Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect VTP-uri cu difuzor de bass de 10inch.

electronicguest

Postări Recomandate

Sunt interesat de un nou proiect,

VTP-uri cu diful de bass de 10 inch. Am avut in trecut 2 VTP-uri cu diful de bass de 8 inch si nu au sunat rau.

Exista undeva un calculator pentru acest tip de incinte, mai este de actualitate ?

A mai facut cineva VTP-uri cu difuzoare mai mari de 6 - 8 inch ?

Link spre comentariu

Am lucrat incinte VTP de la 3" la 12", cu Fs destul de dispers, in ideea de a verifica in ce masura unele difuzoare au rezultate mai bune sau nu.

Nu am inteles ce inseamna ca nu au sunat rau: in principiu, orice incinta are ca scop sa ajute difuzorul la frecvente joase si nimic mai mult.

Avand in vedere ca incinta a fost conceputa acum circa 90 de ani, pentru difuzoare BL, trebuie tinut cont de cateva aspecte:

- sunt de preferat difuzoare care au un Fs "mediu", in sensul ca cele cu Fs foarte mic si suspensie foarte moale nu sunt recomandate;

- se recomanda difuzoare care au Qts mare, de regula peste 0,5, dar am construit si cu difuzoare cu Qts foarte mic, in jur de 0,2, cu anumite precautii;

- exista calculatoare pentru VTP, dar, e de preferat sa se customizeze anumiti parametrii in functie de difuzorul utilizat;

- dupa incinta horn, cu VTP se poate obtine maximum de castig la joase.

Deci, important este difuzorul folosit, parametrii sai si corectarea datelor obtinute cu ajutorul unui calculator conform cu caracteristica de frecventa a difuzorului.

Link spre comentariu
Acum 21 minute, Alin_cj a spus:

Programul de pe www.hornresp.net poate simula tot felul de incinte acustice printre care si VTP dar nu cred ca poate simula si influenta materialului fonoabsorbant.

Acum 21 minute, Alin_cj a spus:

Programul de pe www.hornresp.net poate simula tot felul de incinte acustice printre care si VTP dar nu cred ca poate simula si influenta materialului fonoabsorbant.

Materialul fono utilizat este minim si apare in ecuatie doar daca este neaparata nevoie pentru inlaturarea undelor stationare. In colectia TEHNIUM de pana in 2006 apar date despre VTP cu woofere si midwoofere de diverse diametre si referiri de amplasare a materialului fono.

Materialul fono se utilizeaza DOAR daca e strict necesar, in functie de woofer, asa ca o simulare este complet irelevanta.

Link spre comentariu

Pentru noi astia mai putin documentati , explica cineva ce este VTP , cum functioneaza etc ,    ca noi multi  nu cunoastem prescurtarile astea ,  am cunoastem numai de ABPM.....

Link spre comentariu

- Paul Voigt  ( 1901 - 1981 ) - personalitate britanica in domeniul audio in decadele '20 si '30, a inventat incinta ce-i poarta numele, conul suplimentar atasat la membrana unui difuzor pentru reproducerea frecventelor inalte, fondator al firmei Lowther, proiectant si realizator al unor echipamente de calitate pentru BBC ( peste ce se utiliza la acel moment in lume );

- incinta VTP, sau Voigt este un horn cu crestere lineara, sau, horn de oscilatie. Incinta a fost lasata pentru uz general, Voigt nu a depus brevet pentru ea. A mai conceput o incinta dedicata reproducerii sunetului de orga, de forma unui tub cu sectiune constanta

- incinta Voigt a aparut la sfarsitul lui 1928, asigurand un raspuns la frecvente joase mai bun decat celelalte incinte aflate in uz, asigurand o corectie pozitiva de cel putin + 3 dB a caracteristicii de frecventa pe cate o octava la stanga si la dreapta frecventei de rezonanta a difuzorului;

- este considerata ca incinta DIY cel mai usor de realizat care se incadreaza in normele hi-fi;

- a fost conceputa pentru difuzoare de banda larga, preponderente in acea perioada, putand fi utilizata si cu woofere moderne cu putine restrictii, ajutate  de difuzoare specializate in configuratii de incinte pe 2 sau 3 cai;

- realizari, variante constructive si multe informatii se gasesc pe net ( atentie - unele informatii sunt discutabile ca rezultate practice deoarece au deturnat solutia tehnica originala catre incinta bass-reflex !!!

- date concrete si explicatii detaliate sunt inserate in paginile revistei TEHNIUM , numerele din perioada anilor 2.000 - 2.006.

Link spre comentariu

Nu va suparati ca intreb din nou.

De unde poate fi copiata colectia Tehnium? Stiu ca s-a mai intrebat si au mai fost puse link-uri dar nu am reusit sa download-ez mai nimic din diferite motive (trebuia cont sau altele de felul acesta).

As vrea in citeva arhive daca se gaseste pt ca daca e sa caut ceva si sa tot copii nr cu numar ma apuca vara din nou pina gasesc ce vreau. 

Am avut si eu o mica parte din colectie,  60-80 numere dar le-am lasat la parinti si cred ca au ajuns sa aprinda focul cu ele (sau poate la maculatura...)

Link spre comentariu

Astea de sus sunt nave extraterestre. Nu ma intereseaza si nu am spatiu pentru ele.

Am disponibile doua EMINENCE M10-2008, seria Delta 10, fabricate in 1998

cu urmatoarele date tehnice:

Midbass speaker
Impedanta 8 ohm
Putere max 300W
Putere garantata 150W
Resonant Fequency (fs) 66 Hz
Impedance (Re) 5.42 ohms
Coil Inductance (le) 0.74 mH
Electromagnetic Q (Qes) 0.35
Mechanical Q (Qms) 6.53
Total Q (Qts) 0.33
Compliance Eqiv. Volume 30.5 liters
Peak Diaphragm Displacement Vol. (Vd) 55cc
Mechanical Compliance of Suspension (Cms) 0.18mm/N
BL Product (BL) 14.4 T-M
Diaphragm Mass incl. Airload (Mms) 32 grams
Equivalent Resistance of Mech. Suspension Loss (Rms) 2.04sec/M
Efficiency Bandwidth Product (EBP) 189
Voice Coil Overhang (Xmax) 1.6mm
Surface Area of Cone (Sd) 344.9cm2
Impedance at Resonance (Zmax) 107 ohm 

Sunt bune pentru VTP-uri ?

78456-0-difuzoare-eminence-m10-2008.jpg

78456-1-difuzoare-eminence-m10-2008.jpg

78456-3-difuzoare-eminence-m10-2008.jpg

Link spre comentariu

Nu sunt astea ceva pacaleli , intreb si eu , ca scrie Made in USA , si mai jos England ,  eu si ca chinez beat nu as pune asa eticheta pe difuzor....dar poate sunt neinformat ( atunci scuze ) 

Oricum din atatea date lipseste unul important : sensibilitatea .....

Defapt cele de pe poza de jos nu sunt nave extraterestre , sunt destul de mici ,diful are cam 14cm , totul sub 1m.....

Link spre comentariu

Electronicguest, din câte mi-a spus domnul VTP pentru incintele pe care le vrei tu ar trebui utilizate difuzoare cu Qts mare (peste 0,5) iar ale tale din ce văd au un 0,33 abia...

S-au realizat si VTP-uri cu difuzoare care aveau Qts micuț. Nu știu ce rezultate vei obține...

Link spre comentariu

@ amplifier ( made in CCCP ):

- etichetele nu sunt chiar inselatoare, eu nu-mi fac griji de ce scrie ci de ce nu scrie: componente de la marele popor chinez. Azi nu mai este niciun produs, oricat de vestic , care, sa nu aiba macar o tusha de pensula asiatica! ( de preferinta cu cele 3 cuvinte cele mai uzitate pe glob ! );

-  sensibilitatea este, ca sa zic asa: buna, > 90 dB/W/m;

- mai importanta ar fi caracteristica de frecventa, am putea aprecia ajutorul pe care l-ar aduce incinta VTP in reproducerea joaselor;

@ daniel_2004,

- cerinta unui Qts mare se refera in principal atunci cand se utilizeaza difuzoare BL. Pentruca la hornuri neliniare se folosesc si difuzoare cu Qts mic, motiv pentru care am incercat utilizarea wooferelor si midwooferelor cu Qts mic. Nu am avut nicio problema, rezultatele nu au fost influentate de valoarea Qts. In timp am observat ca si alti constructori din diverse tari au lucrat cu difuzoare avand valorile Qts de la 0,20 pana la valori ce depaseau 1,00;

- in general, dupa ce am adunat destula experienta prin constructia de incinte VTP folosind woofere si midwoofere de la diametre mici la diametre de 10" si 12" pot sa fac urmatoarele recomandari:

- se pot folosi difuzoare din cele mai diverse, toate pot fi ajutate substantial audibil comparativ cu alte tipuri de incinte, la care se pun conditii restrictive mult mai stranse;

- nu sunt recomandate wooferele cu Fs f.mic si suspenie f. moale, rezultatul va fi un bas prea jos, de cele mai multe ori necontrolat suficient si masurile luate pentru corectie vor duce la pierderea castigului dat de incinta la frecvente joase;

- incercarile de a combina incinta VTP cu bass-reflex, montand un rezonator Helmholtz in locul deschiderii "clasice", dreptunghiulare nu duc la un rezultat bun si nici nu ajuta in niciun fel, demonstrand doar ca nu  s-a inteles principiul de functionare al incintei si necesitatea de a avea un cuplaj bun intre aerul ce iese din incinta si mediul ambiant;

- dintre toate calculatoarele, cel conceput de John Rutter este cel mai complet si mai aproape de conceptia lui Paul Voigt. Calculatoarele provenite de pe site-urile rusesti dau latimi ale incintei mari, deci volumul incintei este mare, si, banuiesc faptul ca acest fapt se datoreaza utilizarii de difuzoare rusesti cu Fs maricel, Xmax mic si suspensie relativ rigida;

- calculatoarele dau dimensiuni ale incintei acordate pe frecventa de rezonanta a difuzorului. Daca Fs are o valoare prea mare ( > 50 Hz de exemplu ), incinta va parea ca "nu are bas", dar vina nu este a incintei, se obtine maximum din ce i se da !!! Am incercat ajutorarea suplimentara a difuzorului folosit prin acordul ( mai precis dezacordul intre Fs si Fb ) cu pana la 10 Hz in stanga sau dreapta valorii Fs: Fb < Fs in cazul in care Fs este relativ mare, si, Fb> Fs atunci cand frecventa de rezonanta Fs este prea mica si sunetul va iesi prea jos, necontrolat si eventual chiar colorat in domeniul joase - medii joase;

Lucrurile pot parea complicate, dar nu sunt deloc, si, f. important este faptul ca se obtine cu o incinta simpla, un castig la joase care depaseste celelalte tipuri de incinte cu exceptia hornurilor BLH ( de exemplu cel care apare in ultima poza, echipat cu un difuzor de BL ).

O mentiune speciala: difuzoarele profesionale sunt, in general destul de rigide, si, chiar daca au un Fs sub 30 Hz, lasa impresia ca nu au bas suficient. Pe caracteristica de frecventa se vede dece nu au bas. Acestea, echipand o incinta VTP vor oferi rezultate de exceptie in cele mai multe din cazuri: o aliniere mai buna a caracteristicii de frecventa in conditiile unui bas mult mai curat, mai detaliat si transparent, datorat motorului mult mai puternic si mai bine conceput. Am observat acest lucru cand am experimentat cu difuzoarele pro de la PAudio ,  18 Sound si CIARE.

SUCCES!

Link spre comentariu

Eu nu am gasit pe net acele difuzoare, ci doar Delta 10 A (8ohm) si B (16ohm), dar cu puterea declarata > decat dublul celor de aici.

Daca stie cineva un link catre pdf-ul lor il rog sa il posteze.

electronicguest - in afara de tot ceea ce a scris VTP (corect si de ajutor) vreau sa fac o precizare:

- orice difuzor ai folosi, asculta-l intai pe indelete,  sa iti placa cum suna.   Desi pare, nu este o platitudine.

Am ascultat f multe difuri, si timbrul este f diferit intre serii si chiar modele. In general cele scumpe suna placut, dar nu este o regula. Spre deosebire de incintele pro pt sonorizari (nu live) unde adesea se pun difuzoarele dupa datele de pe hartie, la incintele de auditie este foarte important sa iti si placa cum suna difuzorul/ difuzoarele (suficient de mult ca sa nu consideri proiectul un esec).

La incintele pe 2 cai si in special la VTP-uri acest aspect este extrem de important.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări