Dorin Bodea Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 Valderama, din motive de vanitate si grandomanie abati atentia de la adevaratul scop al acestui topic si anume acela de a gasi modalitati practice, eventual moderne, de evaluare a distorsiunilor de intermodulatie. Nu cred ca pasiunea celor care mai frunzaresc sectiunea asta este sa invete de la firul ierbii mecanismele produsului de intermodulatie, pentru ca daca nu au deja intuitiv explicatiile la ei oricum n-ai sa-i lamuresti dumneata. Si pomenesc de vanitate pentru ca era cit pe aici sa elaborezi o metodologie savanta de evaluare precisa a distorsiunilor IMD pe baza unui print-screen pe osciloscop... sper ca ai sesizat pina acum ca n-ai cum, data fiind magnitudinea ordinelor de marime... ... Sa tot fie 40 de ani cind incepeam sa programez in cod-masina, in hexazecimal, crede-ma ca nu-mi facea o deoseebita placere!... cam asa si tu cu print-screen-ul de osciloscop Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) Acum 9 ore, Ion_Bumbu a spus: Aveti un docu despre denumirea lor. https://dl.cdn-anritsu.com/en-us/test-measurement/files/Application-Notes/Application-Note/11410-00859B.p Astea se insumeaza dar mai trebuie tinut cont, cel putin asa cred eu, si de purtatorul modulator, ala de 50Hz, ca la putere in fapt acela este prioritarul. In Rf masuratorile se fac mai simplu, ambele purtatoare sint de aceeasi marime. Acuma, asta este doar parerea mea despre cum as masura eu, precis este un standard de masura care descrie calculul, masuratoarea este cunoscuta, modul de calcul nu pentru mine in cazul celor 2 semnale. Se poate face conversia in tensiune dupa spectru aproximnid acei 35dB cu 50, se gasesc tabele de conversie... Acum 7 ore, valderama a spus: Da domnule ai văzut bine acum (12dB), da onorabil și după mine. Domnule, cind este vorba despre analizoare si osciloscoape eu intotdeauna vad bine si pricep la fel, chiar foarte bine si repede, deformatie profesionala si antenament asiduu. Va rog cititi mai sus ce am scris, scris deoarece nu eram sigur de modalitatea de calcul al IMD in audio. Dupa cum am aflat mai tirziu...nu mai conteaza acea purtatoare in evaluarea rezultatului, rolul ei este de baleiaj a caracteristicii de amplitudine a amplificatorului. Banuiesc ca doriti sa va referiti la armonici, da, exista insa la aceasta masuratoare nu se tine cont de ele, nici macar n`o influenteaza daca veti construi acel aparat de masura, se bazeaza fix pe detectia AM a semnalului de 50/60Hz si amplificarea lui, armonicele, purtatoarele dau componenta contiuna deci nu se prelucreaza. Ca probabil doriti sa spuneti ca nu acesta este masuratoarea completa a distorsiunilor...da, probabil aveti dreptate insa exista citeva standarde, o procedura si alea le respectam. De aia am tot cintat de citeva ori, cum se interpreteaza in audio rezultatul? acum stim si il aplicati. Dupa cum ati vazut am evaluat gresit si eu ceva a 5% in conditia in care am tinut cont si de nivelul semnalului modulator, asa mi s`ar fi parut corect, am aflat ca nu`i asa. Cei care stiu si se ocupa de standardizari au spus ca "m" este de baza, deci "m" ramine. Concluzia este ca nu am vazut, banuit si stiut bine nici unul dintre noi doi. Asta este, invatam mai departe! Editat Octombrie 30, 2019 de Ion_Bumbu Typo 1 Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 ... si ca sa nu las anumite lucruri nespuse Valderama, uite aici doua print-screen-uri din Manualul Inginerului Electronist - "masurari electronice" (il am si-n original) la care faci referire... sint malitios, stiu, am ales ce-mi convenea mie ca sa-mi ilustrez punctul de vedere - nu zic ca nu oferea o baza super-solida in acea epoca pe baze de analiza matematica si fizica avansata Daca il posezi si daca-l frunzaresti la partea de distorsiuni si zgomote ai sa vezi ca la ora actuala toate socotelile pe care le faci tu pe ecran se intimpla in Windows (aici intervine mestesugul aplicarii standardelor, algoritmilor si interfetelor) , unde batalia de fapt este la nivel de conversie ADC si DAC Eu jonglez de ceva vreme cu astea, in paralel cu mai multe, am recomandat in urma cu 2 ani solutia hardware/software care mi-a placut si pe care o prefer (FFT & CZT), ghinion, s-a sters... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) Dorin Bodea inițiatorul subiectului măsoară imd cu osciloscopul. popa marius scrie așa citat "Si acestea sint masuratorile IMD..." Ai ceva de obiectat la încercările astea https://www.elforum.info/uploads/monthly_2019_10/20w.jpg.ba5fae3a9bb9273be408b7a51a107f49.jpg https://www.elforum.info/uploads/monthly_2019_10/24w.jpg.0ff97807451f6782cd09a9f6cba76e60.jpg https://www.elforum.info/uploads/monthly_2019_10/36w.thumb.jpg.4a5863facb50cff6a1f904566ee9bd62.jpg Editat Octombrie 30, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) Acum 15 minute, valderama a spus: Dorin Bodea Inițiatorul subiectului încearcă sa măsoare imd cu osciloscopul. Ai ceva de obiectat la încercările astea Da, n-o sa poata sa faca in veci datorita ordinelor de marime! ... eventual ochiometric, grosier, dar sa recunoastem! se poate si asta cu osciloscopul! PS. exista si metode analogice, de "rezonanta" (filtre, notch)... ° cum vrea Marius, dar nu stiu daca mai merita.... ma doare capul doar cind ma gindesc, plus ca-s limitative... PS2. Am undeva la tara vreo 3 woblere dfe diverse manufacturi, acum ceva ani, asta era inainte sa apara PC-ul... nu stiu alea ce ar mai putea sa faca Editat Octombrie 30, 2019 de Dorin Bodea Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) 72,4% ți se pare un ordin de mărime mic ? 10% - 50% cum sunt ?!, dumneata vrei să vezi ceva de genu 1,827% sau 0,051% etc Editat Octombrie 30, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) Fara sa caut Valderama, si doar pe baza bunului-simt care ma caracterizeaza (...), in materie de tuburi, daca am 1% distorsiuni THD la o anumita putere atunci ma declar fericit sa am 5% distorsiuni IMD la aceeasi putere... dar sigur, valorile acestea sint doar pentru scopuri ilustrative PS. IMD este strins legat de impedanta de iesire, la fel ca si THD, doar ca doare mai tare PS2. Exista contributori pe aici care chiar tac si fac, in materie de interfete ADC/DAC... Editat Octombrie 30, 2019 de Dorin Bodea Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) în baza bunului simț care te caracterizează, în materie de tuburi, cum sună thd 1% + imd 72,4% ?(pare posibil și probabil ?) Editat Octombrie 30, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 Acum 14 minute, valderama a spus: în baza bunului simț care te caracterizează, în materie de tuburi, cum sună thd 1% + imd 72,4% ?(pare posibil și probabil ?) Da, este posibil dar atunci nu se va mai numi amplificator ci probabil mixer. Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 Acum 21 minute, valderama a spus: în baza bunului simț care te caracterizează, în materie de tuburi, cum sună thd 1% + imd 72,4% ?(pare posibil și probabil ?) Orice este posibil Valderama, tocmai de aceea avem nevoie de bun-simt! Link spre comentariu
Kosmin Postat Octombrie 31, 2019 Partajează Postat Octombrie 31, 2019 (editat) Acum 19 ore, der_doktor a spus: .... Daca stau si ma gandesc bine, s-au construit multe amplificatoare pe aici si nu stiu sa fi vazut masuratori reale de THD, de IMD nici nu mai vorbesc. Unii cred ca daca in simulare e totul ok si in realitate este acelasi lucru. Eh poate ca daca nu ai citit asta nu inseamna ca nu s-au facut si astfel de masuratori, putina modestie nu strica nimanui. Au fost topic-uri intregi unde s-a dezbatut aprins chestiunea distorsiunilor cam cu aceeasi actori, nea Vali, Dorin, LMOlimpiu, Popa Marius, hpavictor, adigh, misa, ggg s.a. Am mai adus in discutie de cateva ori (din 2011 incoace) o masuratoare a unui amplificator cu tuburi la 50W@8R atat dupa SMPTE cat si CCIF. Am folosit 2 generatoare similare (bazate pe o punte wien) si ADC-ul unei placi de sunet mai pricopsita. Le mai pun si aici, s-a urmarit cu voltmetrul electronic sa existe 20Vrms pe 8R in ambele situatii. CCIF 9k+10k 1:1: SMPTE 0,3k+8k 4:1: Cu siguranta au mai masurat si altii, dar nu au mai postat din diverse motive... Editat Octombrie 31, 2019 de Kosmin Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 31, 2019 Partajează Postat Octombrie 31, 2019 Kosmin, ma bucur sa vad asta, chiar nu stiam de masuratorile astea. 6P15P....nu prea ma atrage, probabil de aceea nu am citit topicul. Greierasul stiu ca a facut masuratori, dar dincolo la silicoane. In rest, nu mai stiu de nimeni. Cert este un singur lucru... nea Vali are rolul principal in filmul asta cu IMD_ul. Cred ca ar trebui sa-l plateasca Vasile pentru animatia voluntara de pe sectiunea asta a forumului. Eu, unul, abia astept sa posteze.. Link spre comentariu
simson Postat Octombrie 31, 2019 Partajează Postat Octombrie 31, 2019 Asa se poate masura IMD-ul fara analizor de spectru si alte aparate pompoase cu care se mai lauda...lipsa modestie. Ma intreb cum se masura IMD-ul in anii 60 fara aparate sofisticate, de fite si totusi reale. O metoda propusa de Edmond Nicolau adevarat doar inginer, fara doctorat: Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat Octombrie 31, 2019 Partajează Postat Octombrie 31, 2019 Majoritatea principiilor de masura sint din secolul trecut, nu conteaza prea mult ce aparatura ai. Conteaza in schimb ergonomia masurarii si daca o poti documenta sau nu in prezent. Asa si in RDH4 gasim exemple de masuratori de intermodulatie, timp sa citim sa avem 1 Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 31, 2019 Partajează Postat Octombrie 31, 2019 (editat) Acum 7 ore, der_doktor a spus: Cert este un singur lucru... nea Vali are rolul principal in filmul asta cu IMD_ul. Cred ca ar trebui sa-l plateasca Vasile pentru animatia voluntara de pe sectiunea asta a forumului. Eu, unul, abia astept sa posteze.. Suntem doi useri care ti-am cerut sa ne explici cum se procedeaza pentru a elimina (sau micsora) IMD-ul si .... pauza. Ai un caz concret (didactic) Cu mentiunea: Citat lipseste condensatorul de 0,22uF iar valoarea de 205v a fost masurata cu un transformator de 4,2k pe care i-l folosesc doar pentru teste modificand Rs (intelegi despre ce este vorba) Deci omul a umblat inclusiv la Ra pana a ajuns la valoare de 2,8K pentru a obtine un THD minim. Din acest punct "doctore" care este "reteta" propusa de tine (daca exista o asemenea reteta) pentru a minimiza IMD-ul? Deci discutam pe un caz concret si vrem sa vedem daca se poate minimiza IMD-ul in urma masuratorilor. Editat Octombrie 31, 2019 de adrian_pic Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum