Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoare OCT 2019- curent de mers in gol

Vizitator

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Pistol China in gol alimentat la 175V. Miezul se incalzeste peste 60 grd iar primarul in jur de 40.

IMG-9415p25.jpg

IMG-9416-6.jpg

Dupa inca o ora nu pot tine mana pe miez, primarul are temperatura un pic crescuta.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu am comparat nimic cu nimic, sunt doar oscilograme. De ce ai vrea sa demonstrezi ceva daca faci unele postari? Traful de retea- un domeniu care nu m-a interesat niciodata, eu am lucrat cu ferite. In tinerete cine avea nevoie de un traf mergea la atelierul de bobinaj cu datele trafului si nu isi punea problema ca cei de acolo nu stiu cum sa il bobineze.  Trafurile cumparate din comert aveau in spate responsabilitatea producatorului, aveam alte probleme pe cap nu sa vad daca au fost proiectate corect. Iar masuratori am inceput sa fac dupa ce--am scris si acolo-- am vazut ca la pistolul de lipit in gol cineva a masurat un curent mai mare decat in sarcina. Si a durat cateva minute sa vad si oscilogramele. Apoi asa din lipsa de activitate am propus lui Cosmin sa faca masuratori si la pistolul polonez si lui Flomar la pistolul manufacturat. Mie mi-au fost utile masuratorile, daca si altora cu atat mai bine. Daca nu, mare paguba, nu ar fi singurul subiect neinteresant. Am vazut ca si acolo ai comentat de aceea nu am mai postat nimic. 

CITAT:   Dvs comparati 2 transformatoare cu miezuri si destinatii diferite.

La ce miezuri te referi? Si ce inseamna destinatii diferite? La pistol chinezul a folosit o tola mai groasa (sa zicem mai ieftina) dar polonezul a folosit miezuri C ca la un traf obisnuit de magnetofon sa zicem. Cum adica alegi miezul dupa destinatie? Daca ai pregatire in domeniu (si se pare ca da dupa natura interventiilor) deschide un topic separat despre tipuri de miezuri de 50Hz si destinatia lor. La fel, daca sunt cetateni interesati ai facut ceva util, daca nu ai pierdut cateva ore pt un scop nobil. 

Link spre comentariu

CITAT:   Destinatii diferite-unul traf alimentare, altul pistol lipit

Tocmai ce am spus, polonezii nu s-au impiedicat de "destinatie" si au pus miez cu particule orientate la pistolul de lipit. Si din oscilogramele puse de Cosmin se vede cat de ingrijit este proiectat incat in sarcina curentul de magnetizare scade sub curentul activ. La pistolul RP curentul de magnetizare este 1,5 X curentul activ incalzind inutil sarma. De aceea am cerut oscilograme unde ai intervenit alaturi de &validae si m-ati luat peste picior.

cosmin-polonez.jpg

Link spre comentariu

Cu tot respectul, dar nişte oscilograme nu pot fi interpretate chiar aşa uşor de către oricine.Dacă aţi fi explicat de la bun început şi ce trebuie să înţelegem din ele, ar fi fost mult mai util, mai ales pentru cei care nu sunt aşa familiarizaţi cu osciloscopul, şi credeţi-mă, sunt destul de mulţi.Sunt ferm convins că cel puţin jumătate din posesorii de osciloscop nu ştiu să interpreteze corect formele de undă vizualizate.Poate vă faceţi timp şi creaţi nişte ,,tutoriale,, despre utilizarea osciloscopului, mai pe înţelesul amatorilor...

Editat de validae
Link spre comentariu

Aici nu se discuta despre osciloscop ci despre curentul de mers in gol. Asta inseamna ca se adreseaza celor ce stiu cu ce se mananca osciloscopul dar nu au avut timp sau nu s-au gandit sa faca astfel de masuratori. Asa ca in timp ce fumeaza o tigara sau mananca o ciocolata mai baleiaza subiecte noi si extrag ceva de pe aici. Cei cu liceu pot vedea cat de rapid variaza curentul de magnetizare cu cresterea tensiunii. De aceea am puc 3 oscilograme la traful tv Sport. Apoi am pus sarcina sa vada defazajul tensiune curent in gol si in sarcina. Tot la liceu se invata. Apoi am luat un traf de pistol la care se stie ca are putine spire pe volt pt a arata cat de mult se incalzeste miezul in gol. Si nu am alimentat la 230V ci la 175V.

Iar cand am propus lui Cosmin sa faca acelasi lucru nu m-am gandit ca va tine pistolul in carcasa si nu va verifica temperatura pe miez si pe primar. Asa ca eu consider ca am mai putina vina ca a ars primarul. Si au aparut imediat carcotasii, vanatorii de greseli care nu posteaza ceva util ci doar baga bete prin gard:

manolo
Membru avansat
1.431 postări
Postat Noiembrie 11
Daca te iei dupa.... scula nu este proiectata sa mearga 30 min continu

continuu.jpg

Urmat de altii:

La ce folosesc aceste teste ? Ce am putea afla sa ne ajute in folosirea lui (
superioara celei normale )  , ce greseli am putea corecta ?
Editat Noiembrie 11 de gauss

vera:       Postat Noiembrie 11
"La ce folosesc aceste teste ?" 
La imbatranirea prematura a pistolului, urmata de defectarea lui.
Dupa cum arata emailul, cred ca este din cel rezistent la 90 gradeC, asa ca ........

validae:      Postat Noiembrie 11 (editat)
Cred că se exagerează cu astfel de determinări pe un biet transformator de pistol de
lipit, care oricum nu e proiectat să funcţioneze în mod continuu.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Link spre comentariu

"Miezuri diferite-unul particula orientata, celalalt nu.

Destinatii diferite-unul traf alimentare, altul pistol lipit"

Ma refeream la transformatoarele in cauza.

Unde am afirmat eu ca particula orientata nu se poate utiliza la pistoale de lipit?

Va rog sa intelegeti ce vreau sa exprim , nu ce doriti dvs.

Link spre comentariu
Acum 58 minute, vera a spus:

"Miezuri diferite-unul particula orientata, celalalt nu.

Destinatii diferite-unul traf alimentare, altul pistol lipit"

Ma refeream la transformatoarele in cauza.

Unde am afirmat eu ca particula orientata nu se poate utiliza la pistoale de lipit?

Va rog sa intelegeti ce vreau sa exprim , nu ce doriti dvs.

Tot nu am inteles ce vrei de la mine. Chiar as dori sa ma lasi in pace, starea de sanatate nu-mi permite nici enervare pe calea undelor.

&validae ma pune sa scriu despre osc. Iar nu inteleg ce legatura are cu subiectul.

POVESTE:  topicul este despre curentul de mers in gol. Am luat un traf oarecare ce il aveam pe masa (trafo Sport). Am pus oscilograma cu mersul in gol la 230V. Se vede ca este sub 40mA la varf. Pt a scoate in evidenta cat de rapid creste curentul in gol la o proiectare gresita si neavand tensiuni mai mari de 230V am profitat ca are 2 sectiuni egale pe care le-am legat in paralel. Am un traf cu prize la 125-150-175-190V si l-am folosit pt a supravolta noul primar al trafo Sport pt a evidentia cat de rapid creste curentul in gol. Apoi am zis sa vada incepatorii si cum "dispare" curentul de magnetizare cand pun sarcina, adica apare curentul activ. Adica oscilograma cu 10R sarcina. De multe ori s-a atentionat pe forum ca trafurile de UPS au curent mare de magnetizare pt ca au timpi mici de functionare, adica cat tine bateria la caderea retelei. Si tot asa, avand unul la indemana am facut aceleasi masuratori si cu el. E ceva nefiresc pana aici? Intre timp a aparut subiectul cu pistolul de lipit si am atasat si oscilogramele acestuia, in gol si cu ansa. Am scris in topicul respectiv ca am facut masuratorile cand am vazut ca cineva masurase cu ampermetrul un curent mai mare in gol decat cu ansa. Stiind ca in gol este curent reactiv si cu ansa apare curentul activ, am zis ca oscilograma va indica exact ce se petrece acolo fata de un ampermetru care indica de-a valma. E ceva aiurea in ce mi-am dorit, am deranjat pe cineva, am facut vreo afirmatie elucubranta? Am pus doar o poza oameni buni! Cu asta am incheiat postarea din octombrie.

Postarea de ieri cu pistolul China are alta poveste si aparent nicio legatura cu prima. Inceputul a fost tot la masuratoarea trafului de Sport pt ca am fost curios sa vad cat se incalzeste miezul in gol la un curent mare. Si nu mai stiu unde am scris dar am ramas uimit ca la un curent mult mai mare decat cel proiectat miezul abia se incalzea. Am zis sa verifice cineva si alt traf. Cosmin modificase un pistol RP si crezand ca a scazut mult curentul de magnetizare am zisa sa faca testul. Nu m-am gandit sa-i spun sa monitorizeze incalzirea miez-primar (nu pot sa ma gandesc la toate, eu am facut-o la traful Sport)  si a iesit cu fum, moment in care au si aparut "savantii", parca asteptau o greseala. Dupa "insuccesul" cu miezul Sport am zis sa mai fac o incercare cu alt miez. Am folosit pistolul China pt ca deja era proiectat pt un curent mare de mers in gol si pt a nu arde bobinajul l-am alimentat la 175V. Am stat continuu cu mana pe miez si pe primar si cand am vazut ca miezul depaseste bobinajul l-a lasat cateva minute cand miezul s-a incalzit si mai mult. Apoi era sa fac o prostie, cand am postat rezultatul am uitat sa il scot di priza. Dupa vreo jumatate de ora--1 ora, pe miez nu mai puteam tine mana dar pe bobinaj primar fara probleme. Deci masuratoarea de ieri este pt a trage o concluzie cu incalzirea miezului, nu a fost nicio comparatie cu nimic. 

Si cum este topicul meu postez ce doresc, cand doresc. Daca trezeste interesul cuiva poate pune o intrebare pe care sa o inteleg, pot face si alte masuratori, pot detalia. Eu nedorind sa demonstrez nimic normal ca m-a deranjat aceasta abordare:

CITAT:   

Postat 21 ore în urmă

Dvs comparati 2 transformatoare cu miezuri si destinatii diferite.

Ce doriti sa demonstrati?

Eu asa am inteles in 10 ani pe forum, daca nu faci o precizare inseamna ca te referi la ultima postare. Iar postarea anterioara era o simpla masuratoare a incalzirii miezului, oscilograma fiind ceva ajutator, adica forma si amplitudinea curentului. De aceea nu am inteles la ce comparatie se referea. 

Link spre comentariu

Nu c-aş ţine să fiu neapărat băgat în seamă, însă... după cum s-a mai scris...

Orice compunere e bine să aibă o introducere, o intrigă ( o declanşare a acţiunii), apoi prezentarea acţiunii ca atare, punctul culminant sau accentuarea detaliilor şi deznodămăntul sau tragerea concluziilor. Poate părea didactic sau oricum altfel, ceea ce am scris eu aici, însă este mult mai uşor de înţeles pentru cel ce vrea să priceapă una alta, dacă se expune o anume chestie într-un mod ( altfel ).

Ş-apoi, vă respect pentru multele postări din care am avut multe de învăţat din ceea ce ne-aţi împărţit şi nouă...

Multă sănătate şi s-auzim numai de bine!

( pentru d. @miticamy )

Link spre comentariu

Nu neg ca un aspect al bolilor poate sa fie neintelegerea unor lucruri simple. 

Din citatul "Va scuz si va las in pace" inteleg ca eu te-am deranjat cu ceva si marturisesc ca nu inteleg cu ce. Poti sa-mi scrii chiar pe privat pt a detalia. Eu te-am intrebat de doua ori la ce comparatii te referi dar nu ai raspuns. Repun citatul:

Postat Ieri la 00:09

Dvs comparati 2 transformatoare cu miezuri si destinatii diferite

E adevarat ca am pus 2 trafuri in prima postare dar nu ca sa le compar in niciun fel ci pt ca le aveam pe masa. 

Din citatul   "Nu c-aş ţine să fiu neapărat băgat în seamă, însă... după cum s-a mai scris..." punctele de suspensie accentueaza faptul ca am primit un mesaj la care nu am raspuns multumitor. Eu credeam ca am raspuns cu cele vreo 30 randuri, dar se pare ca nu.

Citat 2'--- multele postări din care am avut multe de învăţat din ceea ce ne-aţi împărţit şi nouă...

Dupa cum am receptat eu reactiile la postarile din ultimul an parca imi pare din ce in ce mai rau ca m-am expus pe acest forum.

Link spre comentariu
58 minutes ago, miticamy said:

Dupa cum am receptat eu reactiile la postarile din ultimul an parca imi pare din ce in ce mai rau ca m-am expus pe acest forum.

Este riscul pe care ni-l asumam atunci cand ne implicam mai activ pe forum.

Si dau chiar exemplul meu, daca macar 1% dintre utilizatorii forumului au citit atent postarile mele tehnice, e deja veste buna :rade:

Revenind la subiect, marturisesc ca nu am urmarit subiectele cu pistolul de lipit, nu cunosc deci episodul cu testul destructiv amintit, insa as zice ca nu se face un test pe traf fara monitorizarea periodica a temperaturii ( de fapt in electronica in general monitorizarea temperaturii este unul dintre factorii principali ). Spre exemplu eu cand lucrez la surse ATX mi se pare mai comod cu pistolul ( nu ma intrebati de ce ), lucrez pana cand simt ca ma apropii de punctul in care nu mai pot tine mana mai mult de cateva zeci de secunde pe carcasa de deasupra miezului, apoi trec pe statie. 

Stiu, asta nu-i o referinta pentru ca la 60* probabil ca deja nu mai poti tine mana, insa la 60* traful abea ce "se incalzeste" ( metaforic vorbind ). 

Nu critic si nici nu sustin pe nimeni, imi exprim doar o opinie.

Hai sa fim mai indulgenti, nu strica nimanui :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări