Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masuratori cu analizorul de spectru

Vizitator

Postări Recomandate

Domnule, ce v`am indicat eu este corect, este privit prin prisma celor ce se ocupa de Rf si diverse modulatii.

Nivelele celor 2 purtatoare  modulate se pot evalua cu formulele modulatiei in amplitudine.

Gradul de modulatie la ultima oscilograma este in jur de m=33%.

De aici deduceti nivelul celor 2 purtatoare modulate tinind cont ca Ap=3,2U, Am din enunt este de 4xAp deci Am=12,8U

Afp+fm= 0,53U

Afp-fm=0.53U

Am=12,8U

Ap=3,2U

Unde A sint amplitudinile p, purtatoarei, m, modulatorului, restul sint suma si diferenta.

De aici aplicati dumneavoastra formula care o stiti la care se mai adauga si distorsiunile armonice.

P.S. Probabil cam in jur de 5% totul.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 23 ore, popa marius a spus:

Am incercat sa mai caut vreo documentatie  cu interpretarea grafica a oscilogramei dar nu am gasit

Astea sunt datele "problemei" din prezentare domnule popa marius (simplu, fără documentație găsită).

New Bitmap Image.png

forma de unda compusa.gif

modulatie.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Daca am inteles bine ultima masurare corecta ar fi acea putere la care incepe limitarea sinusoidei corectata cu 0,64  in cazul masuratorilor date aceasta ar fi intre 36-38w si in urma corectiei ar rezulta aprox 25w cam asa am estimat si eu puterea reala a acestui amplificator vezi ce am scris in pagina 10  deci IMD s-ar putea estima undeva la 1% ,gresesc ?

Link spre comentariu
La 26.10.2019 la 21:22, popa marius a spus:

Frecventa joasa de 80 hz cu amplitudinea de 4 ori mai mare decat cea de 5 Khz se aplica la intrarea sincro al osciloscopului de acea nivelul reglat al amplificatorului trebuie sa fie stabilit inainte de clipping pentru 5khz, te rog sa neglijezi  acea oscilograma  a amplicatorului SE care are o crestere foarte abrupta a IMD inainte de 8w complet nefiresc pentru un tub ce  are o putere disipata pe anod de 40w, comparativ un alt SE cu PL504 are IMD mult mai mic la 9w si disipa cam la jumatate..

Referitor la acel Single E. cu PL504, apreciat de multi la o auditie, iata o analiza spectrala la 0,64Pmax semnal50Hz:7kHz. Ei, cum determinam IMD din acest spectru?

Test-IMD-SE-EL504-8-W.png

Link spre comentariu
Acum 27 minute, simson a spus:

Referitor la acel Single E. cu PL504, apreciat de multi la o auditie, iata o analiza spectrala la 0,64Pmax semnal50Hz:7kHz. Ei, cum determinam IMD din acest spectru?

Test-IMD-SE-EL504-8-W.png

IMD1 -35dB  fata de fundamentala deci 1,8% respectiv IMD2 -46dB 0,5%

Link spre comentariu
Acum 32 minute, popa marius a spus:

Stă scris clar mai sus "Se vede IMD2 si IMD3 care au influente, restul, nesemnificativ"

De ce scrii IMD1 ?! , ce înseamnă cum se "traduce" IMD1?!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Aveti un docu despre denumirea lor.

https://dl.cdn-anritsu.com/en-us/test-measurement/files/Application-Notes/Application-Note/11410-00859B.p

Astea se insumeaza dar mai trebuie tinut cont, cel putin asa cred eu, si de purtatorul modulator, ala de 50Hz, ca la putere in fapt acela este prioritarul.

In Rf masuratorile se fac mai simplu, ambele purtatoare sint de aceeasi marime.

Acuma, asta este doar parerea mea despre cum as masura eu, precis este un standard de masura care descrie calculul, masuratoarea este cunoscuta, modul de calcul nu pentru mine in cazul celor 2 semnale.

Se poate face conversia in tensiune dupa spectru aproximnid acei 35dB cu 50, se gasesc tabele de conversie...

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 13 minute, valderama a spus:

Stă scris mai sus "Se vede IMD2 si IMD3 care au influente, restul, nesemnificativ"

De ce scrii IMD1 ?! , ce înseamnă cum se traduce IMD1?!

IMD1 IMD2... produse de intermodulatie de ordinul n

Link spre comentariu
Acum 2 ore, popa marius a spus:

care fundamentală ?, la ce nivel te raportezi cu procentele alea ? (a scris Lăzăroiu acolo injectie semnal 50Hz-7KHz raport 4:1 , Ps=0,65Pmax). Greșit scris IMD1

Evident 4:1 cazul de față raport de amplitudine.

Dacă frecvența joasă(50Hz) are amplitudinea A și frecvența înaltă(7Khz) 0,25A ai ceva decibeli diferență da ?(0,25A la -12db)

Aparent Simson a pus o întrebare capcană.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnule, desi nu este corect, nici foarte deranjant nu este acest lucru pentru amatorii de audio.

Viteza si neutilizarea acestor masuratori au dus la confuzia asta cu IM1, intermodulatii de ordinul 1.

Ordinul se obtine din adunarea acelor coeficienti ai purtatoarelor m si n din formula mf1+/- nf2

Pentru fundamentale, rezulta m+n=2 deci IM2 intermodulatii de ordinul 2, urmeaza 3, care nu mai sint in cazul prezentat atit de "suparatoare",

doar de palmares.

P.S. Am vazut acuma comentariul referitor la purtatoarea modulatoare, aia este cam cu 12dB mai mare decit cea modulata, deci ecartul s`ar mari la 47dB pentru IMD3.

Absolut onorabil, asta dupa mine.

Nimeni nu pune intrebari capcana, asta dupa mine.

Nu aveti definit standardul de masurare si calcul al distorsiunilor de intermodulatie.

Daca este, puneti`l si totul este cit se poate de clar.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări