

Dar daca din zoom scade amplitudinea cu 10 dB clar nu`i bine deloc, nu poti avea inceredere in acel program.

Eventual incercati`l cu un generator sa vedeti ce face apoi cu 2 generatoare insumate rezistiv sa nu dea si el artefacte.

P.S. acolo aveti schema unui modulometru manual.

Cele automate aduc nivelul purtatoarei la valoarea calibrata si pe instrumentul V2 se citeste direct gradul de modulatie m, este direct gradat, nu mai trebuie nici un calcul.

Deci tot "m" ramine baza.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

1 oră în urmă, popa marius a spus:

Exact acelasi lucru i-l recomanda si Turner in poza cu frecventa de 5Khz  modulata de 80 Hz, sint atasate doua voltmetre iar coeficentul de IMD este dat de raportul lor si inmultit cu 100 rezulta in procente

Să punem în discuție una din prezentările dumneata cu osciloscopul.

Cât ar măsura aici V1 (E1+E2) respectiv V2(Ed) să estimam raportu V2/V1

din câte rețin 4W în sarcina de 8Ω ,cât poate măsura V1 ? 5,65Vef  sau vârf la vârf 15,98Vvv

în imagine cât ar fi modulația ? 1Vvv ? sub 1Vvv sau cât , coeficientul de distorsiuni de intermodulație cât este ? 0,05 sau cât ?

4w.jpg

4W.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

m=16,6%.

Conform procedurii de masurare semnalul modulator n`are relevanta aici.

"stick to the procedure" , asta este important, asta cer si standardele ISO 9000.

Altfel fiecare ne facem procedura noastra, nu`i rau in foarte multe cazuri insa ceilalti nu mai inteleg nimic din ea.

Prin urmare datele publice se dau conform masuratorilor acceptate si documentate in standarde.

Daca urmariti procedura de masura rolul semnalului modulator este sa incarce amplificatorul la puterea prestabilita si mai ales sa vobuleze semnalul modulat pe "dreapta " de sarcina a

dispozitivului de masurat. Masuratoarea se face exact asupra semnalului vobulat.

Acesta este si modelul de masura a linearitatii in amplitudine, faza, timp de intirziere de grup folosit in masuratorile asupra RR de mare capacitate cu FI de 70sau 140MHz.

Se folosea un asanumit IF BB transmitter HP3710, 3711 si IF BB receicver HP3702 care funtionau cumva asemanator.

Nici la acelea nu se tinea cont de semnalul care facea vobularea, doar de semnalul demodulat si redresat.

Link spre comentariu

Dacă ne ghidăm după acest prt.scr. coeficientul de distorsiuni de intermodulație  aproximativ 0,05 (evident raportat la amplitudinea din ieșire amplificator măsurat).

Clar acest prt.scr.  NU este nici pe departe un standard similar ISO 9000.

(o metodă simplă/didactică de măsurare coeficient de distorsiuni de intermodulație în raport cu amplitudinea din ieșire amplificator).

DA ca și standard în m rămâne baza.

Edmond Nicolau.gif

pentru ecranul ăsta

4W.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnule, aveti dreptate, acela este un exemplu didactic despre cum se poate face acea masuratoare simplu si cit mai usor.

Este cu scop de invatare a unor metode de masura, nu o procedura.

Din pacate standardele sint altele, le respectam, asta este cursul normal.

Daca putem sa impunem alte standarde, perfect, le vor urma si altii.

P.S.

Valorile le`am evaluat eu o data, posibil chiar la acel print screen, asta

inainte de a gasi modul de calcul a IMD.

Le`am scris dar le consider irelevante, am descoperit mai tirziu metoda de calcul.

P.P.S. Dupa cum vedeti si textul acela este cam in ceata, diferenta intre frecvente...pare ca nu se refera la masuratoarea facuta de colegul nostru, intre 60Hz si 7KHz este ceva diferenta, de nivele diferite nu prea se discuta, ma rog, ceva didactic, parerea mea, nu are rost sa va bateti capul cu acel paragraf, docu pus de @der_doctor este la subiect si contine info substantiala.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări