Vizitator Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 1 oră în urmă, Ion_Bumbu a spus: Nimeni nu pune intrebari capcana, asta dupa mine. Nu aveti definit standardul de masurare si calcul al distorsiunilor de intermodulatie. Daca este, puneti`l si totul este cit se poate de clar. oare?...valderama este renumit pentru asta...stai sa vezi cand isi reediteaza postarile si o intoarce ca la ..Ploiesti. Standardele de masurare ale distorsiunilor sunt definite de altii, uite un exemplu aici: http://mediaschool.ohio.edu/Websites/ousmas/images/origwiki/AudioMeasurementHandbookBobMetzler.pdf Problema, in cazul de fata, nu tine de standarde, ci doar de faptul ca unii vorbesc doar de pe net, nu au masurat niciodata REAL vreo distorsiune si isi expun punctul de vedere personal, doar ca sa cada in picioare, sa-i denigreze pe altii si sa deturneze tema topicului. Vanatori de greseli de exprimare sau de editare si vocabular de maidan. Daca stau si ma gandesc bine, s-au construit multe amplificatoare pe aici si nu stiu sa fi vazut masuratori reale de THD, de IMD nici nu mai vorbesc. Unii cred ca daca in simulare e totul ok si in realitate este acelasi lucru. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) Acestea sint spectrogramele la acelasi amplificator pentru 25w-35w-36w-40w si se poate observa cat de repede cresc THD de la 35w la 36w in plus apare o intermodulatie probabil cu un reziduu de 50 Hz pe scurt amplicatorul are puterea corecta de maxim 25w in asa fel incat sa fie considerat Hi-Fi cu toate ca eu i-l folosesc in atelier la diferite masuratori Editat Octombrie 30, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) Acum 2 ore, Ion_Bumbu a spus: Domnule, desi nu este corect, nici foarte deranjant nu este acest lucru pentru amatorii de audio. Viteza si neutilizarea acestor masuratori au dus la confuzia asta cu IM1, intermodulatii de ordinul 1. Ordinul se obtine din adunarea acelor coeficienti ai purtatoarelor m si n din formula mf1+/- nf2 Pentru fundamentale, rezulta m+n=2 deci IM2 intermodulatii de ordinul 2, urmeaza 3, care nu mai sint in cazul prezentat atit de "suparatoare", doar de palmares. P.S. Am vazut acuma comentariul referitor la purtatoarea modulatoare, aia este cam cu 12dB mai mare decit cea modulata, deci ecartul s`ar mari la 47dB pentru IMD3. Absolut onorabil, asta dupa mine. Nimeni nu pune intrebari capcana, asta dupa mine. Nu aveti definit standardul de masurare si calcul al distorsiunilor de intermodulatie. Daca este, puneti`l si totul este cit se poate de clar. în sarcină la ieșire avem o formă de undă compusă (50Hz, 7Khz 4:1 cu distorsiunile aferente). "purtatoarea modulatoare, aia este cam cu 12dB mai mare decit cea modulata" sau poftim forma forma de undă compusă(50Hz, 7Khz) din ieșire unde se situează în dB ? în raport cu imaginea asta Editat Octombrie 30, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) @popa marius. Acolo ceva nu este deloc bine, daca folositi setarile date in vechile oscilograme, corecte, in fapt aici aveti o problema cu analizorul Cea mai simpla, analizorul este in saturatie, nivel prea mare pe intrare. Largimea de banda prea mare, acel IF-BW de la analizoare. Analizorul nu face ceva bine, imaginea aia trebuie sa arata ca cea pusa mai sus. Cautati prin setari dupa RBW, VBW ceva de acest gen, trebuie sa fie pe la maximum 20Hz. Nivelul semnalului modulator condorm conventiei va fi aprox +6dB. De gasit, il gasiti in stinga mult, atit de mult incit daca`l punea nu se mai vedea esentialul. Editat Octombrie 30, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 Acum 6 minute, Ion_Bumbu a spus: @popa marius. Acolo ceva nu este deloc bine, daca folositi setarile date in vechile oscilograme, corecte, in fapt aici aveti o problema cu analizorul Cea mai simpla, analizorul este in saturatie, nivel prea mare pe intrare. Largimea de banda prea mare, acel IF-BW de la analizoare. Analizorul nu face ceva bine, imaginea aia trebuie sa arata ca cea pusa mai sus. Cautati prin setari dupa RBW, VBW ceva de acest gen, trebuie sa fie pe la maximum 20Hz. Nivelul semnalului modulator condorm conventiei va fi aprox +6dB. De gasit, il gasiti in stinga mult, atit de mult incit daca`l punea nu se mai vedea esentialul. Intrarea in placa de sunet se face printr-o interfata de protectie, tensiunea este monitorizata cu milivoltmetru AC si ajustata cu un atenuator in asa fel incat sa nu treaca de 1V insa este posibil ca setarea BW sa nu fie corecta dar pe de alta parte fundamentala nu ajunge la 0dB deci nu cred ca pate fi vorba de saturatie Link spre comentariu
Mitica M. Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) Ion Bumbu probabil se refera la lupa pusa/folosita pe scala verticala a softului de analiza. Se poate schimba scala din stanga din setari astfel incat sa se vada si "iarba" ca sa semene cu spectrograma citata din LtSpice. Referinta ramane la 0dB dar in loc de -70dB(cu cei 5dB/div) cred ca ar vrea -100dB sau chiar -110dB (depinde cat de bun este analizorul folosit si ce nivel de zgomot poseda). Faptul ca le afiseaza simetric e tot o setare a softului unde aveti 0kHz pe mijloc, se poate muta la stanga si astfel banda va fi desfasurata o singura data pe tot ecranul. Editat Octombrie 30, 2019 de Mitica M. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) @Ion_Bumbu Ne raportam la +6dB sau -6dB ? (cu ecartul în dB) IMD2 ecart aproximativ dB ? Editat Octombrie 30, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) Domnule, habar n`am! Ma pricep, bine, sa lucrez cu un analizor de spectru din cauza aia am si incercat sa va ajut totusi nu stiu care modul de calcul al IMD in audio, nu`l inventez eu, daca`mi spuneti dumneavoastra care`i formula, rezolvam imediat, materialul clientului este suficient. Ma voi uita peste materialul pus de catre @der_doktor caruia`i multumesc pe aceasta cale. Poate voi reusi sa aflu ce si cum din acel manual. OK. Job done! Pagina 37 sus din maulalul postat de @der_doctor. Tnx Again! "The percentage of intermodulation distortion is defined as the percentage of amplitude modula-tion which these sidebands represent of the high frequency “carrier.”" Deci gradul de modulatie! Editat Octombrie 30, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) Sugerez să _l întrebați pe der_dokktor direct care este modul de calcul IMD în audio. TEST IMD simulat (50Hz, 7Khz 4:1 ) nu ne ajută să interpretam IMD2 IMD3 ? în audio. Editat Octombrie 30, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) Domnule, pentru mine amplificatorul suprem si absolut este un repetor complementar care alimenteaza castile. Nu este domeniul meu de interes, am intervenit doar pentru ca am experienta in domeniul intermodulatiilor, modulatiilor, a recunoasterii lor si caracteristicilor lor pe osciloscop si analizor. Am spus ce stiu si ce n`am stiut, acuma am citit si aflat, cinstit ma ajuta doar pentru imbogatirea bagajului de cunostiinte si cam atit. Restul este scris in acel manual, inclusiv metoda cu 2 purtatoare folosita pe larg in Rf. Oricum nu ma asteptam sa fie gradul de modulatie cheia succesului. De pe spectrograma, m, de calculeaza simplu daca tineti cont formula Afp+/-fm=1/2mAp. Editat Octombrie 30, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) Presupunem că am lămurit, ne raportăm cu ecartul la -6dB în simulare. Notăm cu f1 50Hz și cu f2 7Khz. Ce sunt 2f1 2f2 3f1 3f2 ? Editat Octombrie 30, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 1 oră în urmă, valderama a spus: Sugerez să _l întrebați pe der_dokktor direct care este modul de calcul IMD în audio. TEST IMD simulat (50Hz, 7Khz 4:1 ) nu ne ajută să interpretam IMD2 IMD3 ? în audio. @valderama, ma mai sicanezi mult? Ti-am sugerat de mii de ori sa pui mana pe carte si abia apoi sa iti postezi parerile personale pe forum. Cand am cumparat primul analizor de IMD, care din pacate este UNICAT in lume, provenind din laboratorul firmei TAB, nu am gasit documentatia lui si a trebuit sa studiez cam tot ce a tinut de intermodulatii in domeniul audio. Cred ca detin aproape tot ce este pe internet despre asta, inclusiv ce a aparut in presa vremii (din anii 1930 incoace). Apoi am cumparat un analizor de spectru HP, dedicat audio, tot in ideea de a intelege exact mecanismul aparitiei distorsiunilor si modul de eliminare al acestora. Toate astea acum vreo 10 ani. Ceea ce arata un analizor de spectru sau unul de IMD niciodata nu o sa vezi cu un osciloscop!!! Fiecare dintre metodele de masura a IMD are avantajele si dezavantajele ei, SMPTE/DIN, CCIF/ITU-R, DIM/TIM, cert este ca fara analizor de spectru nu o sa poti niciodata sa ai certitudinea ca un amplificator are un factor de distorsiuni mic. Si, app.....IMD cu 50Hz, 7KHz, 4:1, este un test ales gresit...merge insa 60Hz cu 7KHz, 4:1. Frecventa de test superioara nu trebuie sa fie multiplu al celei inferioare. Pt a releva D2 si D3, ori se alege testul CCIF ori SMPTE cu raport 1:1 si demodulare AM. Acum 18 minute, valderama a spus: Presupunem că am lămurit, ne raportăm cu ecartul la -6dB în simulare. (notam cu f1 50Hz și cu f2 7Khz). Ce sunt 2f1 2f2 3f1 3f2 ? 60Hz si 7KHz....se vede cat te pricepi... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) Adevărat, se uzitează f1 60Hz și f2 7KHz (60Hz tipic american continent nord american , 50Hz tipic european) " f1 is usually 60 Hz and f2 is usually 7 kHz, at a ratio of f1/f2=4:1 " Ce sunt dokktore 2f1 2f2 3f1 3f2 ? grăiește doar Cartea asta o fi bună dokktore ? https://postimg.cc/bGTFFG7P ". So, it is generally desirable to staywell away from the 50 Hz, 100 Hz, and 150 Hz area in most of the world andaway from 60 Hz, 120 Hz, and 180 Hz in North America when making low-level measurements." poftim pagina 25 Editat Octombrie 30, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) Acum 34 minute, valderama a spus: Adevărat, se uzitează f1 60Hz și f2 7KHz " f1 is usually 60 Hz and f2 is usually 7 kHz, at a ratio of f1/f2=4:1 " Ce sunt dokktore 2f1 2f2 3f1 3f2 ? grăiește doar catrea asta o fi buna dokktore ? https://postimg.cc/bGTFFG7P ''graieste''....iar o dai in ... balarii..nu era mai simplu sa intrebi civilizat? E grea matematica? Cartea aia, daca acum te apuci de ea, iti ia ceva timp sa o termini si , oricum nu te va ridica la rangul de ''doctor'' in audio. Mai citeste... Ti-o recomand pe asta: Editat Octombrie 30, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2019 Partajează Postat Octombrie 30, 2019 (editat) La 16.10.2019 la 12:37, der_doktor a spus: Ce treaba are maestre THD-ul cu IMD-ul? Ia lumineaza-ne...observ ca azi scoti numai perle...:xD Ai studiat declarativ din numeroase cărți dokktore , NU înțelegi ce înseamnă produs de intermodulație ?!. Posibil ai rămas la stadiu de felcer, după un așa studiu intens nu poți preciza ce reprezentare are 2f1 2f2 3f1 3f2 Fă mata un studiu scurt mai jos Figure 1: Harmonics and Intermodulation Distorsion Products Editat Octombrie 30, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum