Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuite de reglare a curentului prin tuburile finale

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Foarte elegante cele două circuite de reglare a curenților prin cele două tuburi finale , mai ales cel de la amplificatorul cu negativare automată .

Am pus cele două  scheme pentru începători , ambele circuite asigură reglarea curentului prin tuburile finale si balansul/echilibrul curenților prin cele două tuburi finale , adică ..... curenți egali .

In catozii tuburilor finale sunt de preferat rezistențe de 10 ohmi / 0,5..0,6w  , de ce 10 ohmi ? Pentru că se citește mai ușor căderea de tensiune pe o rezistență de 10 ohmi , aparatele de măsură măsoară mai bine pe scala de 1..2V cc .

De ce 0,5..0,6W , rezistența se comportă ca o siguranță , se arde , dacă tubul final " intră în suferință " , cind curentul catodic crește excesiv ,  dacă se dorește menajarea rezistenței se montează in serie cu ea o siguranță , calibrată astfel încît să se ardă cînd se depășește curentul maxim suportat de tubul final .

tesla_azk-201 20w.jpg

tesla_azk-401 40w.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

4

• Усилитель

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da foarte bune solutiile , si eu folosesc schema de jos ,la orice amplif ,este usor de reglat ,masurat ,nu sunt pierderi pe Rcatod de sute de ohmi  , nu ai nevoie de rezistente cu putere mare.....

10 ohmi e valoarea cea mai buna , se poate pune in serie si o infasurare 10% CNFB , sau la SE chiar secundarul ( daca nu ai GNFB sau daca ai infasurare separata NFB = la trafurile mici se mai scade din magnetizare CC  ,si este foarte folositor la toroidale SE fara intrefier) .

Link spre comentariu

Nu reusesc sa vad partea de "negativare automata", cel putin nu cu 2.5ohm in catozi, iar la prima schema chiar nu-mi dau seama de unde se obtine o tensiune de minus citiva volti intre grila si catod la tub.

Mie mi se par niste scheme absolut banale de polarizare pt tuburi.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 1 oră, sesebe a spus:

Nu reusesc sa vad partea de "negativare automata", cel putin nu cu 2.5ohm in catozi, iar la prima schema chiar nu-mi dau seama de unde se obtine o tensiune de minus citiva volti intre grila si catod la tub.

Mie mi se par niste scheme absolut banale de polarizare pt tuburi.

R180 ce face ? Cu ce se ocupă ? 

Rezistențele de 2,5 ohmi sunt pentru a putea face face măsurători , măsori căderea de tensiune pe ele si așa reglezi curentul prin tuburile finale 

Schemele sunt banale , dar complicate pentru începători sau cei care nu pricep cum se reglează curenți egali prin cele două tuburi finale .

tesla_azk-201 20w.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Ai dreptate!

Oricum compensarea de imbalans este aproape ca si inexistenta cu rezistentele de 2.5ohm.

Chiar si cu 10 ohm nu se face o compensare intr-o plaja prea larga.

R63 este un semireglabil de 1K sau un termistor? Nu se vede prea bine pe schema.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

La schema  201 rezistorii de 2.5 ohmi se adauga la cel paralel cu condensatorul electrolitic de 180 ohmi.Ce se vede pe schema in jurul rezistorilor de 2.5 ohmi nu sunt legaturi la masa ci puncte de masura.

Sistemul din schema 401 este ( parerea mea ) cel mai bun ( precis.)

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 1 oră, sesebe a spus:

Ai dreptate!

Oricum compensarea de in balans este aproape ca si inexistenta cu rezistentele de 2.5ohm.

Chiar si cu 10 ohm nu se face o compensare intr-o plaja prea larga.

R63 este un semireglabil de 1K sau un termistor? Nu se vede prea bine pe schema.

Ce să compensezi domnule ????  

De cite ori să repet că rezistențele de 2,5 ohmi din catozii finalelor sunt pentru măsurători , pot fi de 1...10 ohmi .

R53 este un semireglabil , cu el se reglează curenți egali prin cele două tuburi finale , balansul , nu din rezistentele de 2,5 ohmi . Rezistența de 180 este si ea reglabilă ,  aia se numește rezistență de negativare automată / autobias 

Acum 31 minute, Усилитель a spus:

La schema  201 rezistorii de 2.5 ohmi se adauga la cel paralel cu condensatorul electrolitic de 180 ohmi.Ce se vede pe schema in jurul rezistorilor de 2.5 ohmi nu sunt legaturi la masa ci puncte de masura.

Sistemul din schema 401 este ( parerea mea ) cel mai bun ( precis.)

Ambele sisteme sunt bune , cele două scheme sunt diferite , una este cu negativare automată , una cu negativare fixă , la ambele se poate regla curentul prin tuburile finale si balansul curenților prin cele două finale , ambele sunt bune , ca fapt divers .....cele două amplificatoare au etajele finale in clase de funcționare diferite.  

Editat de viobio
Link spre comentariu

Nimic!

Credeam ca si la tuburi sint circuite reglaj automat care, de exemplu, sa previna sau mai precis sa reduca imbalansul creat de imbatrinirea inegala a celor doua tuburi utilizate ca finali.

Scuze, acum am inteles ca schemele cu tuburi nu sint asa destepte.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 10 minute, sesebe a spus:

Nimic!

Credeam ca si la tuburi sint circuite reglaj automat care, de exemplu, sa previna sau mai precis sa reduca imbalansul creat de imbatrinirea inegala a celor doua tuburi utilizate ca finali.

Scuze, acum am inteles ca schemele cu tuburi nu sint asa destepte.

A nu se confunda negativarea automată/autobias  cu  circuitele sevobias. 

Editat de viobio
Link spre comentariu

Versiunile negativare fixă și negativare automată tuburi finale cu reglaj curent fără semi-reglabili de putere evident fără "bombă cu ceas" pentru începători.

fixă

AZK401_2.gif

automată

NEGATIVARE AUTOMATA.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări