Vizitator Postat Octombrie 10, 2019 Partajează Postat Octombrie 10, 2019 Am construit in urma cu cativa ani un SE cu PL519 si ceva nu imi placea la el, suna bine dar auditia era prea obositoare dupa un timp, masuratorile la 8w cu distorsiometrul erau in regula, banda de frecventa foarte buna la fel si semnalul SQW vizualizat la 10 Khz deci trebuia sa gasesc o explicatie pe care este posibil sa o fi gasit cu ajutorul unui SDR achizitionat de curind cu banda de receptie de la 1khz pina la 2 Ghz si un soft pentru functia de analizor de spectru. O problema a constituit nivelul maxim de intrare de 0dB/ 50 ohm de acea a trebuit sa construiesc un atenuator reglabil de la -50dB la 0dB si un adaptor de impendanta input de 50k si 50 ohm output. Analiza spectrala arata fundamentala de 2Khz si primele doua armonice in regula insa armonica a patra apare o problema ce se vede in fotografie ce parere aveti ? Link spre comentariu
bmsorin Postat Octombrie 10, 2019 Partajează Postat Octombrie 10, 2019 (editat) Felicitari Dl. Popa Marius pentru faptul ca incercati mai mult decat majoritatea (urechea). Din pacate nu se vad prea bine axele X si Y, dar, ceva nu e ok acolo, nu asa trebuie sa arate un FFT la un SE. Se poate o poza mai clara? Nu stiu cat de ok este acel SDR, dar o placa externa (cum au folosit si alti colegi) poate avea o acuratete/dinamica mai buna. Editat Octombrie 10, 2019 de bmsorin greseala ortografica Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 10, 2019 Partajează Postat Octombrie 10, 2019 SDRplay cumva?... RSP1... 2 ...?! In primul rand, este dificil de vazut in poza banda de frecventa analizata, insa din ceea ce am putut deslusi si tinad cont de simetria evidenta a componentelor spectrale, pare ca de fapt acolo afisezi inclusiv spectrul imagine (adica inclusiv spectrul din zona frecventelor "negative")?... [In aceste situatii este bine fie sa pui screenshot 1:1 fie sa specifici parametri analizei incat sa poata fi apreaciata dimensional in privinta fecventelor si amplitudinilor (Fstart, Fstop, etc)] Daca aceasta este situatia, atunci eu inteleg ca markerul este pozitionat pe fundamentala de 2 kHz si probabil anomalia relativ la armonica a 4-a despre care vorbesti este componenta aceea spectrala situata imediat langa (si dincolo) de A4 (undeva in zona 8,2 kHz)? In primul rand: te-ai lamurit ca acea componenta este generata intradevar in amplificatorul testat, ori daca nu cumva provine din SDR (spurii proprii)? Adica... interfata de sunet ce zice, o "vede" si ea la iesirea amplificatrului fara sa existe si la intrarea lui? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 10, 2019 Partajează Postat Octombrie 10, 2019 Acum 49 minute, Traian B a spus: SDRplay cumva?... RSP1... 2 ...?! In primul rand, este dificil de vazut in poza banda de frecventa analizata, insa din ceea ce am putut deslusi si tinad cont de simetria evidenta a componentelor spectrale, pare ca de fapt acolo afisezi inclusiv spectrul imagine (adica inclusiv spectrul din zona frecventelor "negative")?... [In aceste situatii este bine fie sa pui screenshot 1:1 fie sa specifici parametri analizei incat sa poata fi apreaciata dimensional in privinta fecventelor si amplitudinilor (Fstart, Fstop, etc)] Daca aceasta este situatia, atunci eu inteleg ca markerul este pozitionat pe fundamentala de 2 kHz si probabil anomalia relativ la armonica a 4-a despre care vorbesti este componenta aceea spectrala situata imediat langa (si dincolo) de A4 (undeva in zona 8,2 kHz)? In primul rand: te-ai lamurit ca acea componenta este generata intradevar in amplificatorul testat, ori daca nu cumva provine din SDR (spurii proprii)? Adica... interfata de sunet ce zice, o "vede" si ea la iesirea amplificatrului fara sa existe si la intrarea lui? Intradevar este vorba de SDRplay RSP-1A iar markerul este pozitionat pe fundamentala de 2Khz , fara semnal nu exista nicio componenta parazita care sa genereze acea anomalie a armonicii patru dar pentru siguranta am sa schimb citeva frecvente pentru fundamentala . Trebuie sa ma familiarizez cu acest program fiindca nu este chiar simplu (pentru mine) insa mie mi se pare foarte util iar SDR ca receptor este uimitor de performant. In intervalul de frecvente 50 Khz-100 Khz am sesizat zgomotul introdus de alimentatatorul laptop-ului dar alimentat prin acumulatorul lui aceste zgomote dispar . Am verificat daca si in spectrul audio pot aparea ceva semnale de zgomot dar m-am convins ca acea anomalie a armonicii 4 nu provine din alimentare asa ca eu nu ma pot pronunta, am constatat doar fenomenul descris. @Multumesc d-le @bmsorin, am sa incerc sa fac poze mai "citete" Link spre comentariu
Kosmin Postat Octombrie 10, 2019 Partajează Postat Octombrie 10, 2019 Pe langa acel SDR intrarea unei placi de sunet in zona 1kHz-20kHz cred ca ar fi cel putin la fel de buna si puteti verifica daca obtineti aceeasi spectrograma folosind intrarea de linie a laptopului alimentat doar din baterie. Se poate folosi Visual Analyzer sau ceva similar. La 8kHz arata a ceva intermodulatie...insa de ce doar acolo? Link spre comentariu
simson Postat Octombrie 11, 2019 Partajează Postat Octombrie 11, 2019 Ar fi util sa faceti o comparatie cu ampliful hibrid ( cel care are sunetul relaxant) sa vedem cum arata acolo spectrul armonic.Rau ca nu put deslusi notiile pe coordonate doar pe intuitie. Complimente din partea mea ceea ce faceti pe aceasta sectiune de Elforum care din pacate supravietuieste din vechile postari din perioada de aur. Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 11, 2019 Partajează Postat Octombrie 11, 2019 Nisiparii de mult utilizeaza placa de sunet pentru masuratori. Chiar daca nu se ridica la nivelul AP ;-) Unii au trecut pe QA40x. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 11, 2019 Partajează Postat Octombrie 11, 2019 1 oră în urmă, franzm a spus: Nisiparii de mult utilizeaza placa de sunet pentru masuratori. Chiar daca nu se ridica la nivelul AP ;-) Unii au trecut pe QA40x. Aia este cu tranzistori si nu are ce cauta intr-un setup full valve. Link spre comentariu
Kosmin Postat Octombrie 11, 2019 Partajează Postat Octombrie 11, 2019 Cred ca nu ai citit ce se discuta aici și ai postat la mișto. Cine a pomenit de un SDR full-valve ca sa te citez? Sau placa de sunet cu tuburi? Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 11, 2019 Partajează Postat Octombrie 11, 2019 Binenteles ca am postat la mișto. Cine a mai pomenit sa folosești o ditamai combina (de recoltat griu de exemplu) ca să tunzi gazonul din jurul casei iar mașină de tuns gazonul sa o tii de expoziție - ca să dau un exemplu comparativ. SDR-ul are oscilatoare - mixere, schimbare de frecventa, sensibilitate de ordinul microvoltilor iar tu vrei sa faci analiza spectrala in audiofrecventa pt semnale de zeci de volți cu el si mai vrei sa ai si rezultate de precizie cind o placa de sunet, chiar una ordinara, duce la rezultate de zeci-sute de ori mai precise. Link spre comentariu
Kosmin Postat Octombrie 11, 2019 Partajează Postat Octombrie 11, 2019 Din nou ai postat... la mișto, Popa Marius a atenuat semnalul introdus în SDR. Asa cum trebuie atenuat și pt o placa de sunet. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 11, 2019 Partajează Postat Octombrie 11, 2019 (editat) Acum nu am mai postat la misto. Una este sa atenuezi semnalul de 5-10 ori si alta sa-l atenuezi de mii de ori. Ce cuplaje parazite se creaza ai idee? E vorba de 1-2V vs 10-100µV. Haide domnule ca nu bat deloc campii acum, am multi ani de masuratori in spate (nu in audio ci in unele cazuri in chestii mai dificile). In fine eu ma opresc aici cu off-topicul. Ideea de baza este ca asa-zisele erori de functionare identificate cu masuratoarea respectiva nu valoreaza nimic pt ca pot tot asa bine sa fie generate de setupul de masura (atenuator ecranat prost, cabluri neecranate cum trebuie) sau chiar de aparatul de masura. Editat Octombrie 11, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 11, 2019 Partajează Postat Octombrie 11, 2019 Acum 36 minute, sesebe a spus: Acum nu am mai postat la misto. Una este sa atenuezi semnalul de 5-10 ori si alta sa-l atenuezi de mii de ori. Ce cuplaje parazite se creaza ai idee? E vorba de 1-2V vs 10-100µV. Haide domnule ca nu bat deloc campii acum, am multi ani de masuratori in spate (nu in audio ci in unele cazuri in chestii mai dificile). In fine eu ma opresc aici cu off-topicul. Ideea de baza este ca asa-zisele erori de functionare identificate cu masuratoarea respectiva nu valoreaza nimic pt ca pot tot asa bine sa fie generate de setupul de masura (atenuator ecranat prost, cabluri neecranate cum trebuie) sau chiar de aparatul de masura. De unde scoti ca semnalul este atenuat de mii de ori ? Amplificatorul a fost masurat la 8w/8ohm adica tensiunea citita a fost de 8v si atenuata pina la 300mV adica de 26 de ori fiindca atit permite SDR cu programul de analizor de spectru, iar pentru functia de receptor nivelul maxim este de 30 mV afisat drept overload. Am masurat si cu placa de sunet distributia armonica insa analizorul de spectru are mai multe butoane pentru setari multiple ce pot aduce mai multe informatii utile iar daca zici ca ai multi ani de masuratori in spate ar trebui sa stii ca citirile de uV cu SDR -ul se fac cu un gain maxim si deplasarea offsetului spre limita de zgomot Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 11, 2019 Partajează Postat Octombrie 11, 2019 Acum 11 ore, sesebe a spus: Aia este cu tranzistori si nu are ce cauta intr-un setup full valve. @sesebe, crezi ca aparatura de masura pentru audio este dedicata doar masuratorilor in amplificatoarele cu tranzistori? Eu, personal, am investit aproape 100k, si asta nu pt a masura doar Krell-uri sau McIntosh-uri, ci tot ce tine de audio, incepand cu parametrii lampilor, trafurilor si pana la analize spectrale de THD si IMD. Ceea ce vezi cu un analizor de spectru nu poti intui doar cu un osciloscop. Pe de alta parte, dl. Popa Marius, nu este deloc incepator in audio si mai ales in constructia si calibrarea aparatelor de masura. Daca rasfoiesti forumul o sa gasesti o gramada de masuratori reale de THD, facute cu un aparat construit de dansul. Nu cunosc exact cati useri stiu sa interpreteze corect rezultatele unei analize de distorsiuni si cati detin un aparat pt asta.Eu am incredere in tot ce posteaza aici. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 11, 2019 Partajează Postat Octombrie 11, 2019 Acum 47 minute, der_doktor a spus: @sesebe, crezi ca aparatura de masura pentru audio este dedicata doar masuratorilor in amplificatoarele cu tranzistori? Eu, personal, am investit aproape 100k, si asta nu pt a masura doar Krell-uri sau McIntosh-uri, ci tot ce tine de audio, incepand cu parametrii lampilor, trafurilor si pana la analize spectrale de THD si IMD. Ceea ce vezi cu un analizor de spectru nu poti intui doar cu un osciloscop. Pe de alta parte, dl. Popa Marius, nu este deloc incepator in audio si mai ales in constructia si calibrarea aparatelor de masura. Daca rasfoiesti forumul o sa gasesti o gramada de masuratori reale de THD, facute cu un aparat construit de dansul. Nu cunosc exact cati useri stiu sa interpreteze corect rezultatele unei analize de distorsiuni si cati detin un aparat pt asta.Eu am incredere in tot ce posteaza aici. Multunesc Stefan pentru apreciere, distorsiometru si analizorul a primelor patru armonice construit de mine a fost comparat cu doua aparate profesionale HP si Leader cu rezultate foarte bune pina la -70dB si suplimentar acest SDR mi-a confirmat acest lucru insa cum vremurile se schimba, accesul la masuratori semiprofesionale a devenit extrem de facil si cu costuri reduse, ma rog, pentru cine este interesat de acest lucru... Totusi manevrarea aparatelor analogice este mult mai simpla si rapida chiar daca incorporeaza tehnici digitale insa afisarea marimilor pe un accometru este mult mai comoda decat navigarea prin meniuri si submeniuri, o parere personala. Intre timp am gasit sursa anomaliei prezentate de mine la amplificatorul cu tuburi concret masuratoarea cu acest analizor digital sa facut in atelier unde am avut la incarcat accumulatorul unei masini de insurubat, evident alimentatorul era in comutatie si acesta a injectat componente parazite in amplificatorul neprevazut cu filtru EMI pe retea asa ca iata pentru ce este bun un asemenea analizor de spectru ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum