Vizitator Postat Octombrie 28, 2019 Partajează Postat Octombrie 28, 2019 (editat) La 16.10.2019 la 12:37, der_doktor a spus: Ce treaba are maestre THD-ul cu IMD-ul? Ia lumineaza-ne...observ ca azi scoti numai perle...:xD Dacă nu ești orb vezi în imagine câteva marcaje 2f1 2f2 3f1 3f2 (numite în imagine harmonics 2nd-order and 3rd order=tradus armonice de ordinul 2 și ordinul 3) adică fundamentalele f1 și f2 au și ceva armonice care conduc și ele la apariția produselor de intermodulație (marcate în imagine 2f1-f2 și 2f2-f1). Cu siguranța nu ești orb dokktore(citești aici) ești mai puțin pregătit/citit, știi doar să "măsori" în jermania(așa scriai mata Germania). it is better to say nothing and be thought a fool than to open your mouth and remove all doubt sau o zicală românească dacă tăceai, filozof rămâneai Editat Octombrie 28, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 28, 2019 Partajează Postat Octombrie 28, 2019 valderama, eu iti sugerez sa-ti controlezi limbajul. Eu nu te-am facut ORB cand ai apreciat oscilograma aia, desi meritai mai mult. Daca asa vorbiti voi la Ploiesti, atunci ramai, maestre, pe maidan si nu iti etala maestria in a folosi jargonul pe un forum public. Decat sa scrii aberatii despre intermodulatii mai bine pune mana pe o carte de electronica si eventual deschide-o... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 28, 2019 Partajează Postat Octombrie 28, 2019 (editat) Stă scris Dacă nu ești orb sau Cu siguranță nu ești orb dokktore(citești aici) Simplu, ai buton la dispoziție Raportează post. Armonice de tip 2f1 2f2 3f1 3f2 ... din imaginea de ma sus conduc la produse de intermodulație, ce sunt dokktore 2f1 2f2 3f1 3f2.... ? Astea sunt produse de intermodulație 2f1-f2 2f2-f1 ? scrie clar intermod 3rd order, numai f2-f1 f2+f1 sunt produse de intermodulație ?! scrie clar intermod 2nd order Mai bine ne povestești dokktore cum începe clippingul prin ondularea pe lateral a la jermania pentru finala PL519. (pagina 4 ultimul post) Poliglotule știi să traduci ce scrie mai jos în citat/extras? "What is more, harmonics of the original two frequencies combine with each other to produce still more "sum and difference" signals. None of these additional signals was present originally, so that we have now introduced distortion." LE Clar/evident dokktore nu înțelegi ce se prezintă într-o imagine dar știi să formulezi întrebări tâmpite. Editat Octombrie 28, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 28, 2019 Partajează Postat Octombrie 28, 2019 La 26.10.2019 la 21:53, Ion_Bumbu a spus: P.S. Fiind Af apare si semnalul modulator, cel cu frecventa mica. Valoare lui ar fi aprox 0,7V conform conventiei. Puterea se adauga la valoarea utila, 0,12W. Va rog mult asertiunea aceasta n`o bagati in seama, cind am facut estimarea m`am referit la un modulator eficient si nu la un amplificator care in fapt este masurat. Deci valoarea semnalului modulator din problema enuntata n`o pot estima, asta este cunoscuta de intiatorul masuratorii. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 28, 2019 Partajează Postat Octombrie 28, 2019 Revin cu niste masuratori noi facute de data acesta pe un amplificator cu V-mos si am sa incep cu cele THD P=26w thd <0,1% P=31w thd <0,1% P=34w thd=0.1 P=36w thd=0,7% P=38w thd=1,2 P=40w thd=8% Schema amplificatorului este aceasta Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 28, 2019 Partajează Postat Octombrie 28, 2019 (editat) Si acestea sint masuratorile IMD pentru acelasi amplificator si care pentru acuratetea oscilogramelor am pastrat constanta amplitudinea pe intrarea Y independent de puterea de iesire (cu un potentiometru)oscilogramele sint in ordine 20w-24w-26w-28w-30w-32w-36w-40w-50w Editat Octombrie 28, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 28, 2019 Partajează Postat Octombrie 28, 2019 (editat) Sincer nu am văzut până acum această reprezentare(mosfet) în scheme pentru 2SK135 și 2SJ50, unde este electrodul sursă ?, se văd cumva în reprezentare "două" drene ?! Hai înțeleg era complicat sa reprezinți diodele poartă-sursă și dioda sursă-drenă (2SK135 și 2SJ50) dar un mosfet trebuie reprezentat ca mosfet canal P sau N în schemă. Așa se reprezintă la mama lui 2SK135 Editat Octombrie 28, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 28, 2019 Partajează Postat Octombrie 28, 2019 Acum 5 minute, valderama a spus: Sincer nu am văzut până acum această reprezentare(mosfet) în scheme pentru 2SK135 și 2SJ50 Pai nici nu aveai de unde sa vezi, schema aia nu este de pe internet....:) Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 28, 2019 Partajează Postat Octombrie 28, 2019 Acum 30 minute, valderama a spus: Sincer nu am văzut până acum această reprezentare(mosfet) în scheme pentru 2SK135 și 2SJ50, unde este electrodul sursă ?, se văd cumva în reprezentare "două" drene ?! Hai înțeleg era complicat sa reprezinți diodele poartă-sursă și dioda sursă-drenă (2SK135 și 2SJ50) dar un mosfet trebuie reprezentat ca mosfet canal P sau N. Acum 31 minute, valderama a spus: Sincer nu am văzut până acum această reprezentare(mosfet) în scheme pentru 2SK135 și 2SJ50, unde este electrodul sursă ?, se văd cumva în reprezentare "două" drene ?! Hai înțeleg era complicat sa reprezinți diodele poartă-sursă și dioda sursă-drenă (2SK135 și 2SJ50) dar un mosfet trebuie reprezentat ca mosfet canal P sau N. Daca este esentiala chestiunea ai dreptate dar totusi te-ai prins care sint tranzistoarele canal N si canal P oricum schema nu este cu dedicatie asa ca-mi permit sa o simplific Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 28, 2019 Partajează Postat Octombrie 28, 2019 (editat) Interesant... La 20W este perfect, greu de evaluat IMD cu osciloscopul. De la 26W in sus insa este posibila o evaluare acceptabila. De`, interesant ca in sfirsit s`a ajuns la IMD si in audio pina la urma, si mai interesant este de facut masuratori in cazul purtatorilor multiple, adica semnale compexe compunse din n semnale sinusoidale... Cu 2 semnale este un rezutat, cu mai multe si mai grav. Oricum este incurajator acest topic. SpectraLab aveau un analizor spectral bun pe vremuri, acum vreo 20 de ani cred ca l`am folosit ultima oara, precis sint altele si ai bune acum. Merita folosite pentru astfel de determinari. P.S. Ma bucur ca ajungeti la analizoare de spectru, altfel se vede totul cu analizorul, osciloscopul este minunat, analizorul indispensabil in determinarea adevaratelor probleme. Editat Octombrie 28, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 29, 2019 Partajează Postat Octombrie 29, 2019 (editat) Acum 13 ore, Ion_Bumbu a spus: De la 26W in sus insa este posibila o evaluare acceptabila. DA, sunt curios cine o să facă o evaluare acceptabilă imd pentru una din situațiile evidente să spunem P=36W cu thd=0,7% imaginea asta presupun, mă corectează popa marius dacă am ales greșit (atenție se cere evaluare acceptabilă imd, nu neglijați raportul amplitudine f1 f2, forma de undă compusă conduce la 36W în sarcină ieșire) Editat Octombrie 29, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 29, 2019 Partajează Postat Octombrie 29, 2019 Pina la 36w sinusul este nelimitat dupa care din cauza limitarii simetrice rapide orice masurare este inutila , pozele cu IMD la puteri mai mari de 36w sint pur demonstrative . Cel putin la acest tip de amplificator parerea mea este ca distorsiunile IMD cresc mult mai rapid decat cele THD si de acea limita pentru care acesta poate fi considerat un amplificator de calitate este maximum 25w explicabil de altfel si prin alimentarea simetrica destul de redusa, masuratorile au fost facute pe 4 ohm insa pe 8 ohm distorsiunile IMD sint semnificativ mai mici Nu stiu daca masuratoarea grafica propusa de Turner este corecta dar pune in evidenta aparitia IMD progresiv cu puterea de iesire pe o anumita sarcina iar urmatoarea masurare va fi pe SE PL504 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 29, 2019 Partajează Postat Octombrie 29, 2019 In momentul in care gasiti nivelul componentelor nu mai este dificil sa le introduceti in formula dorita, exemplul de calcul pe care l`am dat este corect, gasiti cele 2 componente de mixaj fp+fm si fp-fm, doar acelea se pot evalua cu osciloscopul, in fapt sint mai multe, marea majoritate doar cu analizorul de spectru. Termenul de mixer nu este cel din audio, pentru Rf folosim sumator, mixerul este ...mixer. in Rf pentru caracterizarea linearitatii unui amplificator este putin diferita. Amplificatoarele de amatori trebuie sa aiba minim 30dB ecart intre purtatoare si artefactele de interodulatii, IMD3 in fapt deoarece doar acelea intra in banda. Profesionale de putere, peste 45dB, asta la puterea nominala. Este o mare diferenta in a masura distorsiuni cu o purtatoare, sau cu mai multe, o purtatoare fiind un semnal sinusoidal. Este alta clasa sa masuratori, alte rezultate. Cel mai simplu este cu analizorul de spectru sa vizualizati toate componentele apoi sa facei evaluarea, asta daca soft-ul analizorului n`o face direct. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 29, 2019 Partajează Postat Octombrie 29, 2019 (editat) Reformulez Cât la sută în procente se poate evalua acceptabil "imd" în raport cu imaginea asta (Ps 36W ) ? imd 0,7% .... 1,5% .... Editat Octombrie 29, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 29, 2019 Partajează Postat Octombrie 29, 2019 Sint sigur ca si d-ta ai socotit cam 15% comform formulei date de Turner si inca o observatie, THD a fost masurat la 1Khz iar IMD la 5Khz+80Hz Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum